Top 10 Beste Films Met Jim Carrey

Jim Carrey, de man met het gezicht van elastiek, is de succesvolste komiek van zijn generatie. Al meer dan twintig jaar staan zijn films garant voor hilarische avonturen. Toch heeft Carrey soms uitstapjes gemaakt naar serieuze filmrollen die goed zijn ontvangen. Wat zijn de tien beste films van Jim Carrey?

10. Bruce Almighty

Bruce Almighty

Bruce Almighty is de derde samenwerking tussen Carrey en regisseur Tom Shadyac. In de film speelt hij een televisiejournalist die door pech wordt achtervolgd. Wanneer hij bij God klaagt dat deze zijn werk niet goed doet, krijgt hij de kans om een week lang God te zijn. Dat lijkt eenvoudig en in eerste instantie gebruikt hij zijn bovennatuurlijke krachten om zichzelf te helpen. Dan beginnen de gebeden door zijn hoofd te spoken. Het leven van een Opperwezen blijkt hard werk te zijn.

9. Me Myself & Irene

me myself and irene

De Farrelly broers zijn specialisten in politiek-incorrecte komedies. Carrey speelt de hoofdrol van de politieagent Charlie die zijn hele leven door andere mensen wordt gebruikt. Na jaren van kleinering ontwikkelt hij een tweede persoonlijkheid met de naam Hank. Hank is agressief en assertief, misschien iets te agressief. Een medicijn moet Hank onder controle houden. Wanneer hij Irene ontmoet, die op vlucht voor de maffia is, probeert hij haar te helpen. Irene vindt Charlie wel leuk, Hank is ze totaal niet van gecharmeerd. Helaas is Hank best wel handig wanneer ze in de problemen zitten.

8. Liar Liar

liar liar

Liar Liar is een typisch Jim Carrey film waarin hij naar hartenlust zijn vreemde gezichtsuitdrukkingen en gemene grappen kan inzetten. De advocaat Fletcher is geobsedeerd door zijn werk. Ook liegt hij alsof het gedrukt staat. Wanneer hij de verjaardag van zijn zoontje mist en een slechte smoes verzint, wenst deze dat zijn vader zou stoppen met liegen. Zijn wens gaat in vervulling. Fletcher moet zich al snel in allerlei bochten wringen omdat hij niets anders kan doen dan de waarheid zeggen.

7. Man on the Moon

Man on the Moon

De beroemde regisseur Miloš Forman vroeg Carrey voor de hoofdrol in de biografie van de komiek Andy Kaufman. Kaufman werd in de jaren zeventig bekend dankzij zijn rol in de serie Taxi. Maar hij had moeite met beroemd zijn. De rest van zijn leven zou hij tegendraads blijven en zijn carrière saboteren. Carrey maakt indruk met de manier waarop hij Kaufman weet te portretteren. Ook al was hij een komiek, zijn leven is vooral tragisch, iets wat Carrey perfect aanvoelt.

6. Ace Ventura: Pet Detective

Ace Ventura Pet Detective

De rol van de dierendetective Ace Ventura zou in 1994 de doorbraak betekenen van Carrey. De excentrieke Ace wordt eigenlijk niet serieus genomen door zijn collega’s. Daar komt verandering in wanneer de mascotte van het lokale footballteam wordt gekidnapt, twee weken voor de Superbowl. Ook hier bedient Carrey zich van “foute” grappen die een belangrijk ingrediënt van zijn succes zouden zijn.

5. Dumb and Dumber

Dumb and Dumber

De eerste samenwerking tussen Carrey en de Farrelly broers is een zeer melige komedie. Carrey speelt een niet al te snuggere limousinechauffeur die op een dag een vergeten koffer met geld vindt. Samen met zijn huisgenoot (Jeff Daniels) die ook niet alles op een rijtje heeft, gaan ze op zoek naar de eigenaresse. Al snel worden ze achtervolgd door criminelen die geïnteresseerd zijn in het geld. Met meer geluk dan wijsheid weten ze een heel eind te komen. De film kreeg een prequel (zonder Carrey) en in 2014 een vervolg (met Carrey).

4. The Cable Guy

cable guy

The Cable Guy uit 1996 is een van de meest ondergewaardeerde films ooit gemaakt. In deze donkere comedy, geregisseerd door die ander grote comedy ster Ben Stiller, is de eerste film waarin Carrey kon laten zien dat hij meer is dan een plastic gezicht. Ook leuk om te weten is dat het de eerste film is die is geschreven en geproduceerd door Judd Apatow. Misschien waren films als Superbad, Knocked Up, Anchorman en alle andere films van Apatow er nooit geweest!

3. The Truman Show

The Truman Show

Ook al is er genoeg ruimte voor de gebruikelijke Carrey grappen is The Truman Show in wezen zijn eerste dramafilm. Truman (gespeeld door Carrey) weet niet dat hij, vanaf zijn geboorte, in een realityshow leeft die door een groot deel van de wereldbevolking wordt gekeken. Rond zijn dertigste begint Truman te vermoeden dat er iets niet klopt. Hij begint een zoektocht naar de ware aard van zijn bestaan. De makers van de show zetten alles in om Truman in zijn artificiële wereld te houden.

2. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Het originele duo van schrijver Charles Kaufman en regisseur Michael Gondry hadden een zeer aparte sciencefictionfilm over liefde en herinnering in gedachte. Voor de vrouwelijke hoofdrol werd Kate Winslet gestrikt. Carrey zou de mannelijke hoofdrol krijgen waarbij hij voor het eerst echt geen grappen hoefde te maken. Hij speelt de teruggetrokken Joel die verliefd wordt op zijn tegenpool Clementine. Hun relatie mislukt en Joel komt erachter dat Clementine een firma heeft ingehuurd om haar herinneringen aan hem te wissen. Uit wanhoop doet Joel hetzelfde. Wanneer het proces in gang is gezet, probeert Joel toch een herinnering aan haar te bewaren. Carrey kreeg veel lof voor de meest ingetogen rol uit zijn carrière.

1. The Mask

The Mask

The Mask verscheen in hetzelfde jaar als Ace Ventura en maakte van Carrey een ster. Veel van de aspecten die later zouden terugkeren in zijn films worden hier geïntroduceerd. De wat sukkelige bankbediende Stanley Ipkiss wordt de toegang geweigerd tot de hippe club Coco Bongo. Treurend bij de rivier vindt hij een houten masker. Wanneer hij het voor de gein voorhoudt, blijkt het masker bovennatuurlijke krachten te bezitten. Ipkiss verandert in de brutale superheld The Mask. Met zijn groene gezicht en gemene grappen zet hij al snel de stad op stelten en daagt zowel gangsters als politieagenten uit. Bovendien durf hij als The Mask de zangeres Tina (Cameron Diaz) te verleiden. In The Mask kon Carrey zijn hele arsenaal aan gezichtsuitdrukkingen en stemmen kwijt, terwijl zijn gevoelige kant niet wordt vergeten. Het resultaat is een klassieke komedie die zelden is overtroffen.

    1. Anoniem maart 30, 2015
      • USA-BOY mei 15, 2015
    2. USA-BOY mei 15, 2015

    Jouw Reactie?