Top 10 Beste Films Met Robert De Niro

Robert De Niro, Amerikaans superacteur die als geen ander in zijn personages kruipt en daarbij het uiterste van zijn lichaam vraagt. Beroemd om zijn intense rollen waar introverte personages een gewelddadige schaduwkant hebben. De Niro heeft in zijn carrière twee Oscars gewonnen, maar wat zijn de tien beste rollen die hij heeft gespeeld?

10. Midnight Run

Midnight Run

Robert De Niro heeft vooral naam gemaakt met zijn dramatische rollen. Toch heeft hij menig komedies op zijn naam staan. Midnight Run is een van zijn beste komische rollen. De Niro speelt een premiejager die een accountant binnen vijf dagen van New York naar Los Angeles moet brengen. Dat lijkt een eenvoudige klus, maar F.B.I. en maffia hebben ook interesse in de man. Bovendien werkt zijn gevangene hem op subtiele wijze tegen. Het chagrijnige type van De Niro zorgt voor een humoristische klik met Charles Grodin.

9. Cape Fear

Cape Fear

De remake van Cape Fear is een van de spannendste samenwerkingen tussen De Niro en regisseur Martin Scorcese. Een voormalig advocaat heeft, door bewijs achter te houden, gezorgd dat de gewelddadige Max Cady in de gevangenis terechtkwam. Nu Cady vrijkomt, zint hij op wraak, hij begint een subtiele aanval op het complete gezin. Dan nemen zijn pesterijen langzaam in intensiteit toe. De Niro was in Cape Fear supergespierd en liet zich tegelijkertijd helemaal gaan in de rol van de psychopaat Cady.

8. The Deer Hunter

the deer hunter

Christopher Walken won de Oscar, maar de rol van Robert De Niro is net zo belangrijk in dit epos over de Vietnamoorlog. Als Mike hoort hij bij een groep jonge mannen die op het punt staat om af te reizen naar de oorlog. Wanneer een aantal van hen wordt gevangen, dwingt de sadistische commandant ze om Russisch roulette spelen. Dit leidt tot een van de meest intense scènes uit de filmgeschiedenis. De scène bij terugkomst, wanneer Mike tijdens een jachtpartij niet meer in staat is om een hert neer te schieten, is iconisch.

7. Goodfellas

Goodfellas

Met zijn Italiaanse achtergrond doet De Niro het altijd goed als maffialid. Vreemd genoeg speelt hij in Goodfellas juist een Iers-Amerikaanse gangster. Jimmy the Gent hoort bij een groep kleine criminelen, die dankzij hun brutaliteit, flink aan de weg timmert. En wie hen daarbij dwarszit, als was het om een verkeerde opmerking, wordt genadeloos uit de weg geruimd. Zoals wel vaker is De Niro de kalme van het stel, maar misschien ook de gevaarlijkste.

6. Jackie Brown

jackie brown

Het was een kwestie van tijd voordat De Niro in een Quentin Tarantino film zou spelen. In Jackie Brown speelt hij een type dat zelfs voor zijn doen stug is. Louise Gara is een zwijgzame crimineel wiens hoogtijdagen, als hij die al heeft gekend, achter hem liggen. Zijn oude celmaat Odell (Samuel Jackson) heeft hem nodig bij wat snode plannen. Daarbij krijgt Louis hulp van het oppervlakkige surfermeisje Melanie. Zelden heeft een crimineel koppel zo slecht gecommuniceerd.

5. Mean Streets

Mean Streets

Mean Streets was zeker niet het debuut van De Niro, maar zo voelt het vaak wel. Met de film over twee jonge gangsters maakten zowel hij als Harvey Keitel en regisseur Scorcese in een keer naam. De jonge De Niro speelt Johnny Boy, een wat dommige gangster die van stuntgedrag houdt en daardoor vaak in problemen komt. Dit in tegenstelling tot zijn vriend Charlie die serieus carrière wil maken in de maffia. Maar Charlie vindt het moeilijk om Johnny in de steek te laten.

4. Godfather II

Godfather II

Het eerste deel van The Godfather was een daverend succes. Francis Ford Coppola nam in 1974 risico met een vervolg, maar vaak wordt het gezien als de betere film. Het vervolg is tegelijkertijd een voorloper van de eerste film. In het historische deel speelt Robert De Niro de jonge Vito Corleone. De film volgt zijn jeugd in Sicilië en vlucht naar de Verenigde Staten wanneer zijn vader wordt vermoord. In New York groeit hij langzaam maar zeker uit tot een machtige crimineel. De Niro won zijn eerste Oscar voor de rol.

3. The King of Comedy

The King of Comedy

In 1983 was The King of Comedy geen succes, maar door de tijd is het uitgegroeid tot een vooruitziende film over media en beroemdheid. Rupert Pupkin (De Niro) droomt van beroemdheid, maar daarvoor heeft hij te weinig komische talent. Hij raakt geobsedeerd door de beroemde talkshowpresentator Jerry Langford die al snel gek wordt van zijn aandacht. Pupkin ontvoert Langford en eist dat hij een gastrol krijgt in zijn talkshow. De verrassende uitkomst maakt er een inktzwarte komedie van. De Niro is indrukwekkend als de bijzonder ongrappige Pupkin die geen grip lijkt te hebben op de realiteit.

2. Raging Bull

Raging Bull

Raging Bull wordt vaak gezien als de beste film van de jaren tachtig. Toch won regisseur Scorcese er geen Oscar voor. Dit in tegenstelling tot De Niro die zich tot op het bot inleefde in de figuur van bokser Jack LaMotta. LaMotta is een typische De Niro rol. Hij is gesloten, wil grappig zijn, maar heeft vooral last van een oncontroleerbare agressiviteit. Wat hem tot een uitstekende bokser en slechte echtgenoot maakt. De voorbereiding voor de rol is legendarisch. Niet alleen zou de echte LaMotta De Niro trainen als bokser, maar in een tussenperiode van vier maanden kwam hij 31 kilo aan om overtuigend de rol van oude man te kunnen spelen.

1. Taxi Driver

Taxi Driver

“You talking to me?” Die woorden zijn ontelbare keren herhaald. In een van de beroemdste scènes uit de filmgeschiedenis oefent de gefrustreerde Travis Bickle voor de spiegel hoe hij in een situatie zijn pistolen zal trekken. De Niro geeft het, met zijn gespeelde lachje, een heel eigen intensiteit. Zijn portret van een ex-marinier die als taxichauffeur besluit om de straten van New York te ontdoen van criminelen, perverselingen en misschien een politieke kandidaat is ongekend heftig. De Niro weet op indrukwekkende wijze Travis neer te zetten als onsympathiek, geïsoleerd en ontwapenend. Wanneer je aan Robert De Niro denkt, is Taxi Driver de eerste film die in je opkomt.