Golf is een hele oude sport, de geschiedenis gaat terug tot de 15e eeuw in Schotland. In 1929 is de PGA Tour opgericht en de sport geprofessionaliseerd. Welke 10 legendarische golfers hebben sindsdien het beste gepresteerd en de sport naar een hoger niveau getild? Wij zetten ze je voor je op een rij in de ’top 10 beste golfers aller tijden’.

10. Phil Mickelson

Phil Mickelson

Peetlesnumber1/CC BY-SA 4.0/wikipedia

De verwachtingen rond Phil “king of the short game” Mickelson zijn altijd zeer hoog geweest. Zo werd hij veelvuldig de opvolger van Jack Nicklaus genoemd (die we hoger in de lijst nog tegenkomen). Vaak kon hij de verwachtingen waarmaken, maar legendarisch is ook zijn streak van zes jaar op rij tweede worden in de US Open. Het bezorgde hem alleen maar meer populariteit. Mickelson wist tot nog toe 6 majors te winnen en 45 PGA Tour wedstrijden. In 2021 wist hij op zijn 50e (een record) nog het PGA Championship te winnen.

9. Severiano “Seve” Ballesteros

Severiano Ballesteros

Peter/flickr/ CC BY-SA 2.0

De charmante Seve Ballesteros was een golfer van formaat uit Spanje die in de jaren ‘70 & 80 furore maakte. Ballesteros stond bekend om zijn fameuze save shots waarin hij vanuit de gekste plaatsen de mooiste ballen wist te slaan. Ballesteros was een speler die de golfsport naar een hoger niveau tilde in Europa. Hij was van grote invloed op het verloop van de Ryder Cup, een golfwedstrijd die tussen twaalf Europese spelers en twaalf Amerikaanse spelers gaat. Tot 1977 ging deze wedstrijd tussen 12 Amerikanen en 12 Britten en Ieren. Geen afspiegeling van de beste golfers van Europa alsdus Seve. In 1979 waren hij en Antonio Garrido de eerste ‘buitenlanders’ in het team. Ballesteros wist 50 keer te winnen op de Europese tour.

8. Gary Player

Gary Player

De Zuid-Afrikaanse Gary Player kende zijn grote successen in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Hij was de eerste internationale ambassadeur van de professionele golfsport. Voor Gary Player werd de golfsport gedomineerd door Amerikanen en Britten. Hij staat bekend als een van de meest hardwerkende golfers, en al die arbeid heeft zijn vruchten afgeworpen. Player wist in zijn carrière meer dan 150 professionele golfwedstrijden te winnen. In totaal wist Player The Masters drie keer te winnen, evenals het British Open. Twee toernooien waarvan menig golfer ooit droomt deze een keer te winnen in zijn leven. Ook is hij één van de vijf golfers die de “Career Grand Slam” heeft behaald, wat inhoud dat hij alle majors in zijn carrière minimaal een keer heeft gewonnen.

7. Tom Watson

Tom Watson

Fox Sports/CC BY 4.0

Tom Watson won in zijn carrière 8 majors. Bijzonder feitje is dat Watson de British Open 5 (!) keer wist te winnen. In 2009, hij was toen al 59 jaar, won hij zelfs bijna een zesde keer. Iconisch is het duel tussen Watson en Nicklaus in 1977 op de British Open, mogelijk het spannendste duel ooit in de golfsport. Deze twee waren zoveel beter dan de rest dat de nummer drie Hubert Green opmerkte: “I won the tournament I was playing. I don’t know what tournament they were playing.”
Watson wist 39 keer te winnen op de PGA Tour waarin hij drie keer wist te winnen van golflegende Ben Hogan in de finaleronde.

6. Bobby Jones

Bobby Jones

De jaren ’20 van de vorige eeuw staan in Amerika ook wel bekend als de “Golden Age of sports”. De grote sterren waren Babe Ruth (honkbal), Red Grange (Football), Jack Dempsey (Boksen), maar de allergrootste van allemaal was misschien wel Bobby Jones. Hij golfde slechts van zijn 20e tot zijn 28e en toch wist hij meer toernooien te winnen dan vele andere grootheden.
Bobby Jones wist in zijn carrière 13 majors te winnen, een spectaculair hoog getal dat pas 40 jaar later werd verbroken door Jack Nicklaus. Bobby Jones is de enige golfer die de Grand Slam heeft behaalt, in 1930 won hij alle majors. Jones organiseerde een “vrienden toernooi” wat The Masters werd genoemd, dit groeide uit tot het belangrijkste golftoernooi ter wereld.

5. Ben Hogan

Ben Hogan

Er is waarschijnlijk geen golfer die zoveel trainde als Ben Hogan. Hogan was geen charismatische speler zoals bijvoorbeeld Arnold Palmer die mensen warm maakt voor de sport. Het ging Hogan om het perfectioneren van zijn swing. Al zijn lessen schreef hij op in het boek “The Five fundamentals of Golf”, nog steeds een must read voor alle golfers. Zijn briljante techniek leverde Hogan in zijn carrière 64 overwinningen in PGA events op waaronder 9 majors. Hij behoort tot de groep golfers die een carreer grand slam op zijn naam heeft gezet.

4. Arnold Palmer

Arnold Palmer

Arnold Palmer is misschien niet de beste golfer aller tijden, maar er is waarschijnlijk geen belangrijker golfer dan “The King”. Wat Arnold Palmer zo speciaal maakt is dat hij van golf een “normale” sport heeft gemaakt, zonder het elitaire karakter. Arnold Palmer wist in totaal 60 keer te winnen op de PGA met daarnaast een legendarisch aantal van 7 Major wins. Hij was de eerste golfer die een miljoen in prijzen geld verdiende in de PGA tour.

3. Sam Snead

Sam Snead

Als de eerste plaats toegeschreven was aan de winnaar van de meeste toernooien, dan zou Sam Snead op nummer één moeten staan in de lijst van beste golfers. In totaal wist Snead 165 keer te winnen wereldwijd, waaronder 82 PGA events.
Snead heeft een zeer lange carrière gehad, meer dan vier decennia was hij actief als professioneel golfer. Hij was de eerste speler die lager wist te scoren dan zijn eigen leeftijd met een score van 66 toen hij 67 was.
Een kleine smet op zijn carrière is dat hij nooit de US Open heeft gewonnen, en dus ook geen carreer Grand Slam heeft behaald.

2. Jack Nicklaus

Jack Nicklaus

De oudere golfers onder ons zullen Jack Nicklaus zeker als hun held benoemen wanneer ze worden gevraagd wie volgens hen de beste golfers van de wereld zijn. Jack Nicklaus won in zijn carrière 73 PGA Tour wedstrijden en 18 majors. Hij speelde prachtige wedstrijden tegen vele andere golfers uit dit lijstje die op dat moment ook op hun best waren. Denk aan Palmer, Player, Watson en Trevino. Hij heeft ze allemaal verslagen. En zelfs toen Nicklaus 46 was wist hij in 1986 voor de zesde keer het grootste toernooi van het jaar te winnen, The Masters.

1. Tiger Woods

tiger woods

Keith Allison/flick/CC BY-SA 2.0

Zoals je misschien al had kunnen raden staat Tiger Woods op de nummer één positie in de lijst van beste golfers aller tijden. Zijn totaal aantal PGA winsten staat op 82, hiermee is hij samen met Sam Snead recordhouder. Hij heeft 15 majors gewonnen, drie minder dan Nicklaus, maar toch staat Tiger Woods op de eerste plaats. Waarom? Denk je aan golf, dan denk je aan Tiger Woods. Hij heeft de sport voor altijd veranderd.

Bron: https://onlinegolfercaddy.com/