Sinds 2012 zendt HBO (Home Box Office) ook in Nederland uit. Daarvoor was de betaalzender uitgegroeid tot een begrip in de Verenigde Staten waar het al sinds 1972 bestaat. Dankzij het uitzenden van bokswedstrijden, stand-up comedy, documentaires, popconcerten en films werd het kanaal steeds populairder. Vanaf 1997 begon HBO met het maken van eigen dramaseries, waarvan een aantal inmiddels klassiekers mogen heten. Wat zijn de tien meest verslavende HBO-series aller tijden?
10. Oz (1997 – 2003)
De eerste zelfgeproduceerde dramaserie van HBO was meteen raak. Oz, dat natuurlijk verwijst naar de Wizard of Oz, is een origineel gevangenisdrama. Augustus Hill een gevangen in een rolstoel vertelt elke aflevering uitgebreid wat er gaande is, met name in de Emerald City. Dit is de naam voor een experimentele afdeling in de gevangenis. Hier komen zorgvuldig uitgekozen gevangen bijeen, niet om straf te krijgen maar om onderlinge spanningen te verminderen. Oz duurde zes seizoenen.
9. Band of Brothers (2001)
Na het succes van Saving Private Ryan sloegen Steven Spielberg en Tom Hanks de handen ineen om een miniserie van de grond te krijgen over de Easy Company, onderdeel van het 506th Parachute Infanterie Regime. De serie volgt de operaties van het team tijdens de Tweede Wereldoorlog maar begint bij het begin: de eerste training van de opleiding. Met veel gevoel voor detail worden de avonturen gevolgd tijdens cruciale veldslagen als de landing in Normandië en de Slag om Arnhem. Band of Brothers zou bekroond worden met verschillende prijzen waaronder een Golden Globe voor beste miniserie.
8. True Blood (2008 – 2014)
De vampier keert altijd terug. Keer op keer weet men toch weer een originele draai aan de bloedzuiger te geven. Zo ook in True Blood dat van 2008 tot 2014 werd uitgezonden op HBO. Het verhaal speelt zich af in een dorp in het Zuiden van de Verenigde Staten waar een aantal oude vampiers samenwonen met andere wezens als Sookie Stackhouse, een telepathisch elffiguur. Vampiers leefden altijd in het geheim maar sinds een wetenschappelijke ontdekking het overbodig maakte om menselijk bloed te drinken willen veel vampiers zich gewoon onder de mensen begeven. Anderen zijn daar minder op gebrand en vertrouwen hun gewelddadige aard niet.
7. Deadwood (2004 – 2006)
Ook de western mag niet op HBO ontbreken. Deadwood schilderde een prachtig portret van het ontstaan van het stadje Deadwood, South Dakota in de jaren rond 1870. In de serie komen veel historische figuren langs als Wyatt Earp en Calamity Jane. Daarnaast gebruikte schrijver David Milch veel materiaal uit dagboeken van bestaande inwoners van Deadwood om een authentiek beeld te geven van het leven in die tijd. Deadwood viel ook op door het buitengewoon hoge aantal scheldwoorden. Deze waren echter modern omdat de ouderwetse scheldwoorden nu komische klinken. Deadwood was rauw en goed geacteerd maar was vooral populair onder critici. Na drie seizoenen werd de serie gestopt waarna geruchten over films zijn blijven aanhouden.
6. Boardwalk Empire (2010 – 2014)
De Drooglegging blijft Amerikanen fascineren. Boardwalk Empire volgt de avonturen van Enoch “Nucky” Thompson (gespeeld door Steve Buscimi). Gedurende deze periode wordt hij als corrupte schatkistbewaarder van Atlantic City steeds machtiger. Hij moet voorzichtig balanceren tussen zijn connecties met de maffia en de overheid die hem in de gaten houdt. De eerste aflevering van de serie werd door Martin Scorcese geregisseerd. Het budget van 18 miljoen dollar was ongehoord hoog voor een eerste televisieaflevering maar bleek een goede investering. Door Scorcese’s naam wilde mensen makkelijk meedoen met Boardwalk Empire en al snel groeide het uit tot een zeer populaire serie.
[criteo]5. Six Feet Under (2001 – 2005)
Six Feet Under dat tussen 2001 en 2005 werd uitgezonden is een van de origineelste series ooit. In vijf seizoenen wordt een indringend portret geschilderd van een familie begrafenisondernemers. Elke aflevering begint met een dode waar op verschillende manieren een verhaal over wordt verteld. Six Feet Under is een familiedrama met duistere humor en een surrealistisch inslag. Zo kan een aantal personages communiceren met de doden. Steeds vaker worden de allerlaatste afleveringen van series als teleurstellend ervaren. Dit in tegenstelling tot Six Feet Under waarvan de laatste aflevering als een van de beste aller tijden te boek staat.
4. True Detective (2014 – ?)
Even leek HBO zijn magie kwijt te zijn geraakt. In 2014 kwam de zender echter ijzersterk terug met het geheimzinnige True Detective. De serie speelt zich in twee periodes af. Ergens in de jaren ’90 hebben twee detectives een rituele moord onderzocht. In het heden worden beiden afzonderlijk door collega’s ondervraagd over wat er destijds precies is voorgevallen. De serie viel op dankzij het uitstekende acteerwerk van Matthew McConaughey en Woody Harrelson, naast de duistere toon en een loom tempo. Een tweede seizoen zal een andere zaak met verschillende rechercheurs behandelen.
3. The Sopranos (1999 – 2007)
In 86 afleveringen die tussen 1999 en 2007 werden uitgezonden groeide The Sopranos uit tot een maffiaklassieker die zich kan meten met The Godfather en Goodfellas. De serie speelt zich af in het weinig glamourachtige New Jersey. Hier heerst de weerbarstige Tony Soprano (gespeeld door James Gandolfini) die maar moeite heeft met de balans vinden tussen het familieleven en het leiden van een criminele organisatie. Gelukkig kan hij hierover praten met zijn psychiater Jennifer Melfi die uitgroeit tot een van de belangrijkste personages in de serie. The Sopranos eindigde door midden in een scène plots over te gaan in een zwart beeld. Werd Tony Soprano op het laatst toch vermoord? Die vraag houdt de liefhebbers al jaren bezig.
2. The Wire (2002 – 2008)
The Wire is de televisiegeschiedenis ingegaan als een van de meest ambitieuze dramaseries ooit. In vijf seizoenen werd steeds afzonderlijk een onderdeel van het leven in de Amerikaanse stad Baltimore belicht. Dit varieerde van de strijd tegen drugshandel, politieke corruptie, het leven in de haven tot werk in de media. Toen het werd uitgezonden was The Wire, waarin vooral onbekende acteurs speelden, helemaal niet populair. Het won ook nooit een van de grote televisieonderscheidingen. Toch kon de serie vijf seizoenen volmaken en is de faam door de jaren toegenomen. Zo zeer dat het nu als een echte klassieker wordt gezien.
1. Game of Thrones (2011 – ?)
Wie had ooit gedacht dat een serie die zich afspeelt in een fantasywereld zou uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen? HBO begon voorzichtig met de verfilming van deel 1 van George R. R. Martins A Song of Ice and Fire cyclus dat Game of Thrones heet. Al snel werd duidelijk dat een tweede seizoen noodzakelijk was. Kijkers bleken dol te zijn op de middeleeuwse wereld vol seks, geweld en intrige tussen zeven koninkrijken. Met name Peter Dinklage als de dwerg Tyrion steelt veelvuldig de show met zijn gekonkel en droge gevoel voor humor. Na vier seizoenen is de kijker er enigszins op voorbereid dat een groot deel van de cast plotseling vermoord kan worden. The Rains of Castamere, de negende aflevering van seizoen 3, geldt als een van de meest gewelddadige en choquerende afleveringen in een populaire dramaserie ooit. En met nog een aantal seizoenen voor de boeg kan Game of Thrones blijven verrassen.
[adsenseo]
6 reacties
Entourage?
een schande dat Carnivale in de lijst ontbreekt en goed was voor 5 emmies
Waar is Breaking Bad?
laat maar Netflix…
8-6-1
Ik zie The Pacific. Wat is dat beroerd vertaald! Jammer, het is een fantastische serie, maar net iets te goedkoop / makkelijk van ondertiteling voorzien. Het is soms niet eens vertaald, waardoor het Nederlands lachwekkend wordt. De serie is echter niet als klucht – sorry, comedy – bedoeld…