Sinds de uitvinding van de film vinden mensen het prettig om te worden verrast. De horrorfilm behoort bij uitstek tot een genre waarbij je op elk moment van de film verrast kán worden. De spanning in de bioscoopzalen is dikwijls om te snijden. 2013 was een jaar waarin de pre- en sequels van wat oudere filmseries het succesvolst waren qua opbrengsten. Maar tussen dat enorme geweld stonden flink wat films uit het horrorgenre die op hun eigen manier de bezoekers flink aan het schrikken kregen. Wat waren de 10 beste horrorfilms van 2013?

Bekijk ook zeker ons top 10 lijstjes van horrorfilms 2019 om naar uit te kijken

10. V/H/S/2

VHS 2

De opvolger van de eerste ‘V/H/S’ film moest en zou een knaller worden. Adam Wingard en Simon Barrett kwamen terug met een film die je doet rillen van angst – en plezier. Verschillende regisseurs hebben deze film vormgegeven. Het verhaal kent een aantal korte horrorfilms die binnen het grotere kader van het verhaal worden verteld. Meerdere ‘found footage’ filmpjes worden snel aan elkaar gelinkt. Het is voornamelijk het segment van een van de regisseurs, Timo Tjahjanto, die de rugharen letterlijk overeind doen staan. Met gave special effects en de onmisbare, traditionele schrikmomenten is het een film die terecht hoog op de jaarlijkse lijstjes staat.

9. Evil Dead

Evil Dead

Een remake van een classic onder de horrorfilms? Dat moet toch wel verkeerd aflopen? Integendeel, Evil Dead heeft de hoge verwachtingen volledig ingelost en is zo mogelijk nog beter dan het origineel. Regisseur Fede Alvarez heeft er een angstige film van weten te maken, vol met acteurs die hun rollen geweldig goed invullen. Jane Levy is een vrouw die kampt met verslavingsproblemen. Samen met haar broer en wat vrienden gaan ze naar een verlaten huisje in het bos. Ze krijgt hallucinaties en de film wordt daarna steeds bloederiger, spannender en vooral ook gewelddadiger. Dit is geen familiefilm voor tijdens het avondeten. Dit is een film voor de liefhebbers van echte horror.

8. Escape from Tomorrow

Escape from Tomorrow

In Disneyland gebeuren de vreemdste dingen. We vermoedden het al langer, maar nu is daar de film Escape from Tomorrow die je wel twee keer na laat denken, voordat je naar het kinderparadijs afreist. Een vader uit de typisch Amerikaanse middenklasse is met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Disneyland. Hij is zijn baan kwijtgeraakt en heeft behalve dat feit ook psychische problemen. Algauw zie je bloedstollende scenes vol met mensen die de menselijke natuur op een wrede manier weten vorm te geven. Een horrorfilm pur sang.

7. Magic Magic

magic magic

Sebastian Silva is een regisseur die bekend staat om zijn aparte verhaallijnen en spijkerharde films. Met Michael Cera in de hoofdrol heeft Silva een acteur gecast die juist door zijn knullige uitstraling een ongelofelijke kracht bezit in de spannende film. Alicia is een verlegen meisje dat met haar vriend Sara op vakantie naar Chili gaat. De vriend van Sara blijkt echter al snel een ware psychopaat te zijn. Hij valt Alicia lastig. Magic Magic is een psychologische thriller die je meer dan eens op het verkeerde been zet. Cera weet op een subtiele manier de gehele film naar zijn hand te zetten.

6. Antiviral

Antiviral

Met enkele iconische shots weet Brandon Cronenberg, de regisseur, een fijne indruk achter te laten bij zijn debuut, hoewel het woord ‘fijne’ misschien niet erg van toepassing is. Antiviral speelt zich in de toekomst af waar mensen producten kunnen kopen waarmee ze zichzelf kunnen infecteren. Het wrange is dat de producten virussen zijn met daarin dezelfde kwalen als hun idolen. Antiviral onderzoekt de verhouding tussen de beroemdheden van onze samenleving en de ‘gewone’ man of vrouw in de straat. Caleb Landry speelt Syd March, iemand die handelt in de virussen en zichzelf met een dodelijke ziekte injecteert van zijn favoriete beroemdheid, een dame in zijn geval. Een aangrijpende film die door de aantrekkelijke cameravoering bij tijd en wijle prachtig is om te zien.

5. Simon Killer

Simon Killer

Na het succes van ‘Afterschool’ duurde het even voordat regisseur Antonio Campos weer een film wist af te leveren. In Simon Killer speelt Brady Corbet de hoofdrol als Simon. Simon is net gedumpt door zijn vriendin en gaat op vakantie naar Parijs voor een ontspannen vakantie. Op het moment echter dat Simon voor een prostitué valt, komt het donkere verleden van de jongen pas goed naar voren. Campos bouwt de spanning langzaam op en laat dan de film helemaal ontploffen. Wat rest zijn de angstige gedachten die je na het zien van deze film ongetwijfeld hebt. De geweldige soundtrack, de boeiende beelden en de kleurrijke persoonlijkheden van de karakters uit de film maken van Simon Killer een zeer geslaagde film.

4. Sightseers

Sightseers

Een komedie tussen de echte horrorfilms? ‘Waarom eigenlijk niet’, moet regisseur Ben Wheatley hebben gedacht? Na zijn enigszins trage film Kill List is Wheatley met Sightseers een compleet andere weg ingeslagen. De film is een zeer donkere horrorkomedie die met de sterren Alice Lowe en Steve Oram een fijne cast kent. Zij spelen Tina en Chris die op elkaar verliefd raken. Tina woont nog bij haar moeder op het moment dat Chris haar verleidt. Chris neemt Tina mee op vakantie, maar de kijker heeft al vlug door dat dit niet helemaal goed kan gaan. Tina en Chris zijn beide namelijk nogal gek in hun hoofd en als twee van deze ‘gekken’ samen op vakantie gaan heb je de poppen aan het dansen. De donkere wolken pakken zich samen boven het in eerste instantie erg verliefde stel.

3. The Conjuring

The Conjuring

James Wan maakte de grootste horror bioscoophit van het jaar. The Conjuring is een spannende film waar het verhaal en de special effects naadloos in elkaar overlopen. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ed en Lorraine Warren zijn paranormale onderzoekers die in de jaren zeventig een familie proberen te helpen die onverhoopt zijn verhuisd naar een huis vol demonen. Ed en Lorraine proberen de familie te helpen, maar de demonen zijn te sterk. Het is onmogelijk om niet minimaal een keer te schrikken van een scene. Vooral de kinderen krijgen het in de film te verduren. De demonen lijken namelijk nogal een voorkeur te hebben voor de zwaksten onder ons? Of is er toch meer aan de hand? De opgebouwde spanning die Wan steeds maar weer weet op te voeren getuigt van een filmmaker die precies weet wat hij doet. Een klassieker in het genre.

2. You’re Next

Youre-Next

Een film die eigenlijk twee jaar geleden al in de bioscoop zou zijn uitgebracht, ware het niet dat Lionsgate besloot om te wachten. Dat was jammer, want de fans moesten hierdoor wachten op een film die van begin tot eind fascineert. In deze horrorthriller wordt een huis belaagd door allerlei gemaskerde moordenaars. Een familie heeft tijdens een huwelijksviering weinig oog meer voor de festiviteiten. Een voor een worden de gasten gedood. Er is echter een iemand die met onverschrokken moed en talloze handige survivaltrucs voorlopig weet te ontsnappen aan de bloeddorstige moordenaarsbende. Of diegene ook definitief uit handen kan blijven blijft echter nog maar de vraag …

1. Stoker

Stoker

Regisseur Park Chan-wook debuteert met zijn eerste Engelstalige film en het is meteen een klassieker geworden. De beste horrorfilm van het jaar neemt je mee op reis door de krochten van een donker bestaan. India is een vrouw wiens vader is gestorven en die achterblijft met een zeer onstabiele moeder. Haar vreemde oom Charlie blijft ook in de buurt, maar doet meer kwaad dan goed. Charlie weet echter meer van India dan zijzelf. India komt gaandeweg de film achter steeds meer familiegeheimen waarbij oom Charlie blijkt meer dan eens een belangrijke rol te hebben gespeeld. Met Oldboy wist Park al een film te maken die nog steeds met plezier door velen wordt bekeken. Met Stoker heeft Park alweer een film afgeleverd waar de scherpe verhaallijn en de intrinsieke spanning je doen verlangen naar een plekje in de zon, ver weg van al deze vreselijke gebeurtenissen.