Met zijn superspannende juridische thrillers is de Amerikaan John Grisham uitgegroeid tot een van de populairste schrijvers aller tijden. Grisham was zelf een tijdlang advocaat waardoor zijn rechtszaaldrama’s vol realistische details zitten. Veel van zijn boeken werden succesvol verfilmd. Wat zijn de tien boeken van Grisham die je in een ruk uitleest?

10. The Litigators (Het proces)

The Litigators

Na een lange reeks succesvolle thrillers begon Grisham zijn formule voorzichtig te veranderen en schreef zelfs een aantal boeken in andere genres. The Litigators (Het proces) is wel een juridische thriller maar Grisham laat minder afhangen van spanning en gebruikt ook meer humor dan normaal. Een jonge advocaat besluit voor een klein advocatenkantoor te werken dat zich vooral met makkelijke verkeersongelukken bezighoudt. Wanneer ze besluiten om een groot farmaceutisch bedrijf aan te klagen verandert alles.

9. The Partner (De Partner)

The Partner

De boeken van Grisham zijn bevolkt door oplichters. Patrick Lanigan in De Partner (1997) is misschien de meest ambitieuze. Deze advocaat komt er achter dat zijn partners onderling 90 miljoen dollar van een claim willen verdelen. Tegelijkertijd proberen ze Patrick uit de firma te werken. Hij besluit om zijn dood in scène te zetten en met het geld naar Brazilië te vluchten. Als zijn vele vijanden hem hebben opgespoord, heeft hij een hele goede advocaat nodig.

8. The Appeal (De aanklacht)

The Appeal

Naast spanning is maatschappijkritiek altijd een onderdeel van Grisham-boeken. Vooral corruptie van de rechtelijke macht door de politiek en groot geld keren vaak terug. Zoals in The Appeal (De aanklacht) dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Een advocatenechtpaar vertegenwoordigt een vrouw waarvan man en kind zijn overleden als resultaat van chemische verontreiniging. Wanneer het verantwoordelijke bedrijf schuldig wordt bevonden probeert het de aankomende rechtersverkiezingen te beïnvloeden om zo het hoger beroep te winnen.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. The Rainmaker (De Rainmaker)

The Rainmaker

Grisham houdt van de underdog. Zoals Rudy Baylor, een jonge advocaat die zijn baan kwijtraakt wanneer zijn kantoor fuseert met het elitaire Tinley Britt. Tot overmaat van ramp maakt zijn vriendin het uit en wordt hij failliet verklaard. Bij een louche advocatenkantoor werkt hij zich uit de put. Dan krijgt Rudy de kans om een familie bij te staan in een zaak tegen een machtige verzekeringmaatschappij. Als hij deze zaak weet te winnen zal het leven hem vast weer toelachen.

6. The Client (De cliënt)

The Client

Een senator die strijdt tegen een nieuw afvalproject verdwijnt op een dag. De openbare aanklager vermoedt de hand van de maffia maar kan niets hardmaken. Op een dag ziet de 11-jarige Mark hoe een man zelfmoord probeert te plegen door zichzelf in zijn auto te verstikken. Wanneer Mark dit probeert te voorkomen wordt hij door de man gegrepen die hem vertelt dat de maffia hem zoekt omdat hij weet waar de senator is begraven. Daarna schiet hij zichzelf dood. Zowel de autoriteiten als de maffia vermoeden al snel dat Mark iets is te weten gekomen. Voor een dollar weet Mark een advocate te huren die hem tussen beide partijen moet zien te manoeuvreren.

5. The Chamber (Het vonnis)

The Chamber

De titel van The Chamber (in het Nederlands Het vonnis) verwijst naar de gaskamer van de staat Mississippi. In 1967 worden bij een bomaanslag op een advocatenkantoor twee Joodse kinderen gedood. Na twee mislukte rechtszaken wordt Ku Klux Klan-lid Sam Kayall voor de moorden ter dood veroordeeld. Zijn kleinzoon Adam is een jonge advocaat die het laatste beroep op zich neemt. Langzaam leert hij zijn opa beter kennen en tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat Sam de moord niet gepleegd kan hebben. De autoriteiten azen echter op een executie.

4. A Time to Kill (De jury)

A Time to Kill

Veel uitgeverijen wezen Grishams debuut af voordat het in 1988 een bescheiden succes werd. Het verhaal is gebaseerd op een zaak van een 12-jarig verkrachtingsslachtoffer waarvan Grisham ooit de getuigenis zag. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als de vader wraak had genomen en dit werd de basis voor A Time to Kill (De jury). Twee blanke jongens lijken na de verkrachting en poging tot moord op een zwart meisje er gemakkelijk van af te komen. Haar vader wacht de jongens buiten de rechtszaal op en schiet ze dood. Dan is de verontwaardiging opeens groot en moet de advocaat Jake Brigance strijden tegen politieke inmenging en vooroordelen.

3. The Runaway Jury (In het geding)

The Runaway Jury

The Runaway Jury (In het geding) combineert twee favoriete onderwerpen van Grisham: de grote macht van bedrijven in het Amerikaanse recht en de manipulatie van de rechtsgang. Een tabaksbedrijf wordt aangeklaagd door een vrouw waarvan de man door longkanker is overleden. Een juridisch consulent van het bedrijf bestudeert nauwkeurig de jury zodat hij deze kan beïnvloeden. Maar een paar juryleden werken hem van binnenuit tegen en gebruiken daarbij hun eigen methoden.

2. The Pelican Brief (Achter gesloten deuren)

The Pelican Brief

Met zijn derde boek The Pelican Brief (Achter gesloten deuren) waagt Grisham zich aan de politieke thriller. Op dezelfde dag worden twee rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof vermoord. De autoriteiten zitten vooral elkaar in de weg. Ondertussen verzamelt Derby Shaw, een jonge rechtenstudente, een juridisch dossier waaruit blijkt dat mogelijke olieboringen in een natuurgebied het motief zijn. Een oliemagnaat die goede banden met de president onderhoudt lijkt verantwoordelijk. Wanneer twee bekenden van Darby worden vermoord nadat ze het dossier heeft laten zien, is haar eigen leven ook in gevaar. Een journalist van The Washington Post raakt geïnteresseerd in Darby en helpt haar om het verhaal in de openbaarheid te brengen. Als ze tenminste weten te overleven.

1. The Firm (Advocaat van de duivel)

The Firm

Grishams tweede boek, The Firm (Advocaat van de duivel), zou zijn grote doorbraak veroorzaken. De briljante rechtenstudent Mitch McDeere wordt na zijn studie aangenomen bij een advocatenkantoor in Memphis. Hij krijgt een topsalaris waar wat tegenover staat: hij moet tot wel 100 uur per week werken. Op een dag wordt Mitch benaderd door de FBI. Het kantoor is een dekmantel voor de maffia en helpt bij het witwassen van crimineel geld. Wie na verloop van tijd niet mee wil werken wordt gechanteerd of anders uit de weg geruimd. Mitch bevindt zich in een spagaat want als hij de FBI helpt raakt hij zijn mooie leven kwijt. Hij verzint een list.