Hij hoort bij de meest geliefde acteurs van Hollywood dankzij de geweldige typetjes die hij kan spelen. Johnny Depp is een acteur die zichzelf keer op keer vernieuwt, waardoor geen enkele film met hem in de hoofdrol hetzelfde is. In de jaren tachtig begon zijn glansrijke carrière en sinds die tijd is hij nooit gestopt met acteren. In die tijd zijn er natuurlijk flink wat geweldige films uitgekomen met hem in de hoofdrol. Hier vind je de top 10 beste Johnny Depp films.

10. Ed Wood

Hij staat bekend als de slechtste regisseur aller tijden, Edward D. Wood Jr. Deze man regisseerde in de jaren vijftig een aantal van de slechtste films die ooit zijn uitgebracht. Het verhaal over zijn vreemde leven bood al inspiratie voor een boek, en werd in 1994 verfilmd door regisseur Tim Burton. Johnny Depp speelt de rol van deze excentrieke regisseur, die zich in zijn vrije tijd bezig hield met travestie en de meest vreemde types in de wereld van Hollywood.

9. Fear and Loathing in Las Vegas

Las Vegas is de stad van casino’s, maar ook van de drugs. Wanneer Hunter S. Thompson, de zeer excentrieke journalist naar deze stad moet om verslag te doen van een sportwedstrijd, neemt hij zijn doorgedraaide advocaat mee. Het geld dat ze met de klus verdienen geven ze uit aan een lading drugs. De psychedelische roadtrip naar Las Vegas zorg voor de grappigste momenten tussen deze twee personages, met Depp in een glansrol als de gedrogeerde journalist.

8. Blow

Depp duikt in zijn carrière vaker in de wereld van de drugs. In blow speelt hij de rol van een kansarme jongen die zich langzaam maar zeker opwerkt tot een van de grootste spelers in de cocaïnehandel. Dat is natuurlijk niet zonder gevaren, wat Blow meer een misdaadfilm dan een drama maakt. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk dat van George Jung. Tijdens de release van deze film zat hij, ironisch genoeg, nog in de gevangenis vanwege zijn rol in de cocaïnesmokkel.

7. Public Enemies

De jaren dertig in Amerika staan bekend als “the Great Depression”. Door de armoede in die periode werd het land voor een groot deel geregeerd door criminelen en gangsters. Public Enemies is een film die deze tijd als geen ander weergeeft. Het acteerwerk van Jonny Depp is alles behalve een cliché, en het verhaal wordt verteld met behulp van de allermooiste beelden. Daarom wordt Public Enemies ook wel als één van de beste gangsterfilms van de laatste tijd beschouwd.

6. Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

Depp is echt van alle markten thuis, want naast zijn werk in serieuze drama’s en absurde komedies kan de acteur ook nog eens zingen. Deze duistere musical is een verfilming van een populaire show op Broadway. Depp speelt de rol van de moordlustige barbier Sweeney Todd. Hij zet alles op alles om de dood van zijn vrouw te wreken. De donkere regiestijl van Tim Burton past perfect bij deze horrormusical, en de muziek van Stephen Sondheim geeft het geheel een onheilspellend geluid.

5. Finding Neverland

Peter Pan behoort tot de bekendste verhalen aller tijden. Dit verhaal van de Britse schrijver J.M. Barrie is al talloze keren verfilmd. Deze film draait niet om het verhaal van Peter Pan, maar de totstandkoming van het toneelstuk dat Barrie over deze jongen schreef. Depp speelt de rol van Barrie, en de film laat zien hoe hij geïnspireerd raakte door de Davies familie. Het zien van de jongens in deze familie laat hem denken aan de droom om nooit op te groeien, en het verhaal van Peter Pan werd geboren.

4. Donnie Brasco

Weer speelt Johnny Depp een succesvolle rol in een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de maffia. Deze keer is Depp zelf niet de maffiabaas, maar een undercover agent die een oude maffiafamilie probeert te infiltreren. Dat lukt hem, maar er staat een hoge prijs tegenover dit professionele succes. Langzaam maar zeker beginnen de leden van de maffia ook te vermoeden dat er ergens een verrader in het spel is, maar ze weten niet wie ze moeten verdenken. Donnie Brasco is een film voor de liefhebbers van misdaadfilms en ongekende spanning.

3. What’s Eating Gilbert Grape

De jonge Gilbert Grape heeft niets in zijn leven behalve de zorg voor zijn gehandicapte broertje (glansrol van een jonge Leonardo DiCaprio). Hij woont in een dorp waar niets te beleven valt en voelt het leven dan ook aan hem voorbijgaan. Wanneer de jonge Becky een bezoek brengt aan het dorpje wordt zijn hele wereld overhoop gegooid, want voor het eerst heeft hij iets in zijn leven waar hij gelukkig van wordt. Toch is het voor Gilbert niet makkelijk om zijn leven om te gooien om er echt iets van te maken.

2. Edward Scissorhands

De jarenlange samenwerking tussen Johnny Depp en regisseur Tim Burton begon bij deze sprookjesachtige en duistere film. Edward Scissorhands is ontworpen door een wetenschapper die de handen van Edward nooit af heeft kunnen maken. Met scharen als vingers komt hij terecht in een ideaal stadje dat wordt opgeschrikt door zijn verschijning. Langzaam maar zeker probeert hij mensen voor zich te winnen, wat ook wel lukt dankzij zijn aandoenlijke persoonlijkheid. Deze film wordt gezien als een van de beste werken van Tim Burton, en de rol van Depp als Edward is vandaag de dag zeker iconisch te noemen.

1. Pirates of the Caribbean (reeks)

Wie kent Captain Jack Sparrow nou niet? Deze glansrol speelde Depp voor het eerst in 2003, maar inmiddels zijn er vijf verschillende piratenfilms in deze reeks verschenen. Als de dronken en zwabberende kapitein heeft Johnny Depp zich voor altijd in iedereens geheugen gegrift. De reeks werd ontwikkeld door Disney en is gebaseerd op de gelijknamige attractie die in alle Disneyparken te vinden is. Het thema van rovende, drinkende en vechtende piraten sprak iedereen duidelijk aan, want deze reeks hoort nu bij de meest populaire filmreeksen aller tijden.