Top 10 Beste Komediefilms van 2014

Werd er in 2014 nog wat gelachen in de bioscoop? Er zijn een paar jonge gezichten die voor een frisse wind zorgen in de komediefilm. Natuurlijk konden een paar vervolgfilms niet uitblijven. Zoals oude formules nieuw leven werden ingeblazen. De tien beste films die strooiden met flauwiteiten, botte grappen of juist fijnzinnige humor.

10. A Million Ways to Die in the West

A Million Ways to Die in the West

Alleskunner Seth MacFarlane is vooral bekend geworden vanwege zijn Family Guy animatieserie. Inmiddels regisseert hij ook films. A Million Ways to Die in the West is een waar sterrenensemble waarin MacFarlane ook nog eens de hoofdrol voor zijn rekening neemt. In deze komische Western volgen we de avonturen van de laffe schapenhoeder Albert. Zijn vriendin dumpt hem wanneer hij zich terugtrekt uit een duel. Hij laat het er niet bij zitten en krijgt uit onverwachte hoek schietlessen. De opvolger van zijn debuut Ted heeft weer veel typische brute en flauwe MacFarlane-grappen.

9. That Awkward Moment

That Awkward Moment

Een jaar zonder een romantische komedie is ondenkbaar. New York doet het altijd goed als stad voor de romantische verwikkelingen van jonge ambitieuze mensen. In het begin van de film ontmoeten we een man die alleen op een bankje op iemand wacht. Maar op wie? In een flashback leren we Jason kennen die moeite heeft met relaties die op het punt staan om naar een volgend, serieuzer niveau te gaan. Samen met zijn twee beste vrienden gaat hij een avond uit wat tot een complexe reeks slippertjes zal leiden. En misschien zoiets als een serieuze relatie.

8. St. Vincent

St. Vincent

Wat is een jaar in komediefilms zonder Bill Murray? De onuitputtelijke veteraan van de lach speelde de hoofdrol in St.Vincent. De titel verwijst naar Vincent MacKenna die helemaal niet op een heilige lijkt. De oud-soldaat is een gokker die van een slok houdt. Toch vraagt alleenstaande moeder Maggie hem om op haar twaalfjarige zoon te passen. Dat had ze natuurlijk beter niet kunnen doen want Vincents idee van oppassen vindt plaats in stripclubs en tijdens paardenraces. Murray is in topvorm maar er zijn tussen alle grappen door ook nog wat levenslessen te leren.

7. Bad Words

Bad Words

Jason Bateman werd vooral bekend vanwege zijn rol als Michael Bluth in de cultserie Arrested Development. Bad Words is zijn regiedebuut waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Guy Trilby is veertig jaar oud en ontdekt dat hij volgens de regels mee mag doen aan het nationale spellingkampioenschap dat eigenlijk bedoeld is voor kinderen. De organisators en ouders van de deelnemers kunnen hem niet uitstaan en proberen op allerlei manieren Guy te elimineren. Achteloos weet hij echter de moeilijkste woorden te spellen waardoor hij steeds dichterbij het kampioenschap komt. Maar wat is de echte reden dat hij meedoet? Bad Words is een originele enigszins zwarte komedie waarmee Bateman zijn visitekaartje als regisseur afgeeft.

6. Let’s Be Cops

Let's Be Cops

Damon Wayans Jr. is in de voetsporen van zijn beroemde vader getreden en maakt carrière als komische acteur. Let’s Be Cops is een nieuw hoofdstuk in het genre van de buddy movie. Twee vrienden beloofde elkaar ooit dat als ze het voor hun dertigste verjaardag niet in Los Angeles gemaakt hebben ze weer terugkeren naar hun geboorteplaats in Ohio. Wanneer ze tijdens een reünie van de universiteit verkleed gaan als politieagenten ontdekken ze dat mensen zich opeens heel anders gedragen. Met een oude politieauto kunnen ze best wel doorgaan voor echte agenten. Of dat een goed idee is valt te betwijfelen maar het leidt wel tot veel absurde situaties.

5. Horrible Bosses 2

Horrible Bosses 2

Horrible Bosses van Seth Gordon was in 2011 een groot succes dus een vervolg was onvermijdelijk. Jason Bateman, Jamie Foxx en Jennifer Aniston keren terug in deel twee dat weer een zwarte komedie is met een groot aantal botte grappen. Wanneer drie collega’s het zat zijn om voor verschrikkelijke bazen te werken besluiten ze om zelf een zaak te beginnen. De investeerder in hun uitvinding licht ze echter op en ze komen diep in de schulden te zitten. Een hachelijke situatie die nog erger wordt wanneer ze besluiten om Rex, de zoon van de oplichter, te kidnappen. Rex, die zijn vader niet kan uitstaan, heeft daar zelf ook oren naar en helpt ze een handje. Misschien iets te goed.

4. Neighbours

Neighbours

In Neighbours, ook wel bekend als Bad Neighbours, nemen Seth Rogen en Zac Efron het tegen elkaar op. Mac (gespeeld door Rogen) en Kelly zijn een jong echtpaar dat net een kind heeft gekregen. Hun oude leventje van lol trappen ligt achter hen. Op een dag blijkt een beruchte studentenvereniging in het huis naast hen te zijn ingetrokken. Al snel levert dat overlast op en Mac gaat verhaal halen bij de voorzitters. Die beloven hun best te doen om de herrie binnen te perken te houden. Wanneer de overlast blijft aanhouden begint een onderlinge strijd die niet het beste in beide partijen naar boven haalt.

3. The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel

De films van Wes Anderson hebben altijd een licht humoristische toon. Dit keer zoekt hij inspiratie in het Europa tussen beide Wereldoorlogen en een berghotel waar een schrijver in zijn jonge jaren als piccolo werkte. De conciërge Monsieur Gustave (gespeeld door Ralph Fiennes) is in alles toegewijd aan het hotel en zijn gasten. Gustave en zijn trouwe piccolo komen in doldwaze avonturen terecht wanneer een van de oude gasten hem een kostbaar schilderij nalaat. Dit zeer tegen de zin in van haar familie. Anderson gaat zich weer te buiten aan bizarre grappen terwijl zijn personages door een wonderlijke wereld bewegen. Vanzelfsprekend zijn er veel bijrollen voor bekende acteurs en een aantal vaste gasten als Bill Murray en Owen Wilson.

2. Chef

Chef

Jon Favreau, regisseur van onder meer Iron Man, gooit het met Chef over een andere boeg. Zelf speelt hij de hoofdrol van de vriendelijke kok Carl Casper die na een slechte recensie op social media alles alleen maar erger maakt. Zijn culinaire carrière lijkt ten einde. Totdat Carls ex-vrouw Inez hem voorstelt om in Miami een eetkar te beginnen. Al snel hervindt hij zijn enthousiasme voor Cubaans eten. Met twee behulpzame vrienden besluit hij met de kar door Amerika te reizen waarbij zijn eten onverwacht online faam krijgt. Chef is een fijnzinnige feel-good komedie met een ware sterrencast (onder andere Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Robert Downey Jr.)

1. 22 Jump Street

22 Jump Street

21 Jump Street uit 2012 was een succesvolle adaptatie van de legendarische jeugdserie met Johnny Depp. De vernieuwing zat vooral in de komische toon. Meestal kan een vervolgfilm niet tippen aan het origineel maar 22 Jump Street is tegen de verwachting in nog leuker. Alles draait weer om het duo Schmidt en Jenko dat dit keer undercover gaat als student. Ze moeten een drugdealer zien te arresteren die een nieuwe drug verspreidt op de universiteitscampus. Al snel blijken hun interesses uit een te lopen en misschien had Schmidt niet met de studerende dochter van hun baas naar bed moeten gaan. Jonah Hill en Channing Tatum maken de film als humoristisch duo dat moeizaam moet samenwerken.