Er is al jarenlang een discussie gaande of darten nou een echte sport is of niet. Naar mijn mening is darten wel degelijk een echte sport. Het gooien van de pijlen is allereerst al zeer lastig, maar daarnaast moet men ook goed kunnen rekenen. Probeer het zelf eens uit!
Hoewel Engeland het land is waar de meeste topdarters vandaan komen, heeft Nederland ook een aantal topdarters voortgebracht. De populariteit van de dartsport is de laatste jaren flink toegenomen in Nederland, net zoals het prijzengeld voor de winnaars van de verschillende toernooien wereldwijd.
In deze lijst benoemen wij de 10 beste mannelijke darters van Nederland, daarbij kijken we vooral naar het aantal aan gespeelde en gewonnen Majors, het aantal aan gespeelde en gewonnen Europese tours, de ranking op de wereldranglijst en het totaal aan gewonnen prijzengeld. Een aantal darters in deze lijst speelt niet meer, maar is wel succesvol geweest. De top 2 staat zonder meer vast, over de andere plaatsen kunnen de meningen verschillen.
10. Vincent van der Voort
Vincent van der Voort werd in 1975 in Purmerend geboren. Zijn opkomstnummer is Give it Up van KC & The Sunshine Band. Het publiek heeft de tekst van dit lied omgevormd tot een lofzang voor deze darter.
Door zijn snelle speelstijl was zijn bijnaam allereerst ‘The fastest Player in the world’. Tegenwoordig is zijn bijnaam ‘The Dutch Destroyer’. In 1991 wist hij de WDF Europe Youth cup te winnen en in 2004 de German Gold cup en de WDF Europe Cup Pairs. Hoewel hij nooit echt grote toernooien heeft weten te winnen, heeft hij wel aan bijna alle toernooien meegedaan, zowel bij de BDO als bij de PDC. Zijn beste prestatie bij de PDC was de tweede plaats op de UK Open in 2007. Op de PDC Order of Merit staat hij op de 33e plaats. Tegenwoordig is hij ook regelmatig te zijn als analist bij RTL 7 Darts.
9. Wesley Harms
Hoewel Wesley Harms ‘slechts’ op de 105e plek staat op de PDC Order of Merit en ‘maar’ 4.000 pond aan prijzengeld heeft gewonnen de laatste jaren, verdient hij naar mijn mening wel een plekje in deze lijst.
Wesley Harms is in 1984 in Alkmaar geboren. Zijn grootste prestaties waren: het halen van de halve finale op de World Championship van de BDO in 2012 en 2013, het halen van de halve finale op de World Masters van de BDO in 2012, het halen van de halve finale van de Finder Darts Masters in 2013 en het halen van de halve finale van de BDO World Trophy in 2017. Op het hoogste niveau, de PDC, wist hij bij de Grand Slam of Darts bij de laatste 16 te eindigen in 2016 en 2018. In 2013 wist hij de WDF World Cup Singles te winnen en in 2012, 2016 en 2015 wist hij de WDF Europe Cup Teams, WDF Europe Cup Pairs en WDF World Cup Pairs te winnen.
In 2015 gooide Wesley Harms de eerste 9-darter (in 9 darts een leg van 501 punten uitgooien) op de WDF World Cup. De bijnaam van Wesley Harms is ‘Sparky’, aangezien hij een elektricien is. Zijn opkomstnummer is ‘It’s My Live’ van Bon Jovi.
8. Danny Noppert
Danny Noppert, met als bijnaam Noppie, werd in 1990 in Joure in Friesland geboren. Dat hij uit Friesland komt, is wel duidelijk, aangezien het patroon van de Friese vlag op zijn mouw(en) te zien is.
Op de hoofdtoernooien van de BDO (door velen gezien als de tweede divisie, na de PDC) wist hij naam te maken door Finder Darts Masters in 2017 te winnen, tweede te worden bij de World Championship en tweede te worden op Lakeside (het WK van de BDO).
In 2018 maakte hij de overstap naar het hoogste niveau, de PDC. Op dit niveau heeft hij het lastiger en wist hij nog niks te winnen. Wel wist hij de halve finale van de Championship Finals te bereiken in 2018 en de finale van de World Series Finals in 2019. Op de PDC Order of Merit (huidige ranglijst van beste darters) staat hij op plaats 25. In de laatste jaren wist hij al meer dan 200.000 pond binnen te harken. Zijn opkomstnummer is ‘High Hopes’ van Panic! At the Disco.
7. Jermaine Wattimena
Jermaine Wattimena werd in 1988 in Westervoort geboren. Zijn bijnaam is ‘The machine gun’. Zijn huidige ranking is plaats 23 op de wereldranglijst. De laatste jaren is hij altijd actief op de verschillende hoofdtoernooien, maar echt succes bleef uit. Zijn beste prestatie op een PDC-hoofdtoernooi is de kwartfinale van de World Grand Prix in 2019. Wel won hij in 2008 de Open Malta en in 2014 de German Gold cup. In de laatste jaren heeft hij zo’n 229.000 Pond aan prijzengeld gewonnen. Zijn opkomstnummer is ‘wake me up’ van avicii.
6. Jelle Klaasen
Jelle Klaassen is in 1984 te Alphen geboren. Zijn bijnaam is ‘The Cobra’. Zijn huidige ranking is plaats 49 op de wereldranglijst en hoewel dit laag lijkt heeft Jelle Klaassen betere tijden gekend, vandaar dat hij ook op deze lijst wordt genoemd (ook, omdat het stiekem een van mijn favoriete darters is).
Bij de BDO-hoofdtoernooien wist hij in 2006 naam te maken, door de World Championship te winnen. Bij de International Darts league eindigde hij bij de laatste 16, evenals bij de World Darts Trophy in 2007. Hij maakte toen de overstap naar de PDC, maar dit verliep in het begin moeizaam. Hoewel hij weleens een vloertoernooi won, won hij nooit een PDC-hoofdtoernooi (een televisietoernooi). Zijn beste prestaties waren de halve finales bij de World Championship (2016), European Championship (2009), UK Open (2016) en US Open (2010).
In 2012 werd Klaassen veroordeeld voor een taakstraf van 16 uur en een boete van bijna 400 euro, nadat hij naaktfoto’s had verstuurd naar een minderjarig, verstandelijk beperkt meisje. Dit bleek later het zusje van de vrouw van Michael van Gerwen, Daphne, te zijn. Hij werd hiervoor ook door de Nederlandse Dartbond tijdelijk geschorst. Tussen Van Gerwen en Klaassen is het nooit echt meer goed gekomen.
Veel Nederlanders vinden dat de fout Klaassen vergeven moet worden, anderen blijven stellig en steunen Van Gerwen. Zijn opkomstnummer is ‘sex on fire’ van Kings of Leon.
5. Co Stompé
Co Stompé werd in 1962 in Amsterdam geboren. Voordat hij begon met zijn dartcarrière was hij een trambestuurder van tramlijn 14 in Amsterdam. Zijn bijnaam is ‘The Matchstick’, omdat zijn kale hoofd en magere verschijning aan een lucifer doet denken.
In 1998 won hij de WDF Europe Cup en werd daardoor de eerste Nederlandse Europese kampioen darts. In 2000 wist hij samen met Raymond van Barneveld de WDF Europe Cup Pairs te winnen. In 2006 won hij de Europe Cup Team en in 2010 de PDC World Cup of Darts samen met Raymond van Barneveld. Bekendheid verwierf hij ook door in 2007 het hoogaangeschreven PDC German Darts Championship te winnen en 25.000 euro aan prijzengeld te ontvangen. Op het hoogste niveau waren zijn beste prestaties het bereiken van de kwartfinales van de World Championship in 2009 en 2010, het bereiken van de kwartfinale van de World Matchplay in 2010 en het bereiken van de Grand Slam of Darts in 2010.
Zijn opkomstnummer is ‘Sandstorm’ van Darude. De laatste jaren speelt Co Stompé niet meer zoveel wedstrijden als vroeger en is hij ook vaker te zien als analist bij RTL7 Darts. Co Stompé kwam in economische moeilijkheden nadat de belastingdienst een fraudeschandaal ontdekte bij zijn boekhouding. Zowel zijn vrouw als hij kregen werkstraffen opgelegd en bleven achter met een schuld van 80.000 euro. Gelukkig gaat het economisch weer de goede kant op met Co Stompé en zijn vrouw. . Dat Co Stompé soms een merkwaardige darter is, is wel duidelijk. Hij behoort tot een van de weinige darters die altijd speelt met lange mouwen. Daarnaast is zijn pose na een gewonnen wedstrijd kenmerkend. Hij doet dan namelijk een kraanvogel na.
4. Roland Scholten
Roland Scholten werd in 1965 in Den Haag geboren. Zijn bijnaam is ‘The Tripod’. Roland Scholten is niet meer actief als profdarter, wel is hij een van de vaste analisten bij RTL7darts. Roland Scholten was actief sinds de jaren ’80. Eerst bij de BDO, zoals bijna alle darters en later bij de PDC.
Zijn beste prestaties: het winnen van de UK Open (een Major) in 2004, tweede op de World Grand Prix (ook een Major) in 2001 en tweede op de Premier League (een Major) in 2006. Daarnaast wist hij 1993 de WDF World Cup Singles te winnen, in 1996 won hij de Swedish Open en British Open en in 1997 won hij de PDC World Pairs Championship samen met Raymond van Barneveld. Zijn opkomstnummer is Chelsea Dagger van The Fratellis. Naast analist te zijn bij RTL7Darts, geeft Roland Scholten ook zijn eigen workshops en clinics.
3. Jeffrey de Zwaan
Jeffrey de Zwaan is nog maar een jonge darter vergeleken met de anderen in deze lijst. Hij werd in 1996 geboren in Rijswijk. Zijn bijnaam is ‘The black Cobra’.
In 2012 liet hij voor het eerst van zichzelf horen. Hij won namelijk de jeugdtitel bij de Winmau World Masters. Voordat hij naar de PDC ging, was hij eerst actief binnen de BDO. Daar wist hij niet te overtuigen, maar hij behaalde wel de halve finale van de Dutch Open in 2014. Door deel te nemen aan de Q-school wist hij een tourcard te bemachtigen om mee te kunnen doen aan de toernooien. Binnen de PDC heeft hij tot dusver nog geen grote resultaten weten te boeken. In 2016 gooide hij wel een 9-darter en in 2018 wist hij de halve finale van de World Matchplay te bereiken.
Op de PDC Order of Merit staat hij op plaats 21. Na Michael van Gerwen is hij de hoogst genoteerde Nederlander. In de laatste jaren heeft hij ongeveer 230.000 pond aan prijzengeld weten te winnen.
Zijn opkomstnummer is ‘Could you be loved’ van Bob Marley. Voor een darter is Jeffrey de Zwaan nog jong en voor hem ligt hopelijk een mooie toekomst in het verschiet, waarin hij meer prijzen gaat pakken.
2. Raymond van Barneveld
Zonder twijfel de nummer 2 van deze lijst en al een aantal keren vaker benoemd in deze lijst. Raymond van Barneveld, met bijnaam Barney, werd in 1967 in Den Haag geboren. Voordat hij begon met darter was hij postbode bij de PTT.
Van 1995 tot en met 2004 wist hij veel prijzen te winnen binnen de BDO (zoveel zelfs, te veel om allemaal in deze lijst op te noemen). In 2006 maakte hij de overstap naar het hoogste niveau, de PDC. Tijdens een persconferentie gaf hij aan dat hij drie doelen had gesteld: een 9-darter gooien (het beste wat je kan gooien in een leg/set), Phil Taylor (de beste darter allertijden) verslaan en PDC-wereldkampioen worden (een van beste prestaties die je als darter kan behalen). Alle drie zijn doelen heeft hij bereikt. In 2007 werd hij PDC-wereldkampioen door Phil Taylor in de finale te verslaan. In zijn hele carrière heeft Raymond van Barneveld tien 9-darters weten te gooien, waarvan er vijf op tv te zien waren.
Op het hoogste niveau heeft hij nog meer van zich laten horen. In 2012 was hij de winnaar van de Grand Slam, in 2014 de winnaar van de Premier League. In 2006 en 2007 winnaar van de UK Open en in 2007 winnaar van de Desert Classic. Daarnaast was hij op de World Matchplay, de World Grand Prix en The Masters een aantal keren verliezend finalist. Naast deze buitengewone prestaties heeft hij alleen en in teamverband ook nog vele prijzen weten te winnen. Hij wist in zijn gehele carrière ongeveer 3,5 miljoen Britse pond aan prijzengeld te winnen. Raymond van Barneveld heeft in totaal 15 Majors (hoofdtoernooien) gespeeld, waarvan hij er 8 won en 7 verloor.
In 2019 wist hij niet veel meer te winnen en zag hij het niet meer zitten. Begin 2020 kreeg Raymond van Barneveld een groot afscheid. AFAS Live werd omgedoopt tot Barney Dome en verschillende sporthelden waren aanwezig. Zijn T-shirt dat hij in de herfst van zijn carrière altijd droeg, met op de achterkant een tijger, is misschien wel een van de mooiste T-shirts ooit. Zijn opkomstnummer ‘Eye of the Tiger’ van Survivor past daar natuurlijk goed bij. In 2019 kwam zijn boek ‘Game over’ uit. Raymond van Barneveld was geliefd bij het publiek en zijn Barney Army, die ook luidkeels zijn naam scandeerde voor, tijdens en na de wedstrijd.
Net zoals Co Stompé heeft ook Raymond van Barneveld een pose na een gewonnen wedstrijd, namelijk het quickening. Na het overlijden van zijn goede vriend en mastercaller Albert Vroegop introduceerde hij dit gebaar. Als hij naar boven kijkt denkt hij altijd even aan Albert. Deze pose doet hij ook vaak voor de wedstrijd, zoals in het volgende fragment te zien is:
Raymond van Barneveld heeft Nederland op de kaart gezet in de dartwereld en heeft de dartsport in Nederland populair gemaakt, een legende volgens velen. Voor sommigen moet hij daarom ook op de eerste plaats, maar er is één darter uit Nederland die meer prijzen op zijn naam heeft gezet.
1. Michael van Gerwen
De onbetwiste nummer 1 van deze lijst. Michael van Gerwen werd in 1989 in Boxtel geboren. Na Phil Taylor is Michael van Gerwen de beste darter ooit en hij staat daarom ook niet voor niets op plaats nummer 1 van de wereldranglijst.
In zijn carrière wist Michael van Gerwen al meer dan 8 miljoen Britse Pond aan prijzengeld te winnen. Michael van Gerwen heeft in vele finales van Majors gestaan en er ook heel veel gewonnen. Op het hoogste niveau, de PDC, wist hij bijvoorbeeld De World Championship 3 keer te winnen, de World Matchplay 2 keer te winnen, de World Grandprix 5 keer te winnen, The Masters 5 keer te winnen, de Grand Slam 3 keer te winnen, de Premier League 5 keer te winnen, de European Championship 4 keer te winnen, de UK Open 3 keer te winnen, de Players Championship Finals 5 keer te winnen, de World Series Finals 4 keer te winnen en de Champions League 1 keer te winnen.
Op televisietoernooien heeft Michael van Gerwen 7 keer een 9-darter gegooid. Alleen Phil Taylor wist er meer te gooien (11 keer). Het record van het hoogste gemiddelde ooit op een televisietoernooi staat ook op zijn naam, een gemiddelde van 123.40.
Zijn bijnamen luiden: Mighty Mike, De Groene Sloopkogel en Michael Jordan of Darts. Michael van Gerwen is te herkennen aan zijn kale hoofd, zijn groene T-shirt en zijn manier van juichen (vooral als het even wat minder gaat en dan weer goed of wanneer hij een hoge finish uitgooit).
Ook Michael van Gerwen is voor een darter nog jong. Raymond van Barneveld heeft de dartsport in Nederland populair gemaakt en Michael van Gerwen bouwt deze populariteit verder uit. Bij toernooien is de hoop van liefhebbers van de dartsport in Nederland daarom ook vooral op hem gevestigd.
Zijn opkomstnummer is ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes. Net zoals bij Vincent van der Voort wordt ook bij Michael van Gerwen zijn naam tijdens dit nummer gescandeerd op de melodie van het nummer.
Het moge duidelijk zijn dat de populariteit van de dartsport in Nederland groot is geworden. Het leuke van deze sport is dat je het ook bijna overal kan doen. Koop een dartboard en een paar pijltjes, hang het dartboard thuis op en spelen maar. Ook gezellig: ga samen met je vrienden naar het café en gooi een paar pijltjes onder het genot van een lekker biertje.
Hoewel het geen gemakkelijke sport is, is het wel leuk om te doen. Ga er maar niet vanuit dat je zo goed wordt als de heren in deze lijst, maar door het vaker te doen word je vanzelf beter. Houd je niet van darten, dan kun je ook dartwedstrijden op tv kijken, met vaak spanning en sensatie. Wat nog beter is, ga eens naar een livewedstrijd en meng je in de uitzinnige menigte die vrolijk gekleed is en zing luidkeels mee. In Nederland worden er meerdere darttoernooien, van groot tot klein, per jaar georganiseerd. In het buitenland (vooral in Engeland) worden echter de grootste toernooien georganiseerd.
‘en Benito van de Pas, Christian Kist, Ron Meulekamp, Dirk van Duijvenbode, Jan Dekker, Willem Mandigers, Geert Nentjes, Richard Veenstra, etc. dan?’ Ik snap dat sommigen van jullie wellicht een andere top 10 hadden gezien, maar naar mijn mening is dit de top 10 van Nederlandse darters. Reacties zijn natuurlijk altijd welkom.
Tot slot: het prijzengeld van de PDC Order of Merit is slechts van de laatste twee jaren: ‘The main PDC Order of Merit is based on prize money won over a two-year period by players in ranking tournaments’ en is dus niet het totaal aan prijzengeld van de darters op deze lijst. Alleen van Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen wordt het totaal benoemd.
Dit artikel is geschreven door Ties Grotenhuis, student Rechten.
Wij zoeken nog schrijvers! Ben jij kenner over een leuk onderwerp? Mag van alles zijn, boeken, games, films, geschiedenis, klimaat, etc, onze subtitel is niet voor niets ‘lijstjes over van alles’. Interesse? Je artikel wordt gelezen door duizenden lezers, ideaal om als tekstschrijver een portfolio op te bouwen. We kunnen mogelijk een kleine vergoeding bieden. Neem hier contact met ons op.
Vergelijkbare lijstjes
- 10 Beste Nederlandse schaatsers
- 10 Beste Nederlandse Spitsen
- 10 Beste Nederlandse Tennissers
- 10 Beste Nederlandse wielrenners
- 10 Succesvolle Nederlandse sporters in Amerika
- 10 Beste Voetballers aller tijden
- 10 Beste Nederlands Elftal spelers
4 reacties
Hallo Ties,
Leuk stuk, van sommige darters had ik nog nauwelijks gehoord. De weging van de criteria blijft inderdaad arbitrair, maar dat Van Gerwen de allerbeste is, lijkt me duidelijk. Van Barneveld is degene die de sport voor NL heeft opengebroken.
Hoi, leuk om als dartfan te lezen. Mijn favoriete darter is Jeffrey de Zwaan, dus leuk dat die zo hoog in de lijst staat! Alleen vond ik het wel een beetje overbodig om de kwestie van Jelle Klaasen en Michael van Gerwen met de naaktfoto enzo te benoemen, dat heeft niets met Jelle’s prestaties in het darts te maken. Maar verder prima geschreven!
Dat snap ik, had ik er misschien beter niet in kunnen zetten, maar ik wilde zoveel mogelijk informatie over de verschillende darters benoemen.
Hallo, dat snap ik, had er eigenlijk niet in hoeven staan, maar ik wilde zoveel mogelijk informatie over de verschillende darters benoemen.