Metallica is dankzij noeste arbeid en een aantal klassieke albums uitgegroeid tot de populairste metalband aller tijden. Eerst veroverde hun typische versie van trashmetal de underground en in 1991 braken ze door met het meer toegankelijke geluid van het Black Album. Welke tien nummers van Metallica doen je het hardst headbangen?

10. Nothing Else Matters

Met hun vijfde album verfijnde Metallica het geluid waarbij soms stappen richting classic rock werden gedaan. De ballad Nothing Else Matters zou de doorbraak naar een groter publiek betekenen. Het is een gedurfd nummer voor een metalband waarbij zanger Hetfield zich openstelt en weet te ontroeren.

9. Seek & Destroy

Metallica maakte in 1983 meteen indruk met hun rauwe debuutalbum Kill ‘Em All. Dit was een nieuw soort heavy metal, sneller en met een agressieve punkhouding gespeeld. Seek & Destroy zou al snel uitgroeien tot een livefavoriet, waarbij Hetfield het refrein lekker lang kan uitrekken. Vaak is dit het nummer waar concerten mee worden afgesloten.

8. Enter Sandman

De eerste single en het openingsnummer van het Black Album sloeg in 1991 in als een bom. Metallica had nog nooit zo hitgevoelig geklonken zonder de eigen identiteit meteen te verliezen. Dankzij de spannende opbouw en een onvergetelijk refrein werd Enter Sandman in veel landen de eerste echte hit van Metallica. Later zou het nummer een tweede leven krijgen en als introductie klinken wanneer pitcher Mariano Rivera van de New York Yankees het veld betrad.

7. Welcome Home (Sanitarium)

Al vanaf hun tweede album begon Metallica hun nummers te verfijnen. Ze ontwikkelden hun eigen vorm van de power ballad waarbij rustige stukken worden afgewisseld met harde gedeeltes en menig gitaarsolo. Welcome Home (Sanitarium) van het Master of Puppets album is een van hun mooiste ballads. Het nummer gaat over het leven in een gesticht en vaak wordt aangenomen dat het is gebaseerd op het boek (of de film) One Flew Over the Cuckoo’s Nest.

6. Creeping Death

Typisch voor Metallica is de lengte van hun liedjes die vaak langer is dan gewone rocknummers. Echte Metallica-krakers nemen de tijd en kennen verschillende fases. Creeping Death is een van de eerste nummers waarmee Metallica de grens van zes minuten passeert. Het nummer over een Bijbelse plaag zou ook een vaste plek krijgen in hun concerten, vaak als opener, omdat het middenstuk met de uitroep “Die!” zich goed leent voor samenzang met het publiek. Alleen Master of Puppets is vaker door de band live gespeeld.

5. Fade To Black

Fade to Black is een van de hoogtepunten van Metallica’s tweede album Ride The Lightning. Het is hun eerste poging om een power ballad te maken en dat bleek meteen een voltreffer. Nummers over zelfmoord kwamen vaak voor een heavy metal maar Fade To Black was invoelbaar en verheerlijkte niet. In deze periode begint Metallica ook te experimenteren met intro’s die gespeeld worden op akoestische gitaren. Fade To Black krijgt daardoor een prachtige opbouw van zacht naar hard waarbij Kirk Hammett een van de populairste gitaarsolo’s uit de geschiedenis van metal speelt.

4. Battery

Fans van Metallica kunnen heerlijk discussiëren over de vraag wat het beste album van de groep is. De meerderheid kiest voor Master of Puppets uit 1986. Met dit album perfectioneerde de groep al zijn stijlen. Battery, het openingsnummer laat de band op volle snelheid horen nadat het begint met een liefelijk akoestisch intro. Met het nummer wordt ook het oorlogthema van het album op agressieve wijze geïntroduceerd.

3. One

Nadat de originele bassist Cliff Burton bij een busongeluk om het leven kwam moest de groep zich hergroeperen. Met vervanger Jason Newstead werd …And Justice For All opgenomen dat de complexiteit van Metallica’s muziek tot het uiterste bracht. Ook de gebruikelijke onderwerpen van vervreemding, angst, woede en oorlog werden nog grootser aangepakt. In de power ballad van het album speelt oorlog een centrale rol. One gaat over een soldaat die zo gewond raakt dat hij compleet geïsoleerd is van zijn omgeving en eigenlijk alleen nog maar wil sterven. Met One wist Metallica de kunst van de power ballad naar een hoger niveau te tillen. De drums en riffs klinken als mitrailleurs en inslaande bommen waardoor vorm en inhoud perfect op elkaar aansluiten. Ter promotie van One zou Metallica voor het eerst een videoclip maken, waardoor de doorbraak naar een groter publiek voorzichtig werd voorbereid.

2. For Whom The Bell Tolls

For Whom The Bell Tolls van Ride The Lightning is een perfecte metalsong. Het is zoals veel nummers van Metallica een kritiek op oorlog. De titel is geleend van Ernest Hemingway’s klassieker over de Spaanse Burgeroorlog en de tekst verwijst naar sommige scènes uit het boek. In tegenstelling tot wat men vaak denkt wordt de introductie door Cliff Burton op bas gespeeld. Metallica remt in For Whom The Bell Tolls heel effectief de muziek af om meteen weer door te spelen. Deze manier van spelen zouden ze op latere albums verder uitwerken in langere nummers. Dankzij zijn dreigende sfeer is For Whom The Bell Tolls een nummer dat door pitchers in de Major League graag als aankondiging wordt gebruikt.

1. Master of Puppets


Master of Puppets, het titelnummer van het derde album van Metallica, is een lang en veelzijdig nummer waarmee de band een ambitieus gezicht toonde. Geduldig verschuift de sfeer van het nummer, net als het tempo en de intensiteit. De kreet “Master! Master!” werd een echte metalklassieker die het ook goed deed tijdens concerten. Het is niet verwonderlijk dat Master of Puppets het meest gespeelde nummer is in de carrière van de band (inmiddels meer dan 1400 keer.) In tegenstelling tot wat de hoes van het album doet vermoeden gaat Master of Puppets niet over oorlog maar over drugsverslaving.

thumbnail: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com