2016 was een vreemd muziekjaar al was het omdat een aantal legendarische popmuzikanten overleed. David Bowie, Leonard Cohen en Prince waren enkele grootheden die gemist zullen worden. Kan een nieuwe generatie dat gat vullen? De tien beste albums van 2016 laten een mooie mix tussen jong en oud zien.

10. Frank Ocean – Blond

De zanger Frank Ocean is een ware alternatieve stem binnen R&B, die zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak buiten de platgetreden paden durft te gaan. Zo ook op het langverwachte vervolg op zijn debuutalbum Channel Orange. Blonde is een ambitieuze plaat die op het eerste gehoor chaotisch klinkt maar na veel luisterbeurten blijft verrassen.

9. Bon Iver – 22, A Million

De Amerikaanse indiefolkband Bon Iver is langzaam van cultgroep uitgegroeid tot gevestigde naam. Zanger Justin Vernon vindt dat niet altijd even makkelijk en kondigt soms een pauze in om op adem te komen. In 2016 kwam dan het langverwachte derde album van de groep en dat stelde niet teleur dankzij een rauwe emotionaliteit die hypnotisch werkt.

8. Solange – A Seat at the Table

Solange laat als artiest haar achternaam weg die eigenlijk meteen verraadt dat ze de jongere zus van Beyoncé is. Ze is misschien niet een wereldster zoals haar zus maar met haar inmiddels derde album weet ze brutaal de aandacht op te eisen als avontuurlijke R&B-zangeres. Samen met een groot aantal zelfgekozen artiesten maakte Solange een spannend album dat veel moderne problemen aankaart.

7. Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree

Albums van de Nick Cave scoren altijd hoog op de traditionele eindejaarlijsten. Ook Skeleton Tree mag dit jaar niet ontbreken. Waarschijnlijk is dit het meest persoonlijke werk van Cave. Tijdens de lange opnamen van het album kwam de zoon van Cave op tragische wijze om het leven. Om dit te verwerken schreef Cave een aantal nieuwe teksten rond de thema’s dood en rouw waardoor de toch al duistere muziek een extra lading krijgt.

6. Radiohead – A Moon Shaped Pool

Radiohead verscheen plotseling met een nieuw album dat eerst was te downloaden en pas later op cd en LP werd uitgebracht. De liedjes waren weer van het gebruikelijke Radiohead niveau: hoog. Zanger Thom Yorke is in topvorm en veel van de liedjes krijgen prachtige arrangementen zodat Radiohead nog mooier klinkt. Misschien hun beste album sinds OK Computer.

5. Beyoncé – Lemonade

Lemonade is alweer het zesde album van R&B-ster Beyoncé. Het eerste liedje, ‘Formantion’, introduceerde ze tijdens het prestigieuze optreden in de pauze van de Superbowl. Door de politiek lading van het optreden riep het bij sommige Amerikanen irritatie op terwijl veel fans nog meer uitkeken naar het nieuwe album. Lemonade stelde niet teleur. Beyoncé combineert allerlei muziekstijlen met sterke, persoonlijke teksten. Interessante gastoptredens van onder andere James Blake, Jack White en Kendrick Lamar geven het geheel een extra lading.

4. A Tribe Called Quest – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service

Toen Phife Dawg, een van de originele leden van de hiphopformatie A Tribe Called Quest, eerder in 2016 overleed, leek dat het definitieve einde van een tijdperk. De groep had bovendien al 18 jaar geen nieuwe werk uitgebracht. De verrassing was des te groter toen tegen het einde van het jaar We Got It From Here… Thank You 4 Your Service verscheen. Niet alleen dat, het bleek ook nog eens een ijzersterke plaat te zijn die zich kon meten met hun werk uit de glorietijd. Naast André 3000, Busta Rhymes, Kanye West was er een onverwacht gastoptreden van Elton John. Zonder een knieval te doen naar nostalgie werd We Got It From Here… het beste hiphopalbum van 2016.

3. Leonard Cohen – You Want It Darker

De Canadese zanger overleed in 2016 op 82-jarige leeftijd na een turbulente carrière. Met zijn karakteristiek zware stem werd hij een specialist in melancholische liedjes. Drie weken voor zijn overlijden bracht Cohen zijn laatste album, You Want It Darker, uit. De zanger wist al jaren geleden dat hij ongeneeslijk ziek was en dat besef klinkt door op de vaak akoestische liedjes. Met zijn typische gevoel voor humor zingt Cohen prachtig over de dood en alles wat daar bij komt kijken.

2. The Avalanches – Wildflower

Hoe goed sommige muziek in 2016 ook was, meestal bleef het vrij bekend klinken. De grootste uitzondering werd geleverd door het Australische The Avalanches. De samplemeesters hadden sinds hun geweldige debuut Since I Left You (2001) niets meer van zich laten horen. Maar Wildflower maakte alles goed. Opgebouwd uit obscure samples en geholpen door zangers en rappers als Jonathan Donahue en Biz Markie is het resultaat een wonderbaarlijke reis door de popmuziek die totaal uniek klinkt.

1. David Bowie – Blackstar

David Bowie was natuurlijk een van de grootste popsterren aller tijden. Keer op keer wist hij zichzelf opnieuw uit te vinden. Maar sinds Let’s Dance (1983) was hij zijn vooruitstrevende positie kwijt geraakt. De laatste jaren kwakkelde Bowie met zijn gezondheid en in januari 2016 maakte hij bekend dat hij kanker had. Op zijn 69ste verjaardag (8 januari) bracht Bowie een nieuw album uit en twee dagen later was hij overleden. Blackstar bleek zeer precies door Bowie te zijn samengesteld als een laatste statement. Op het album laat hij rockmuziek voor wat het is en zingt hij, begeleid door experimentele jazz, prachtige liedjes over duistere onderwerpen. Ook al is het een donker en weinig toegankelijk album was Blackstar een commercieel succes. Op deze manier wist Bowie op grootse en eigenzinnige wijze afscheid te nemen.