Top 10 Beste Nederlandse Films 2014

Uitgaande van het aantal bioscoopgangers in het afgelopen jaar, dan kan het niet missen of jij bent er ook geweest! De kans is groot dat je één van onderstaande films van Nederlandse makelij hebt gezien. Nederlandse films zijn ongekend populair.

10. Gooische Vrouwen 2

Gooische Vrouwen 2

Gooische Vrouwen 2 is de best bezochte film is van het afgelopen jaar. Maar liefst 1,2 miljoen mensen hebben een bioscoopkaartje gekocht! Zij genoten van de vakantie van de vier vriendinnen in Oostenrijk. Hier konden Claire, Cheryl, Anouk en Roelien even bijkomen van alle beslommeringen, die het leven in Het Gooi met zich meebrengt. Vermeldenswaardig is dat Gooische Vrouwen 2 in no-time werd uitgeroepen tot een ‘Gouden Film’; meer dan 100.000 belangstellenden bezochten de voorpremières. Net voor de jaarwisseling werd de film bekroond tot een ‘Diamanten Film’. Deze onderscheiding is voorbehouden aan films die meer dan 1.000.000 bezoekers trekken.

9. Hartenstraat

Hartenstraat

Hartenstraat speelt zich af in hartje Amsterdam. Hier runt Daan zijn cateringbedrijf. Boven de winkel woont hij samen met zijn dochter Saar. Op een gegeven moment betrekt Katja – gespeeld door Bracha van Doesburgh – het naastgelegen pand. Zij opent er een modezaak. Hoewel Daan en Bracha op het eerste gezicht enorm van elkaar verschillen, voelen ze zich wel degelijk tot elkaar aangetrokken. Zonder dat ze het weten, hebben ze een online verhouding met elkaar! Hartenstraat is de eerste lange speelfilm van de hand van Sanne Vogel. Ze heeft hiermee een prima visitekaartje afgegeven.

8. Bloedlink

Bloedlink

Bloedlink is gebaseerd op een film getiteld ‘The Disappearance of Alice Creed’. In de Nederlandse uitvoering zijn we getuige van de ontvoering van een meisje van rijke komaf door twee criminelen. Ze zijn uit op een grote som aan losgeld. Voordat ze tot deze actie overgingen, hebben ze een waterdicht plan opgesteld. Al snel doen zich onvoorziene wendingen voor. Bloedlink is echt heel spannend! De rollen van de criminelen worden gespeeld door Tygo Gernandt en Marwan Kenzari. Laatstgenoemde acteur speelde ook de rol van Daan in Hartenstraat. Overigens heeft ook Sarah Chronis – rijkeluisdochter Laura – zich in de kijker gespeeld!

7. Helium

Helium

In de misdaadfilm Helium komen de acteurs Hans Dagelet, Manou Kersting en Dennis Rudge in actie. Eerstgenoemde heeft de rol van een gekwelde topcrimineel op voortreffelijke wijze neergezet! Deze kwelling speelt zich af in een vakantiepark op Texel. Om de Nigeriaanse maffia te ontlopen, ziet Frans Weeling zich genoodzaakt om voor enige tijd onder te duiken op dit Waddeneiland. Gedurende deze periode komt hij tot de ontdekking dat hij niet meer uit het leven kan halen, dan hij heeft gedaan. Enerzijds biedt dit inzicht verlichting, anderzijds strookt het niet met zijn positie als topcrimineel. Kan hij zijn leven in Amsterdam ooit nog oppakken?

6. Kenau

Kenau

De actie-/avonturenfilm Kenau – gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Tessa de Loo – speelt zich af in het jaar 1572. In deze periode was de Tachtigjarige Oorlog aan de gang. Desondanks gaat het Kenau Simonsdochter Hasselaer – gespeeld door Monic Hendrickx – zakelijk gezien voor de wind. Ze zwaait het scepter van een scheepswerf. Wel ondervindt ze problemen met haar kinderen; hun keuzes stellen haar danig op de proef. Leuk om te weten is dat de titelsong – genaamd ‘In je dromen’ – is geschreven door Wyke van Weelden. Zij heeft meegedaan aan het programma ‘Beste singer-songwriter’.

5. Jongens

Jongens

Als je de film niet hebt gezien, kun je uit de titel vast wel opmaken dat het gaat om een meer dan vriendschappelijke verstandhouding tussen twee jongens. Deze film maakt duidelijk dat homoseksualiteit nog altijd een beladen onderwerp is. Zo hebben de jongens Marc en Sieger – trainingsmaatjes bij atletiek – moeite met het feit dat ze elkaar hebben gekust. Hoewel de gevoelens geheel wederzijds zijn, moet vooral Sieger er niets van weten! Je kunt je voorstellen dat hun kus – én de manier waarop Sieger ermee omgaat – niet alleen druk legt op hun vriendschap, maar ook op hun sportieve prestaties.

4. Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen

Net als in Jongens staat ook in Oorlogsgeheimen de vriendschap tussen twee jongens centraal. Deze jongens hebben te maken met problemen van geheel andere orde; zo leven zij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien zijn de ouders van Tuur actief binnen het verzet en die van Lambert aangesloten bij de NSB! Hun vriendschap wordt mogelijk nog meer op de proef gesteld als Maartje in beeld komt. Dit meisje deelt een geheim met Tuur, waar Lambert niets van mag weten. Oorlogsgeheimen is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Jacques Vriens.

3. Lucia de B.

Lucia de B

Zoals je vast weet is Lucia de Berk in 2010 vrijgesproken van meervoudige moord. Ze was werkzaam als verpleegster in een ziekenhuis en – in die functie – aanwezig bij een aantal mysterieuze sterfgevallen. Hiertoe is Lucia de B. jaren geleden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf én TBS. De zaak Lucia de B. wordt gerekend tot de grootste rechterlijke dwalingen, die zich ooit binnen de Nederlandse rechtbank hebben afgespeeld. Hoewel de jonge parketsecretaris Judith alles in werking heeft gezet om Lucia de B. achter tralies te krijgen, moet ze er later op terugkomen. Ze heeft aanwijzingen, die duidelijk maken dat Lucia de B. onterecht vastzit. Pas zes jaar later wordt Lucia de B. vrijgelaten.

2. Nena

Nena

De film Nena speelt zich eind van de jaren ’80 af. Nena is dan 16 jaar oud. Haar vader is al een aantal jaren ziek; hij lijdt aan MS. Op een zekere dag onderneemt hij een zelfmoordpoging. Nena heeft er veel moeite mee dat hij de voorkeur geeft aan dood gaan. Ondanks haar woede en verdriet wordt ze verliefd op Carlo. Dat dergelijke emoties kunnen samengaan, wordt heel mooi getoond in deze film. Overigens is de film Nena deels gebaseerd op de levenservaringen van regisseur Saskia Diesing.

1. Aanmodderfakker

Aanmodderfakker

In Aanmodderfakker geeft Gijs Naber op briljante wijze invulling aan het personage Thijs. Hoewel Thijs al 32 jaar oud is, leeft hij het leven van een 10 jaar jongere student. Zijn leven wordt volledig beheerst door vrouwen en bier. Dan ontmoet hij de zestienjarige Lisa. Ondanks haar jonge leeftijd barst Lisa van de ambities! Thijs raakt danig van haar – én haar drive – onder de indruk. Aanmodderfakker is bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film van 2014.