De man met de neus voor de goal. De voetballer die altijd wil scoren, of het nu een mooi of lelijk doelpunt is. De spits. In de voetbalgeschiedenis heeft Nederland een aantal legendarische spitsen voortgebracht. Wie zijn de tien beste Nederlandse goalgetters aller tijden?

10. Willy van de Kuilen

Willy van der Kuijlen
foto: Anefo

Tenzij een enorm talent opstaat die zijn hele carrière in de Nederlandse competitie blijft spelen, zal Willy van der Kuijlen voor altijd de topscorer aller tijden van de Eredivisie blijven. Mr. PSV speelde van 1964 tot 1981 bij de club uit Eindhoven waar hij met zijn harde schot furore maakte. Hij werd drie keer landskampioen en speelde een belangrijke rol in de verovering van de UEFA-cup (1978).

9. Patrick Kluivert

De 18-jarige Kluivert kende bij Ajax een debuutseizoen dat rechtstreeks uit een jongensboek leek te komen. In het seizoen 1994-1995 werd hij door Louis Van Gaal bij de selectie gehaald als opvolger van Stefan Pettersson. Hij scoorde in zijn eerste wedstrijd meteen en zou uiteindelijk clubtopscoorder worden. Ajax bereikte de Champions League finale waar Kluivert in de tweede helft mocht invallen. Vlak voor tijd scoorde hij het winnende doelpunt. Een ster was geboren. In het buitenland kende hij zijn beste tijd bij Barcelona waar hij met 123 doelpunten in de top 10 clubtopscorers aller tijden staat.

8. Johnny Rep

Johnny Rep
foto: Verhoeff, Bert / Anefo

Goudhaantje, hij kreeg de bijnaam vanwege het blonde haar en vermogen om te scoren op belangrijke momenten, was spits in het grote Ajax van de begin jaren zeventig. Rep werd bekend door zijn twee doelpunten tegen Independiente in de gewonnen wedstrijd om de Wereldbeker van 1972. Het jaar daarna zou hij met een vreemde kopbal tegen de Juventus de winnende goal scoren in de Europacup I-finale. Rep bleef in Europa bij Valencia, Bastia en Saint-Étienne altijd scoren dankzij zijn combinatie van snelheid en ziedend schot. Ook voor Oranje scoorde hij vaak belangrijke doelpunten waarbij zijn afstandsschot tegen Schotland, op het WK van 1978, een klassieker mag worden genoemd.

7. Ruud Gullit

Ruud Gullit
foto: Anefo

Gullit was met zijn dreadlocks in de jaren tachtig een echt voetbalicoon. Gedurende zijn carrière speelde hij op verschillende posities, maar op het toppunt van zijn roem voetbalde hij zowel bij Oranje als AC Milan, samen met Marco Van Basten, in de spits. Het spel van Gullit werd gekenmerkt door explosiviteit en grote schotkracht. Gullit scoorde een aantal belangrijke doelpunten zoals een tweetal in de Europacup I-finale van 1989 en natuurlijk de knalharde kopbal waarmee het Nederlands Elftal in 1988 Europees kampioen werd.

6. Ruud van Nistelrooij

Ruud-van-Nistelrooy3
foto: Paul Blank

Bij welke club Van Nistelrooij ook speelde, hij stond garant voor doelpunten. Heel veel doelpunten. Hij werd tijdens zijn carrière in drie landen topscoorder. Reden waarom Van Nistelrooij vaak met recordbedragen verkaste van club. Van Nistelrooij was een complete spits die zijn lengte combineerde met een geweldige techniek. Inkoppertjes kon hij afwisselen met effectvolle schoten van lange afstand. Het meest productief was hij in dienst van Manchester United waar hij 95 doelpunten scoorde.

5. Abe Lenstra

Abe Lenstra
foto: Willem van de Poll / Anefo

Abe Lenstra speelde in totaal 27 seizoenen voetbal op het hoogste niveau. Op 42-jarige leeftijd had hij 730 wedstrijden gespeeld waarin hij naar verluid 700 doelpunten scoorde. Lenstra wordt vooral geassocieerd met Heerenveen waar hij zijn beste jaren kende. De jonge Lenstra was een echte atleet die in veel sporten uitblonk. Zijn snelheid kwam goed te pas in de spitspositie. Bovendien was hij een geweldige kopper en kon hij tweebenig schieten. Ook in Oranje schitterde hij regelmatig, zoals in de legendarische 2-1 overwinning op wereldkampioen West-Duitsland (1956) waarbij hij beide doelpunten voor zijn rekening nam.

4. Faas Wilkes

Faas Wilkes
foto: Joop van Bilsen / Anefo

Lenstra’s tijdgenoot Wilkes was een echte dribbelaar. Zijn individualistische speelstijl dreef medespelers soms tot waanzin. Wilkes wilde professioneel voetballen en zou lange tijd in het buitenland voetballen waar hij steevast uitgroeide tot publiekslieveling. Vooral bij Internazionale en Valencia beleeft Wilkes gloriejaren. Vanwege zijn professionele status speelde hij maar 38 wedstrijden voor Oranje waarin hij 35 maal scoorde.

3. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp
foto: Ronnie Macdonald / flickr

Dennis Bergkamp moet gerekend worden tot een van de sierlijkste spitsen aller tijden. Bij Ajax kwam hij pas tot zijn recht nadat hij van vleugelaanvaller naar de centrale positie werd verplaatst. Bergkamp scoorde vaak op aangeven van Wim Jonk of Frank de Boer fabelachtige doelpunten, waarbij technisch vernuft belangrijker leek dan schotkracht. Bij Ajax werd hij drie keer topscoorder van de Eredivisie en met Arsenal zou hij de grootste successen meemaken. Zijn beroemdste doelpunt is zijn winnende treffer in de kwartfinale tegen Argentinië op het WK 1998.

2. Johan Cruijff

Johan Cruijff
foto: Ron Kroon (ANEFO)

Johan Cruijff is vanzelfsprekend de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Maar was hij ook een pure spits? Vanwege de positiebewegingen in het Totaalvoetbal dook Cruijff net als zijn medespelers tijdens een wedstrijd overal op. Bovendien miste Cruijff een aantal kenmerken van een echte spits. Zo was hij een matig kopper en miste schotkracht. Cruijff herdefinieerde echter de spitsrol met behulp van zijn sterke punten: snelheid, inzicht en techniek. Zo kwam hij in 704 clubwedstrijden tot een totaal van 395 doelpunten in een tijd dat keihard verdedigen de overhand had.

1. Marco van Basten

Marco van Basten
foto: Bogaerts, Rob / Anefo

Marco van Basten is de ultieme Nederlandse spits, die zowel het killersinstinct van de klassieke spits combineerde met de technische vernieuwingen van Cruijff. Bij Ajax wist Van Basten op jonge leeftijd een vaste plek te veroveren. Het aanvallende spel van Ajax was een perfecte aanvoer voor de tweebenige spits die geduldig op kansen loerde. Van Basten zou vier seizoenen achter elkaar topscoorder van de Eredivisie worden. Vooral het seizoen 1985/1986 was met 37 doelpunten uiterst productief. Het daaropvolgende seizoen scoorde Van Basten met een omhaal in de kruising een van de mooiste doelpunten uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Wat Van Basten tot een spits van wereldklasse maakte was dat hij nooit verzaakte in belangrijke wedstrijden. Zo scoorde hij het enige doelpunt in de Europacup II-finale van 1987 en veroverde AC Milan in 1989 de Europacup I dankzij twee doelpunten van Van Basten. Oranje werd in 1988 Europees kampioen dankzij een aantal belangrijke doelpunten van zijn voet, waaronder het legendarische tweede doelpunt in de finale.