Tennis is een populaire sport. Zowel om te spelen als om te kijken. Met name in de zomermaanden trekken de Grand Slam toernooien veel kijkers. Nederland heeft een aantal talentvolle tennissers gekend al werd in het enkelspel bijna nooit de echte top gehaald. Wie zijn de tien beste mannelijke en vrouwelijke tennisspelers die ons land heeft gekend?

Vrouwen

10. Marcella Meskers

Marcella Meskers
foto: Anefo / Antonisse, Marcel

Marcella Meskers geeft voor de NOS al jaren commentaar bij tenniswedstrijden. Daarvoor was zij van 1979 tot 1988 proftennisster. In haar eerste jaar behaalde ze het grootste succes van haar carrière door samen met Leanne Harrison de finale vrouwendubbelspel van de Australian Open te behalen.

9. Trudy Groenman

Trudy Groenman
foto: Eric Koch / Anefo

De linkshandige Trudy Groenman viel op door een aanvallende speelstijl, met veel gebruik van volleys, die in de jaren zestig ongebruikelijk was voor vrouwen. Ze won driemaal het Nederlands kampioenschap en samen met Tom Okker bereikte ze in 1964 de halve finale dubbelspel van Wimbledon.

8. Miriam Oremans

Miriam Oremans
foto: Bill Mitchell

Miriam Oremans was van 1989 tot 2002 professioneel tennisspeelster. Oremans boekte vooral succes in het dubbelspel waarbij ze drie titels won. In het damesdubbelspel behaalde ze in 1997 een halve finale op Wimbledon. Met Jacco Eltingh speelde ze in 1992 zelfs de finale. Op de Olympische Spelen van Syndey in 2000 verloor ze de finale dames dubbelspel met Kirstie Boogert van de zusters Williams.

7. Kristie Boogert

kristie Boogert
foto: Bill Mitchell

Kristie Boogert was van 1991 tot 2003 proftennisster. In het enkelspel behaalde ze in 1996 de 29e positie op de wereldranglijst. Boogert was vooral gespecialiseerd in het dubbelspel en het hoogtepunt van haar carrière was het winnen van de gemengd dubbel titel op Roland Garros in 1994 samen met Menno Oosting. Met Miriam Oremans behaalde ze Olympisch zilver in 2000.

6. Marijke Jansen

Marijke Jansen
foto: Rob Mieremet / Anefo

Marijke Jansen (na haar huwelijk speelde ze onder de naam Marijke Schaar) beschikte over een zeer ongebruikelijke techniek die met de speelsnelheid van tegenwoordig onmogelijk is geworden: ze speelde namelijk zonder backhand. In plaats daarvan gebruikte ze met beide handen een forehand. Zij werd vijf keer Nederlands kampioen enkelspel en behaalde in 1971 de halve finale van Roland Garros.

5. Brenda Schultz

Brenda Schultz was op het hoogtepunt van haar carrière in de jaren negentig de tennisster met de hardste service ter wereld. In 1996 bereikte ze de negende positie op de wereldranglijst. Als tiener zette Schultz alles in om een profcarrière te behalen. In 1988 won ze het juniortoernooi van Wimbledon. Haar beste prestaties op Grand Slam toernooien behaalde ze in het dubbelspel. In 1988 verloor ze samen met Michiel Schapers de finale van Roland Garros. In 1995 verloor ze samen met Rennae Stubbs de finale van het damesdubbel op de US Open. Schultz stopte in 1999 met tennis maar maakte ze in 2006 een comeback waarbij ze bewees dat ze nog steeds over de hardste service van het vrouwencircuit beschikte.

4. Manon Bollegraf

Manon Bollegraf was van 1985 tot 2000 professioneel tennisster. Ze won in het enkelspel maar een keer een WTA-toernooi maar was zeer succesvol in het gemengd dubbel. Bollegraf won 26 WTA-toernooien als dubbelspeelster. In 1994 was ze een jaar lang de speelpartner van Martina Navrátilová. Met Tom Nijssen won ze de gemengd dubbeltitel van Roland Garros (1989) en de US Open (1991). Samen met de Amerikaan Rick Leach won ze de US Open in 1997 en in datzelfde jaar de Australian Open.

3. Betty Stöve

Betty Stove
foto: Punt / Anefo

Betty Stöve is tot nu toe de enige tennisster die de finale enkelspel van Wimbledon heeft behaald. In 1977 verkeerde Stöve in bloedvorm en zij versloeg onder andere de als tweede geplaatste Martina Navrátilová. Helaas verloor ze de finale met 2-1 van de Engelse Virginia Wade. Datzelfde jaar werd ze verkozen tot Nederlands sportvrouw van het jaar. Stöve was zeer succesvol als dubbelspeelster. Met Billy Jean King won ze in 1972 zowel Roland Garros als Wimbledon. In totaal won Stöve zes Grand Slam titels in het vrouwendubbel. Ook het gemengd dubbelspel ging haar goed af en met Frew McMillan won twee keer Wimbledon en tweemaal de US Open.

2. Kea Bouwman

Kea Bouwman

Kea Bouwman is de enige Nederlandse vrouw die ooit een grandslamtoernooi won in het enkelspel. In 1927 won ze in de finale van Irene Peacock uit Zuid-Afrika. Ook was ze de eerste Nederlandse vrouwelijke winnaar van een Olympische medaille, in 1924 won ze samen met Henk Timmer de bronzen medaille. In 1929 was ze nogmaals succesvol op Roland Garros, ditmaal bij het damesdubbelspel, ze won samen met de Spaanse Lilí Álvarez de titel. Kea Bouwman was een veelzijdige sportster. Naast tennis was zij hockeyinternational en Nederlands kampioene golf.

1. Kiki Bertens

kiki bertens
Jimmie48 Photography/shutterstock.com

Wanneer ben je de beste tennisster, als je een Grand Slam hebt gewonnen of als je de hoogste plaats hebt bereikt op de wereldranglijst? Wij hebben gekozen voor het laatste en daarom noemen we Kiki Bertens de beste Nederlandse tennisster ooit. In 2019 stond ze 4e op de WTA-wereldranglijst, een record voor een Nederlandse. Bertens kent de laatste jaren vele successen, ze heeft 9 grote WTA toernooien gewonnen en behoort tot de absolute wereldtop. Alleen in de Grand Slams wil het nog niet vlotten, haar beste resultaat is de halve finale bij Roland Garros in 2016. Maar ze heeft nog tijd, wie weet lukt het haar nog en dan weten we zeker dat de eerste plaats terecht is!

Mannen

10. Hans van Swol

Hans van Swol
foto: Duinen, […] van / Anefo

Hans van Swol beoefende een groot aantal sporten waaronder honkbal, roeien en voetbal. Hij speelde in het Nederlands rugbyteam maar werd vooral bekend als tennisser. Van Swol werd vijf keer Nederlands kampioen enkelspel (zeven keer in het dubbelspel). De beker voor het beste tennistalent onder de zeventien jaar is naar Van Swol vernoemd.

9. Martin Verkerk

De carrière van Martin Verkerk was zeer explosief. De 1,95 lange Verkerk verraste iedereen door in 2003 met zijn keiharde service tot de finale van Roland Garros door te dringen. De finale verloor hij van de Spanjaard Ferrero. Een prachtige loopbaan lag in het vooruitzicht maar al snel werd Verkerk geplaagd door blessures waardoor hij nooit meer zijn stunt kon herhalen.

8. Jan Siemerink

Siemerink was een linkshandige speler met veel techniek. In 1998 haalde hij de veertiende plaats van de wereldranglijst. Zijn mooiste toernooioverwinning vond datzelfde jaar plaats in Rotterdam waar hij grote namen als Ivanišević, Rafter en Krajicek versloeg. In het dubbelspel haalde hij twee keer de halve finale van een Grand Slam toernooi.

7. Michiel Schapers

Michiel Schapers
foto:Bogaerts, Rob / Anefo

De twee meter lange Michiel Schapers was in de jaren tachtig lange tijd de beste Nederlandse tennisser. Schapers kwam op Grand Slam toernooien nooit verder dan de kwartfinale maar kon tegen grote namen plotseling tot grote hoogten reiken. Vooral zijn overwinning op Wimbledonwinnaar Boris Becker tijdens het Australian Open van 1985 is legendarisch.

6. Henk Timmer

Henk Timmer tenniste in een periode dat veel sporters in meerdere sporten uitblonken. Timmer was Nederlands kampioen squash, speelde golf, badminton en hockey, was een begenadigd skiër en haalde drie keer de finish van de Elfstedentocht. Als tennisser was hij zeer dominant en won 22 Nederlandse kampioenschappen. Samen met Kea Bouman won hij de bronzen medaille op de Olympische Spelen van Parijs (1924).

5. Sjeng Schalken

Sjeng Schalken was lange tijd de enige tennisser die de eerste vijf finales van ATP-toernooien waar hij aan deelnam won. In totaal zou hij er negen winnen waaronder twee keer het toernooi van Rosmalen. Schalken hield van snelle ondergronden als gras en hardcourt. Hij haalde drie keer achter elkaar de kwartfinales van Wimbledon. Vooral de thriller tegen Hewitt in 2002 waar hij terugkwam van een 0-2 achterstand om in een beslissende tie-break ten onder te gaan, behoort tot een van zijn beste wedstrijden.

4. Jacco Eltingh

Jacco Eltingh was van 1988 tot 1999 proftennisser. In 1995 behaalde hij als enkel speler de negentiende positie op de wereldranglijst. Eltingh maakte furore in het dubbelspel met Paul Haarhuis. Ze werden twee keer wereldkampioen en wonnen in totaal 39 toernooien. Eltingh en Haarhuis was het eerste koppel dat alle Grand Slam toernooien won, waaronder twee keer het Australian Open en Roland Garros. Na zijn tenniscarrière werd Eltingh onder andere televisiecommentator van tenniswedstrijden.

3. Paul Haarhuis

Paul Haarhuis werd in een keer beroemd toen hij tijdens het US Open toernooi van 1989 in de tweede ronde John McEnroe versloeg. Dit deed hij met een HEMA-racket. Uiteindelijk werd Haarhuis een succesvolle dubbelspeler, vooral samen met Jacco Eltingh waarmee hij zes Grand Slam titels won. Met de Rus Kafelnikov won hij in 2002 nog het Roland Garros toernooi.

2. Tom Okker

tom Okker
foto: Verhoeff, Bert / Anefo

The Flying Dutchman wordt vaak gezien als de beste Nederlandse tennisspeler aller tijden. Het enige wat hij miste was een Grand Slam titel enkelspel. In 1969 bereikte hij de derde plaats op de wereldranglijst. Okker haalde de halve finale van alle Grand Slam toernooien en in 1968 speelde hij zelfs de finale van de US Open die hij in een vijfsetter verloor van Arthur Ashe. Wel wist Okker in het dubbelspel twee Grand Slam titels te winnen: Roland Garros (1973) en de US Open (1976). In totaal won Okker 22 enkelspel toernooien.

1. Richard Krajicek

Richard Krajicek deed in 1996 wat geen enkele mannelijke Nederlandse tennisser eerder had gedaan, hij won als enkelspeler een Grand Slam toernooi. En hij pakte het groots aan door meteen Wimbledon te winnen. Toch was de talentvolle Krajicek als tiener bijna afgeschreven voor proftennis, totdat hij laat begon te groeien en tegelijkertijd zijn techniek begon te verbeteren. Dit resulteerde onder andere in een dodelijke service. In 1992 beleefde hij als professional zijn doorbraak met een halve finale van de Australian Open die hij moest opgeven vanwege een schouderblessure. Krajicek zou de rest van zijn carrière vaak geplaagd worden door blessures. In 1996 won hij Wimbledon met name dankzij een legendarische kwartfinale tegen Pete Sampras, op dat moment de beste speler ter wereld. Het jaar daarna leek hij op weg om zijn titel te prolongeren maar in de halve finale tegen Ivanišević verloor hij de bloedstollende vijfde set met 13-15.

Meer lijstjes over tennis