Inmiddels zijn Red Hot Chili Peppers wereldberoemd maar bijna had de band uit Los Angeles de beginjaren wegens drugsproblemen niet overleefd. Hun aanstekelijke funkrock trok op de eerste platen snel de aandacht. Door de jaren heen zijn ze steeds meer richting melodieuze classic rock verschoven. Wat zijn de tien beste krakers van deze veelzijdige groep?

10. Give It Away

De eerste single van het doorbraakalbum Blood Sugar Sex Magik uit 1991 is een aanstekelijk funknummer met een razendsnel herhalend refrein. Een liedje waarmee elk feest op gang wordt gebracht. Give It Away is dan ook het nummer dat de band door de jaren het meest live heeft gespeeld.

9. Catholic School Girls Rule

https://www.youtube.com/watch?v=I5zgPJ3XSN0

Een typisch nummer van de jonge Red Hot Chili Peppers. Uptempo funk met humor dat binnen twee minuten alles heeft gezegd. De videoclip zorgde voor controverse omdat zanger Anthony Kiedis zingend aan een kruis hangt.

8. Scar Tissue

Nadat de band jarenlang drugsvrij was gebleven vielen een aantal leden in de jaren negentig terug in oude gewoontes. Op het album Californication wordt uitgebreid ingegaan op de worsteling met het leven. De eerste single Scar Tissue is hier een mooi voorbeeld van. De ballad werd een grote radiohit en de opmerkelijke gitaarsolo van de teruggekeerde John Fruscianti groeide al snel uit tot een klassieker.

7. Knock Me Down

https://www.youtube.com/watch?v=DmsE2_wYWiw

Mother’s Milk het vierde album was cruciaal voor de band. Na de dood van gitarist Hillel Slovak stond de groep op het punt om uit elkaar te vallen. Met een nieuwe gitarist en drummer ging men toch verder en zouden de Red Hot Chili Peppers wereldberoemd worden. Op het eerste gehoor zou je het niet denken maar Knock Me Down is eigenlijk het eerste duistere nummer van de band. De dood van hun vriend wordt zonder moralistische boodschap bezongen.

6. Otherside

Het Californication album liet zien dat de Red Hot Chili Peppers het in zich hadden om hitgevoelige popliedjes te maken. Dit hield niet in dat hun onbekommerde levensgevoel was teruggekeerd. Otherside is ondanks het aanstekelijke refrein en de harmonieën weer een melancholisch nummer. In Nederland kwam het niet verder dan een 24ste plek in de top-40 maar inmiddels is het uitgegroeid tot een radioklassieker.

5. Love Trilogy

Love Trilogy van het derde album The Uplift Mofo Party Plan uit 1987 is een verraderlijk liedje. Zoals veel nummers op de plaat begint het met een lome reggae baslijn maar op het moment dat Kiedis begint op te sommen wat de dingen zijn waar hij in het leven van houdt wordt het tempo steeds een klein beetje opgeschroefd totdat een wervelende punksong ontstaat.

4. By The Way

Na het overweldigende succes van Californication wachtte Red Hot Chili Peppers de lastige taak om dit album te evenaren. In 2002 verscheen By The Way en het titelnummer is een hele mooie mix tussen hun ingetogen stijl en de opgewonden metal-funk van weleer. Dankzij het pakkende refrein werd By The Way ook in Nederlands een hit waarbij het bijna de top-10 haalde. Al snel groeide het uit tot een live-favoriet dat tijdens bijna elk concert wordt gespeeld.

3. Fight Like A Brave

https://www.youtube.com/watch?v=doDBApOv2oM

Fight Like A Brave was de eerste single van Uplift Mofo Party Plan en het beste voorbeeld van de opgetogen funkrock van de band. Op Fight Like A Brave probeert Kiedis op geheel eigen manier te rappen terwijl het refrein een feestelijke slogan is. Maar zoals zo vaker bij de Red hot Chili Peppers heeft ook dit nummer zijn oorsprong in drugsgebruik. Hier zingt Kiedis juist op bedrieglijk vrolijke wijze hoe hij vecht om sober te worden. Dat was ook nodig want basgitarist Flea dreigde hem op dat moment uit de band te gooien.

2. Californication

Nadat hij in 1992 uit de band was gestapt keerde gitarist John Fruscianti voor de opnamen van het album Californication tot verbazing van velen terug. Zijn eigenzinnige kijk op rockmuziek gaf de Red Hot Chili Peppers op het juiste moment een creatieve injectie. Ook de onderwerpen op het album waren veelzijdig en de donkere toon sloeg aan bij miljoenen luisteraars. De titelsong was pas de vierde single van de plaat maar werd een van hun bekendste nummers. Volgens Anthony Kiedis is de tekst van Californication een van de beste die hij ooit schreef. Het is een ingetogen portret van de negatieve kanten van leven in Hollywood met veel verwijzingen naar andere artiesten als Kurt Cobain en The Beach Boys.

1. Under The Bridge

Tijdens de opnames van Blood Sugar Sex Magik stuurde producer Rick Rubin de band in een richting die minder afhankelijk was van metalriffs. Hierdoor kregen andere kanten van de band een kans om naar de voorgrond te treden. Kiedis had een tekst in gedachte maar was onzeker of het wel bij de band paste. Helemaal omdat het zeer persoonlijk was en grotendeels ging over de afstand die hij voelde ten opzichte van de andere bandleden nu hij geen drugs gebruikte. Tegelijkertijd is het liedje een portret van Los Angeles, de enige zekerheid op dat moment in zijn leven nadat ook zijn relatie tot een einde was gekomen. Kiedis heeft nooit verteld over welke brug het nummer precies gaat wat door de jaren heen tot veel speculatie heeft geleid van fans. In Nederland werd Under The Bridge een onverwachte nummer 1 hit voor de band. Waarschijnlijk was dit onder andere het resultaat van hun optreden in het VPRO-programma Firma Onrust. Hierin speelde Kiedis en Fruscianti het nieuwe nummer gezeten in een boot die door de Amsterdamse grachten voer.