Sport en film gaan goed samen. Een sporter die allerlei tegenslagen moet overwinnen om tot een grote prestatie te komen zorgt vaak voor een mooi verhaal. Bovendien zijn er vaak kijkjes achter de schermen, intriges en valsspelers om de spanning extra op te bouwen. Wat zijn de tien beste sportfilms?
10. Bull Durham (1988)
Bull Durham is een naadloze mix van romantische komedie en sportfilm. De oude catcher Crash (Kevin Costner) moet zich ontfermen over de talentvolle pitcher Nuke (Tim Robbins). Nuke wordt in een lager team klaargestoomd voor een professionele carrière maar moet nog wel wat leren. Zowel in het veld als op het gebied van levenslessen. De groupie Annie (Susan Sarandon) wil wel helpen op het gebied van de levenslessen maar voelt zich steeds meer aangetrokken tot de wijze Crash. De film kent veel komische momenten en geeft een mooi kijkje in de lagere regionen van de Amerikaanse profsport.
9. The Natural (1984)
Deze magische sportfilm begint met een jonge honkballer die na een opvallend incident door een vrouw wordt verleid. Onverwacht schiet zij hem neer en pleegt daarna zelfmoord. 16 jaar later wordt dezelfde Hobbs (Robert Redford) aangenomen bij de New York Knights. Wanneer hij een kans krijgt slaat Hobbs met zijn zelfgemaakte knuppel een homerun en hij groeit uit tot een onverwachte sterspeler. Het verleden laat hem echter niet zomaar los. In aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen krijgt Hobbs weer last van zijn oude wond. De scene waarin de jeugdliefde Glenn Close in een vol stadion opstaat en Hobbs vervolgens een homerun slaat is een echte sportfilmklassieker.
8. Any Given Sunday (1999)
De sportfilm van Oliver Stone is altijd ondergewaardeerd. Met zijn gebruikelijk wilde filmstijl weet Stone een mooi portret te schilderen van een American football coach (Al Pacino) die gedesillusioneerd is geraakt over de hedendaagse sportwereld. Tijdens het seizoen ziet hij zichzelf gedwongen om de vaste quarterback te vervangen door een talentvolle maar frivole debutant (Jamie Foxx). Bovendien voelt hij de druk van de ambitieuze jonge eigenares (Cameron Diaz) die resultaten wil zien.
7. Chariots of Fire (1981)
Deze film over twee Britse hardlopers is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Harold Abrahms heeft op de universiteit te leiden onder antisemitisme. Bij de atletiekclub ontpopt hij zich echter als een talentvolle hardloper. Hij krijgt al snel concurrentie van de streng gelovige Eric Lidell. Jaren later worden beide atleten geselecteerd om mee te doen aan de Olympische Spelen van 1924. De film won vier Oscars en de muziek van Vangelis werd wereldberoemd.
6. Moneyball (2011)
Moneyball, met Brad Pitt in de hoofdrol als manager van het Oakland Athletics honkbalteam, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis. Coach Billy Bean moet aan het begin van een nieuw seizoen rekening houden met de transfers van zijn beste spelers. Bovendien krijgt hij te horen dat het budget van de club laag zal zijn. Hij raakt geïntrigeerd door de ideeën van een jonge econoom (gespeeld door Jonah Hill) die een nieuw systeem heeft bedacht om de waarde van spelers te bepalen. De onverwachte aankopen die ze doen zorgen voor veel weerstand. De eerste resultaten vallen ook nog tegen. Moeten ze de nieuwe koers aanhouden?
[criteo]5. The Damned United (2009)
The Damned United ademt de sfeer van Engels voetbal. Het verhaal dat is gebaseerd op het gelijknamige boek volgt de jonge jaren van de markante trainer Brain Clough. Als jonge trainer van Derby County heeft Clough een obsessie met het succesvolle Leeds United van Don Revie. Hij vindt dat Leeds veel te hard speelt. Maar wanneer beide clubs tegen elkaar spelen gaat Derby County steeds onderuit. De eigenlijke film handelt niet over Cloughs gloriejaren als trainer van Nottingham Forest waarmee hij twee keer de Europacup wint, maar zijn moeizame seizoen bij Leeds United als opvolger van zijn aartsvijand Revie. In Engeland is veel gediscussieerd over de historische details van de film al is iedereen het er over eens dat Michael Sheen schittert in de rol van Clough. En geen een film weet zo authentiek het voetbalwereldje met zijn intriges en botsende persoonlijkheden neer te zetten als The Damned United. Niet voor niks staat The Damned United ook op nummer één in de lijst van voetbal films.
4. Pride of the Yankees (1942)
Lou Gehrig was een zeer geliefde honkbalspeler van de New York Yankees. In deze biografie speelt Gary Cooper de rol van Gehrig. Op het toppunt van zijn carrière merkt Gehrig, die nooit geblesseerd was, dat zijn kracht langzaam vermindert. Op een dag moet hij zijn coach zeggen dat hij niet in staat is om te spelen. Na onderzoek blijkt hij de zeldzame ziekte ALS te hebben en moet hij voor zijn leven vrezen. Het hoogtepunt van de film is de legendarische toespraak die Gehrig bij zijn afscheidswedstrijd geeft. Gehrig stierf een jaar voordat de film werd uitgebracht. In de Verenigde Staten heet ALS sindsdien Lou Gehrig’s Disease.
3. Rocky (1976)
De vervolgfilms werden steeds absurder waardoor men bijna vergeet dat de eerste Rocky-film gewoon een Oscar won voor beste film. De lokale bokser Rocky Balbao (Sylvester Stallone) wordt gevraagd om in te vallen bij een gevecht om het wereldkampioenschap zwaargewicht. Zijn tegenstander is de ongeslagen kampioen Apollo Creed. Rocky heeft talent maar volgens zijn nieuwe trainer is dat nooit echt door hem gebruikt. Rocky wordt vaak op onconventionele manieren getraind waarbij de duurloop door Philadelphia iconisch werd. Bij het eindpunt, de trappen van het Philadelphia Museum of Art, staat al jaren een standbeeld van Rocky.
2. Rush (2013)
Op de tweede plaats een zeer recente film, Rush uit 2013. Geregisseerd door Ron Howard verteld Rush het verhaal van het turbulentie Formule 1 seizoen in 1976. Dat seizoen stond in het teken van de strijd tussen de Britse “Playboy” coureur James Hunt (Chris Hemsworth) en de sobere Oostenrijker Niki Lauda (Daniel Brühl). Op prachtige wijze is de strijd tussen deze twee iconische helden verfilmd.
1. Raging Bull (1980)
Sportfilms kennen meestal een vast verloop met tegenslagen die op het laatste moment worden overwonnen. Raging Bull van Martin Scorcese breekt genadeloos met die traditie. Dit rauwe portret van bokser Jack LaMotta (Robert DeNiro) wordt verteld in een flashback. LaMotta wordt ondanks tegenslagen wereldkampioen middelgewicht. In de ring toont hij wilskracht maar in het dagelijkse leven maakt LaMotta er dankzij zijn botheid, agressiviteit en jaloezie een zooitje van. DeNiro won een Oscar voor beste acteur en inmiddels wordt Raging Bull beschouwd als een van de beste films aller tijden.
[adsenseo]
3 reacties
Ik mis Invictus over het nationale Rugbyteam in het Zuid Afrika van Nelson Mandela
Prima overzicht! Dit is misschien ter aanvulling ook een <a href="http://www.indebioscoop.com/vijf-vergeten-sportklassiekers/" "mooi lijstje".
Prima overzicht! Dit is misschien ter aanvulling ook een <a href="http://www.indebioscoop.com/vijf-vergeten-sportklassiekers/ "mooi lijstje".