Top 10 Beste Superhelden Films

Wie van superheldenfilms houdt kan de laatste jaren zijn geluk niet op. Alle superhelden krijgen tegenwoordig een tweede leven in donkere avonturen met verbeterde digitale effecten. Wat zijn de 10 beste films vol heroïsche klappen en adembenemende stunts?

10. Superman: The Movie (1978)

Superman The Movie (1978)

In de jaren zeventig bereikte de populariteit van de superheld een dieptepunt. De film die de negatieve trend doorbrak was een ijzersterk verhaal over het prototype van de superheld: Superman. Christopher Reeve met strakke scheiding is de perfecte superman die meteen aan de bak moet tegen Lex Luthor (gespeeld door Gene Hackman). Ook al zijn de beelden van de vliegende superman gedateerd, blijven er nog genoeg memorabele scènes over zoals die van de jonge Clark Kent die aan het begin van de film zijn ouders redt door een auto op te tillen.

9. The Mask (1994)

The Mask (1994)

Superheldenfilms hebben de neiging om donker en serieus van toon te zijn. The Mask is een van de leukste uitzonderingen. De verlegen bankier Stanley Ipkiss mag op een avond de lokale club niet in. In de buurt vindt Ipkiss een houten masker dat hij voor de lol opzet. Het masker is magisch en verandert Ipkiss in een flamboyante superheld met een groen gezicht en geel pak. Als de onoverwinnelijke Mask is Ipkiss brutaal en dol op grappen en grollen. Bovendien durft hij nu de vrouw van zijn dromen ten dans vragen. Jim Carrey kon zich perfect uitleven in de rol van The Mask waardoor het een van de grappigste films in het genre is.

8. The Avengers (2012)

The Avengers (2012

Nadat alle grote superhelden aan een tweede leven waren begonnen, werd het de hoogste tijd voor een groepsfilm. Met zijn encyclopedische kennis van superhelden en karakteristieke gevoel voor humor was Joss Whedon (bekend van Buffy the Vampire Slayer) de aangewezen regisseur voor dit project. Meerdere superhelden kunnen nog veel meer schade aanrichten en dat doen The Hulk, Iron Man, Thor en Captain America dan ook vol overgave. Omdat ze ook nog eens gigantische ego’s hebben is er bovendien genoeg om onderling ruzie over te maken.

7. The Incredibles (2004)

The Incredibles (2004)

Alles wat de animatiestudio Pixar aanraakt verandert in goud. Ook hun bijdrage aan het superheldengenre bleek een overdonderend succes. The Incredibles zijn een familie superhelden die een rustig leven leiden in een buitenwijk. Tijdens hun vroegere avonturen richtten ze zoveel schade aan dat er teveel rechtszaken tegen hen werden begonnen. Vooral Bob, de vader, is ongelukkig en smacht naar zijn oude bestaan als held. Vanzelfsprekend krijgt hij de kans om samen met zijn familie zijn superkrachten weer te tonen. Een slimme en grappige draai aan het genre die ook nog eens op het gebied van animatie een grote stap vooruit vormde.

6. Iron Man (2008)

Iron Man (2008)

De grote namen Hulk, Superman en Spider-Man kenden de afgelopen jaren een herstart. Door de hernieuwde populariteit vonden ook superhelden uit vergeten comics steeds vaker de weg naar het witte doek. De beste herontdekking is zonder twijfel Iron Man. Het verfrissende van Iron Man is dat de man achter de superheld erg charismatisch is. Robert Downey Jr. speelt Tony Starks vol overgave. Vanzelfsprekend helpt het ook dat het pak van Iron Man supercool is. Aan het einde van Iron Man wordt gehint naar de komst van The Avengers waarin hij een belangrijke rol zal spelen (naast twee vervolgfilms van Iron Man.)

5. Batman Begins (2005)

Batman Begins (2005)

Voor veel liefhebbers is Batman de meest interessante superheld omdat hij geen bovennatuurlijke krachten bezit en gedreven wordt door een slecht verwerkt jeugdtrauma. Batman is complex en volwassen. De eerste reeks Batmanfilms werd na een sterk begin met Jack Nicolson als hyperactieve Joker steeds flauwer. In 2005 nam Christopher Nolan de touwtjes van de vleermuisman in handen en herstelde de duistere toon van de beste Batmanstrips. De film vertelt hoe de jonge Bruce Wayne gefascineerd raakt door vleermuizen en waarom hij besluit om als Batman criminelen na te jagen. Met Christopher Bale wordt ook weer een acteur gevonden die Bruce Wayne/Batman vol arrogantie en ingetogen woede kan spelen. En in tegenstelling tot de meeste moderne superheldenfilms maakt Batman Begins weinig gebruik van digitale effecten. Hierdoor ademt Batman Begins een heerlijk realistische sfeer uit.

4. Spider-Man 2 (2004)

Spider-Man 2 (2004)

Spider-Man kreeg nooit de verfilming die hij eigenlijk verdiende gezien zijn status onder comicfans. Regisseur Sam Raimi bracht daar in 2002 verandering in met zijn versie van Spider-Man. Die film was nog een voorzichtige introductie van de spinnenman in nieuwe stijl. Met het tweede deel krijgen de hoofdpersonen meer diepgang en kan Raimi zijn aparte gevoel voor humor de vrije loop laten. Dankzij de huidige staat van digitale effecten kon de slechterik Doctor Octopus ook geloofwaardig tot leven worden gebracht.

3. X2: X-Men United (2003)

x2

X-Men was altijd gemaakt voor meerdere delen. Na de sterke introductiefilm uit 2000 kan regisseur Bryan Singer echt goed uitpakken in dit verhaal over buitenstaanders en discriminatie. De strijd tussen de twee mutantengroepen wordt nog complexer dankzij een derde partij die alle mutanten wil uitroeien. Ondertussen worstelt Wolverine met zijn herkomst en trachten de slechte mutanten hun leider Magneto uit zijn gevangenis te bevrijden. Genoeg aanleiding voor verrassende plotverwikkelingen en spannende vechtpartijen. Dankzij de uitstekende special effects zijn de individuele krachten, waaronder de transformaties van Mystique, weer uiterst spectaculair in beeld gebracht. Het open einde, waarin een belangrijk personage het leven laat, schept natuurlijk ruimte voor het onvermijdelijk vervolg.

2. The Matrix (1999)

The Matrix (1999)

Puristen twijfelen of The Matrix wel echt tot het superheldengenre behoort. Maar Neo (gespeeld door Keanu Reeves) is, wanneer hij zich in de digitale wereld van The Matrix bevindt, een klassieke superheld met speciale krachten. Op een dag komt Neo erachter dat zijn gewone leven een leugen is. Een groep rebellen haalt hem over om de rest van de mensheid te bevrijden uit hun digitale gevangenis. Zij denken dat Neo speciale krachten bezit die de doorslag kunnen geven in hun strijd tegen de machines. The Matrix is een originele mix tussen sciencefiction en superheldenfilm. De special effects met veel gebruik van slow motion en vreemde camerabewegingen zetten een nieuwe standaard.

1. The Dark Knight (2008)

Dark Knight

Het vervolg van Batman Begins werd een van de succesvolste films aller tijden. De sfeer is nog donkerder in deze film waarin Batman het moet opnemen tegen The Joker. Maar de luchtige grappenmaker van voorheen wordt door Heath Ledger neergezet als een nihilist met uitgelopen make-up. Voor zijn bezeten vertolking van The Joker kreeg Ledger postuum een Oscar. De situatie wordt nog gecompliceerder wanneer Batmans bondgenoot Harvey Dent transformeert in de kwaadaardige Two-Face. Beide tegenstanders bedenken voor Batman lastige keuzes die het uiterste van hem vragen (en de kijker echt aan het denken zetten.) Als geen andere superheldenfilm kan The Dark Knight zich meten met realistische films. Het is de standaard waaraan alle superheldfilms van nu af aan worden afgemeten.