Top 10 Beste Teams Die Aan Een WK Voetbal Meededen

Elke voetballer droomt van uitblinken op een wereldkampioenschap voetbal. Niet alleen individuele spelers maar ook teams kunnen in een paar wedstrijden uitgroeien tot legendes. Wat zijn de tien beste teams die ooit op een WK speelden?

10. Uruguay 1950

Sommige voetbalploegen schitteren op een WK door technisch begaafd voetbal te spelen of door een tactische vernieuwing te introduceren. Anderen door het onmogelijke mogelijk te maken. Op het WK van 1950 hoeft thuisland Brazilië alleen nog voor 200.000 uitzinnige toeschouwers in het Maracanã-stadion gelijk te spelen om de wereldbeker te winnen. Alles is gereed gemaakt voor een volksfeest. Uruguay kan alleen bij winst nog kampioen worden. Met name aanvoerder Obdulio Varela gebruikt alle psychologische trucs om zijn team op te laden. In de tweede helft komt Uruguay langszij en 11 minuten voor tijd scoort Ghigga de winnende goal. Na het laatste fluitsignaal is het muisstil in het stadion. De Maracanazo, de grootste verrassing ooit op een WK, is geboren.

9. Brazilië 1982

Zoals we in Nederland weten worden de beste teams niet altijd wereldkampioen. Na stug voetbal in de jaren zeventig keren de Brazilianen op het WK van 1982 terug als ambassadeurs van het sambavoetbal. In de eerste vier wedstrijden trakteren Zico, Sócrates, Falcão en Éder de toeschouwers op weergaloos aanvallend voetbal, vol briljante passes, hakjes, overstapjes en doelpunten. In de tweede ronde heeft het team tegen Italië genoeg aan een gelijkspel om naar de halve finale door te stoten. In het Sarriá-stadion (Barcelona) gaat Brazilië tegen Italië echter ten onder aan arrogantie en verdedigende fouten. Elke keer komt Brazilië terug maar telkens brengt Paolo Rossi Italië op een voorsprong. De voetbalwereld is gechoqueerd door de onverwachte uitschakeling.

8. Argentinië 1986

Het WK van 1982 was voor Argentinië en de jonge ster Diego Maradona uitgelopen op een afgang. Vier jaar later was Maradona op het toppunt van zijn kunnen. Coach Bilardo bouwt een ploeg vol harde werkers rond de nummer 10 die eigenhandig zijn team naar de finale leidt. Vooral de geladen kwartfinale tegen Engeland is onvergetelijk dankzij twee doelpunten van Maradona. De eerste scoort hij met de hand, de tweede is een weergaloze solo vanaf de eigen helft waarbij Maradona op onnavolgbare wijze door de Engelse verdediging dribbelt. In de finale tegen West-Duitsland maakt cipier Matthäus Maradona vrijwel onschadelijk totdat deze met een briljante pass de Duitse verdediging splijt en Burruchaga de winnende goal kan scoren.

7. Italië 1982

Italië begon het WK in Spanje onrustig na een slechte voorbereiding. Juventus-aanvaller Bettega was geblesseerd. De hoop van de natie was gericht op spits Paolo Rossi die net terugkeerde van een schorsing vanwege zijn rol in een omkoopschandaal. De eerste ronde overleefde de Azzuri met drie gelijke spelen ternauwernood. In de tweede ronde klikte het opeens en werd van regerend wereldkampioen Argentinië gewonnen. Daarna kwalificeerde Italië zich voor de halve finale dankzij een legendarische hattrick van Paolo Rossi die uiteindelijk de topscoorder van het toernooi zou worden. De Italianen speelde met een ijzersterke verdediging onder leiding van Gaetano Scirea. Op het middenveld heerste de onvermoeibare Tardelli naast de technicus Antognoni. Ondanks afwezigheid van die laatste wint Italië de finale overtuigend met 3-1 tegen West-Duitsland. Het elftal van 1982 is de trots van het Italiaanse voetbal.

6. Frankrijk 1998

Net als Nederland kende Frankrijk lange tijd weinig geluk op wereldkampioenschappen. Het prachtige team rond Michel Platini werd in de jaren tachtig tweemaal op tragische wijze in de halve finale door West-Duitsland verslagen. In 1998 moest het in eigen land dan toch een keer lukken. De groepswedstrijden werden eenvoudig gewonnen. Het ijzersterke middenveld met Zidane, Karembeu, Petit, Deschamps controleerde wedstrijden compleet maar in de volgende rondes kreeg Frankrijk moeite met scoren. Tegen Italië bood een penaltyreeks uitkomst en in de halve finale moest de ontketende vleugelverdediger Thuram twee keer scoren om de gedroomde finaleplaats te bereiken. In het Stade de France speelt Frankrijk een van de meest dominante WK-finales ooit. Het Brazilië van Ronaldo, Roberto Carlos en Rivaldo speelt anoniem en wordt met 3-0 opgerold, mede dankzij twee doelpunten van Zidane.

5. Hongarije 1954

Hongarije domineerde het Europese voetbal in het begin van de jaren vijftig. Choach Gusztáv Seves beschikte over een uitzonderlijke sterke generatie voetballers met de goaltjesdief Sándor Kocsis en de geniale Ferenc Puskás. Omdat de Hongaarse voetballers officieel amateurs waren, mocht het team meedoen aan de Olympische Spelen van 1952 waar ze de gouden medaille wonnen. De wedstrijd die Hongarije in 1953 op Wembley met 3-6 won is een van de beroemdste wedstrijden uit de voetbalgeschiedenis. Het Gouden Team dendert op het WK van 1954 langs alle tegenstanders waaronder regerend wereldkampioen Uruguay. In de finale spelen de Hongaren tegen West-Duitsland dat het eerder op het toernooi met 8-3 had verslagen. Hongarije komt op 2-0 voorsprong maar uiteindelijk weten de Duitsers terug te vechten en het ondenkbare te doen. Na de Sovjetinvasie van 1956 vluchten de meeste spelers naar West-Europa waardoor het wonderteam van Hongarije nooit wereldkampioen zal worden.

4. Nederland 1974

nederland 1974
foto: Bundesarchiv, Bild 183-N0716-0314 / Mittelstädt, Rainer / CC-BY-SA

Het grote Brazilië van Pelé was aan het eind van de rit gekomen. Het was tijd voor een nieuwe wind in het internationale voetbal. Op het WK van 1974 in West-Duitsland combineerde de Nederlandse bondscoach Rinus Michels het beste van de Ajax en Feyenoord elftallen die al vier Europa op clubniveau domineerden. Het totaalvoetbal was een revolutionaire manier van voetballen waar spelers niet werden beperkt tot hun aanvallende of verdedigende rol. Techniek werd gecombineerd met harde tackles. Al snel kreeg het team de bijnaam Clockwork Orange. Na een indrukwekkende tweede ronde waar Oranje alle wedstrijden won, was het elftal de gedoodverfde favoriet voor de finale die 7 juli in het Olympiastadion van München wordt gespeeld. Oranje kent een droomstart nadat Neeskens in de eerste minuut vanaf de strafschopstip scoort. Net als Hongarije twintig jaar eerder kan Nederland de voorsprong niet vasthouden. Ondanks het verlies zal Oranje altijd worden herinnerd als een van de beste voetbalploegen aller tijden.

3. Brazilië 1970

Onder voetballiefhebbers is het een eeuwige discussie: wat is het beste Braziliaanse elftal aller tijden? Vaak eindigt het elftal dat in 1970 voor de derde keer het wereldkampioenschap won op de eerste plek. Van het fantastische elftal dat twee keer achter elkaar wereldkampioen werd was alleen Pelé nog over. De viermansvoorhoede vormde hij samen met de onuitputtelijke Rivelino, Tostao en Jarzinho. Met een swingende 4-2-4 formatie liet het elftal elke wedstrijd defensief wat steken vallen. Maar uiteindelijk won het dankzij de aanvalsdrift alle wedstrijden op het toernooi. Het vierde doelpunt in de finale tegen Italië, een aanval over veel schijven die afgerond wordt met een ziedend schot van Carlos Alberto, beschouwen veel liefhebbers als een van de mooiste doelpunten aller tijden.

2. Spanje 2010

Jarenlang begon het Spaanse voetbalelftal als een van de favorieten aan een WK en telkens eindigde het door onkunde, ongeluk of arbitrale dwalingen in tranen. Op Euro 2008 had coach Luis Aragonés eindelijk een formule gevonden waarmee met aanvallend combinatievoetbal succes werd behaald. Het tijdperk van tiqui taca, een vernieuwde versie van het totaalvoetbal, was aangebroken. Tijdens de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika werd Aragonés opgevolgd door Vicente Del Bosque die meer zekerheid inbouwde. Toch ging de openingswedstrijd tegen Zwitserland dankzij een klutsgoal verloren. Nog nooit was een land wereldkampioen geworden nadat het de eerste wedstrijd had verloren. Spanje bleef de volgende wedstrijden geduldig op balbezit spelen waardoor het taaie tegenstanders als Portugal en Paraguay langzaam sloopte. De beste wedstrijd speelde Spanje in de halve finale tegen Duitsland dat eerder op het toernooi indruk had gemaakt met snel, aanvallend voetbal. De finale tegen Nederland werd ontsierd door hard spel, maar ook dit keer bleek geduld een schone zaak. Iniesta scoorde in de verlenging de bevrijdende treffer na een karakteristieke aanval over veel schijven.

1. Brazilië 1958/1962

Het Braziliaanse elftal van 1958 en 1962 is samen met Italië (1934 en 1938) het enige team dat succesvol zijn wereldtitel heeft weten te verdedigen. In 1958 maakte Brazilië furore door in Zweden een 4-2-4 systeem te perfectioneren. De 17-jarige Pelé veroverde in de loop van het toernooi een basisplaats en vormde met Zagallo, Vava en Garrincha een swingende voorhoede. Tijdens de halve finale tegen Frankrijk scoorde Pelé een sensationele hattrick. De finale van 1958 werd in een sublieme wedstrijd met 5-2 gewonnen van thuisland Zweden. Op het WK van 1962 in Chili raakte Pelé in de tweede wedstrijd geblesseerd. Zagallo werd middenvelder en Amarildo bleek een volwaardige vervanger. De ster van 1962 was echter Garrincha die bij afwezigheid van Pelé de kar trok met zijn onnavolgbare dribbels. De finale speelde Garrincha met 39 graden koorts. Een 1-0 achterstand tegen Tsjecho-Slowakije werd uiteindelijk omgebogen tot 3-1 winst. Weinig teams hebben zo aanvallend en met zulk spelplezier op een WK gespeeld als deze dubbelkampioen.

    1. ... mei 8, 2016
    2. Tebbe mei 14, 2018
    3. Anoniem juli 2, 2020

    Jouw Reactie?