Op 21 mei 2020 scheurt ‘Fast & Furious 9’ door de multiplex. Daarna blikt Justin Lin de 10de en afsluitende film van de bliksemsnelle filmfranchise in. Maar niet getreurd. Met ‘Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw’ kreeg de populaire actiereeks in 2019 al een eerste spin-off. Uithangbord Vin Diesel verklapte dat er binnenkort ook een 100% vrouwelijke spin-off aankomt.
‘The Fast and the Furious’ heeft duidelijk goed geboerd, sinds ze in 2001 uit de startblokken schoot. Grabbel een ijskoude Corona uit de koelkast en klik je gordel vast voor deze top 10 ‘Fast & Furious’-films.
10. Turbo-Charged Prelude (2003) en Los Bandoleros (2009)
Je moet al een echte fan zijn als je deze 2 kortfilms kent. ‘Turbo-Charged Prelude’ speelt zich af tussen de eerste film en opvolger ‘2 Fast 2 Furious’. Na de gebeurtenissen in ‘The Fast and the Furious’ is Brian O’Conner (Paul Walker) op de vlucht voor de FBI. Een rode Mitsubishi 3000GT is daarbij geen overbodige luxe. Vin Diesel maakte een regie-uitstapje met ‘Los Bandoleros’ dat de voorbereidingen voor de waanzinnige olietankerstunt van ‘Fast & Furious’ toont.
https://vimeo.com/46696697
9. 2 Fast 2 Furious (2003)
Na een blik op het script bedankte Vin Diesel voor de sequel ‘2 Fast 2 Furious’. Rob Cohen, de regisseur van de eerste film, lonkte met de rol van Xander Cage in ‘xXx’ en Diesels Hollywoodcarrière was voorgoed gelanceerd. Ondertussen volgde ‘2 Fast 2 Furious’ een ondergedoken Brian O’Conner (Paul Walker) in Florida. Het illegale in neonlicht badende straatracen gaat lekker tot de ravissante undercoveragente Monica Fuentes (Eva Mendes) de ex-LAPD-smeris een deal aanbiedt.
Hoewel John Singleton, de man achter de legendarische ghettoparabel ‘Boyz n the Hood’ over dit eerste vervolg waakte, staat ‘2 Fast 2 Furious’ terecht bekend als het zwakke broertje in de reeks. Toch had de film ook zijn verdiensten. Het was tenslotte het debuut voor Roman Pearce (Tyrese Gibson) en Tej Parker (Ludacris), het duo dat later nog voor heel wat grappen en grollen zou zorgen. Rapper Ja Rule sloeg in een vlaag van hoogmoedswaanzin de rol van Tej af, tot groot genoegen van zijn collega Ludacris.
8. Fast & Furious (2009)
Aan het einde van ‘Tokyo Drift’ maakte Vin Diesels Dominic Toretto een verwaarloosbaar blitzbezoekje aan de Japanse hoofdstad. Voor het vierde deel tekende de acteur gelukkig opnieuw voor de hoofdrol. Ook Paul Walker (zijn Brian O’Conner was inmiddels aan de slag als FBI-agent), Michelle Rodriguez en Jordana Brewster waren weer van de partij. De nog volstrekt onbekende Israëlische miss en fotomodel Gal Gadot maakte ondertussen haar Amerikaanse filmdebuut als Gisele.
Een prima opkomst, en toch zetten maar weinig fans deze ‘Fast & Furious’ in hun persoonlijke top 3. De film voelt bij momenten aan als vlees noch vis en het weinig vernieuwend verhaaltje van de gemene Mexicaanse drugsbaas (John Ortiz) klinkt een beetje te vertrouwd. Tegelijkertijd wist regisseur Justin Lin donders goed waarmee hij bezig was. Na dit opstapje verpulverde hij met ‘Fast Five’ en ‘Fast & Furious 6’ vlotjes de internationale box-office én alle negatieve kritieken.
7. The Fate of the Furious (2017)
Gekke dingen daar in ‘The Fate of The Furious’. De zelfverklaarde familieman Dom (Vin Diesel) keert zich plots tegen zijn eigen team. Charlize Theron steelt de show als de ijskoude cyberterroriste Cipher en Helen Mirren maakt haar debuut als mater familias Magdalene Shaw.
De actiescènes zijn buitenproportioneel (die nucleaire duikboot!) maar toch rammelt deze eerste film zonder Paul Walker sinds ‘Tokyo Drift’ wat. Zo komt Deckard Shaw (Jason Statham) wel heel gemakkelijk weg met de dood van Han (Sung Kang). Justin Lin lost F. Gary Gray af voor het aankomende ‘Fast & Furious 9’. De regisseur werd alvast op de filmset gespot met een veelzeggend ‘Justice for Han’ T-shirt.
6. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)
‘Hobbs & Shaw’ ruilt de snelle bolides in voor de forse bicepsen van Dwayne Johnson en Jason Statham. De bezwaarlijk beste vrienden bundelen hun spierkracht tegen superbooswicht Brixton (Idris Elba). Grote afwezige in dit testosteronfestijn is Vin Diesel. Het is een publiek geheim dat de acteur achter de schermen ruzie heeft met The Rock. Zijn personage Dom wordt niet gemist, want Dwayne Johnson en Jason Statham vormen een droogkomische tandem.
‘Hobbs & Shaw’ grossiert in hilarische scheldpartijen en brute actiescènes. Nieuwkomster Vanessa Kirby zuigt alle aandacht naar zich toe als Hattie, het pittige zusje van Deckard en Owen Shaw. Over familieversterking gesproken: Jason Momoa zal naar verluidt Luke Hobbs broertje spelen als er een tweede ‘Hobbs & Shaw’ van komt.
5. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
Justin Lins ‘Tokyo Drift’ geldt als de vreemde eend in de bijt. Op papier was deze derde ‘Fast & Furious’-film namelijk een spin-off. Vin Diesel toonde aan het einde even zijn glimmende schedel aan hoofdrolspeler Lucas Black opdat de kijker wist dat dit wel degelijk een vervolg was, maar verder ontbrak elke link met de vorige films. Dat veranderde toen de studio zag hoe populair Sung Kangs personage Han was bij het publiek.
Eén probleempje wel. Han haalde de aftiteling niet. Regisseur Justin Lin moffelde daarom de verhaallijnen van ‘Fast & Furious’, ‘Fast Five’ en ‘Fast & Furious 6’ allemaal vóór ‘Tokyo Drift’. ‘Tokyo Drift’ stelde destijds teleur aan de box-office en werd met 158 miljoen dollar de minst succesvolle film in de serie. Doorheen de jaren won de film aan geloofwaardigheid bij de thuiskijker. Wat een charismatisch figuur is die Han ook!
4. The Fast and the Furious (2001)
Dé film waar het allemaal mee begon dateert alweer van 2001. Waar is de tijd. Paul Walker was nog piepjong, surfblond en vooral springlevend. Vin Diesel was nog bezwaarlijk de alomtegenwoordige actiester die hij nu is. De WTC-torens stonden nog recht en er werden zelfs nog Panasonics VCR’s uit autotrucks gestolen!
Rob Cohen mikte op een ‘Point Break’ met straatracers in plaats van surfers. In een film waar een agent undercover gaat en gaandeweg twijfelt langs welke kant van de wet zijn loyaliteit ligt, valt en staat alles natuurlijk met de chemie tussen de hoofdrolspelers.
En die was knetterhard. Wat Keanu Reeves en Patrick Swayze waren voor Kathryn Bigelows ‘Point Break’ in 1991, werden Paul Walker en Vin Diesel een decennium later voor ‘The Fast and the Furious’. En die onvergetelijke Honda Civics-stunt zet uiteraard meteen de juiste toon van wat vandaag een lucratieve miljardenindustrie is.
3. Fast Five (2011)
‘Fast & Furious’ gaf in 2009 de assist. Opvolger ‘Fast Five’ trapte 2 jaar later de bal binnen. En hoe! Met dit vijfde deel maakte Justin Lin definitief een monsterfranchise van wat ooit startte als ‘Point Break’ met raceauto’s. Daarvoor betaalden de benzinejunkies wel een prijs. Het straatracen en driften verdween naar de achtergrond ten voordele van kogelregens, het betere kraakwerk en op anabolen grootgebrachte knokpartijen.
In deze eerste échte ‘heist’-film binnen de reeks (Universal sleet in verschillende landen de film als ‘Fast & Furious 5: Rio Heist’) plant een net uit de gevangenis ontsnapte Dom (Vin Diesel) een laatste klus in Rio de Janeiro, waarna hij voorgoed zorgeloos Corona’s kan nippen in de hangmat.
De tegenstand komt deze keer niet enkel van misdaadkopstuk Hernan Reyes (Joaquim de Almeida speelt net als in ‘Desperado’ een heerlijke slechterik), maar ook van de verbeten federale agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson). De komst van The Rock gaf de sowieso al succesvolle filmserie een flinke nitro-boost. Zelfs de meest rabiate ‘Fast & Furious’-tegenstander moet beamen dat Vin Diesel en Dwayne Johnson sublieme schermtijd opleveren.
2. Fast & Furious 6 (2013)
‘Fast Five’ en ‘Fast & Furious 6’ geven elkaar nauwelijks een millemetertje voorsprong in de zenuwslopende race naar de eindstreep. Grote verrassing op de affiche van dit 6de deel was Michelle Rodriguez. Letty’s onverwachte terugkeer maakte Doms vertrouwde familie compleet.
Met Luke Evans Owen Shaw introduceerde de filmreeks een geduchte tegenstander en bleek de vooraf aangekondigde exit van Han onvermijdelijk. Ondertussen negeerden de wervelende actiescènes alle wetten van de fysica tot groot jolijt van miljoenen fans.
Na ‘Fast & Furious 6’ box-officerecord van 789 miljoen dollar droomden de makers voor het eerst over de magische box-office grens van 1 miljard dollar. En die zou opvolger ‘Furious 7’ 2 jaar later moeiteloos breken. Het 7de deel bekleedt een comfortabele 9de plaats in de lijst met grootste kaskrakers allertijden. Maar voor het zover was, crashte de 40-jarige Paul Walker op een noodlottige 30 november 2013 met een Porsche Carrera GT in het centrum van Los Angeles.
1. Furious 7
‘Furious 7’ zal altijd bekend staan als het testament van Paul Walker. Je moet al een hart van steen hebben als je geen vochtige ogen krijgt wanneer Paul Walkers Brian O’Conner een laatste keer naast Vin Diesels Dom scheurt en vervolgens voorgoed achter de horizon verdwijnt. ‘No matter where you are, whether it’s a quarter-mile away or halfway around the world, you’ll always be with me and you’ll always be my brother.’, mijmerde Dom terwijl de hele bioscoopzaal een zakdoek zocht.
Los van het emotionele eresaluut aan de betreurde Paul Walker, is deel 7 vooral ook een geweldig adrenalinespektakel. Doms crew zweert wraak voor de moord op hun vriend Han (Sung Kang). In hun zoektocht naar dader Deckard Shaw (Jason Statham) ontmoeten de vertrouwde gezichten charmant nieuw volk zoals de Britse hackster Ramsey (Nathalie Emmanuel) en de enigmatische Mr. Nobody (een Kurt Russell in zijn nopjes).
Hoogtepunt is uiteraard Dom die met een Lykan HyperSport door het raam van de Etihad Towers knalt. Op de 45ste verdieping. En wel drie keer! Al mag de glamoureuze girlfight tussen Michelle Rodriguez en MMA-vechtster Ronda Rousey er ook wel wezen.
Lijstjes van andere film franchises
- 10 Beste Spider-Man Films
- Top 10 Beste Batman Films
- Top 10 Beste Harry Potter Films
- Beste Transformers films
- Top 10 Beste James Bond films
- 10 beste Superman films
- Top 8 Beste Teenage Mutant Ninja Turtles films
- Top 6 Beste Terminator films