Top 10 Beste Tom Hanks Films

Tom Hanks: hij is één van de meest geliefde acteurs door zijn ongekende talent en leuke uitstraling. De rollen die hij speelt zijn divers, maar stuk voor stuk iconisch. De acteur is daarom binnen de kortste keren een internationale ster geworden, zonder zijn charme en vrolijke persoonlijkheid te verliezen. Al meer dan 30 jaar speelt Hanks in de grootste films van deze tijd. Dit is de top 10 Tom Hanks films.

10. Big

Ieder kind droomt er wel eens van: alle vrijheid die je hebt wanneer je eindelijk volwassen bent. In Big werd deze droom werkelijkheid. Hanks speelt namelijk een tiener die in één keer een volwassen man is geworden. De comedy werd meteen vol enthousiasme ontvangen, vooral door de charme die Hanks uitstraalt in zijn rol, het zou hem een Oscar nominatie opleveren. Bovendien leert ieder kind dat de film kijkt een les: volwassen zijn is lang niet zo leuk als het lijkt.

9. Cast Away

Verhalen over personen die moeten overleven op een onbewoond eiland zijn al eeuwen oud. Cast Away is echter één van de beste films in dit genre. Gedurende de film zie je hoe het personage van Tom Hanks steeds meer de realiteit verliest, met een iconische vriendschap met een volleybal als dieptepunt. Hanks laat in de film zien dat hij ontzettend goed in staat is om de psychische achteruitgang van een personage uit te beelden, en ontving daarom terecht vele nominaties voor zijn prestaties in Cast Away, waaronder wederom een voor de Oscar voor beste acteur.

8. Apollo 13

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, laat Apollo 13 de gefaalde missie richting de maan uit 1970 zien. De film zette zichzelf op de kaart door de technische precisie die te zien was. Regisseur Ron Howard wilde namelijk dat de film zo realistisch mogelijk was, en probeerde de techniek van NASA zo goed mogelijk na te bootsen. Tom Hanks speelt de eervolle rol van de commandant van de Apollo 13, een rol die hij al jaren wilde spelen.

7. Captain Phillips

Deze film uit 2013 is wederom gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk dat van een kaping van een Amerikaans schip in 2009. De kapitein van het schip besloot een biografie te schrijven naar aanleiding van dit incident, niet wetende dat Tom Hanks hem ooit zou vertolken in een film over de kaping. De film was een wereldwijd succes en werd beloond met zes Oscar nominaties.

6. Road to Perdition

De grimmige tijd van de jaren ’30 in Amerika is een goudmijn voor filmmakers. Road to Perdition toont het verhaal van de gangsters die in die tijd in Amerika actief waren. De film is bekend geworden door zijn sterke beelden, die de regisseur voornamelijk voor zichzelf wilde laten spreken. Er wordt dan ook relatief weinig gesproken, maar dat is juist wat deze film zo sterk en interessant maakt.

5. Catch me if you can

Met Leonardo DiCaprio en Tom Hanks in één film, geregisseerd door Steven Spielberg, moest Catch Me if You Can wel een hit worden. Het verhaal van een meesterfraudeur en de rechercheur die hem probeert te ontmaskeren is spannend maar hier en daar ook komisch. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk dat van fraudeur Frank Abagnale die miljoenen dollars bij elkaar heeft gesprokkeld met zijn impersonaties en valse cheques.

4. The Green Mile

Een film gebaseerd op een boek van Stephen King belooft spanning en onverwachte wendingen. Dat maakt The Green Mile zeker waar. Een verhaal over een gevangenisbewaarder en tot de dood veroordeelde criminelen belooft een intrigerende film te worden. Ondanks dat de film meer dan drie uur duurt, verveelt hij geen enkel moment. Het verhaal is meeslepend en het sterke acteerwerk van Tom Hanks en zijn medespelers maakt dat iedereen helemaal in de wereld van The Green Mile wordt gezogen.

3. Philadelphia

Philadelphia staat bekend als één van de meest baanbrekende films van de jaren 90. Niet zozeer om het acteerwerk of de beelden van de film, al zijn deze ook steengoed. De film doorbrak het stigma rondom AIDS. Het plot draait dan ook om de vooroordelen die in die tijd geassocieerd werden met de ziekte en de homofobie die er bij kwam kijken. Hanks speelt een advocaat met AIDS die een rechtszaak aanspant tegen zijn kantoor, omdat hij vermoed dat hij is ontslagen wegens zijn ziekte en geaardheid. Een prachtige maar emotionele film die vandaag de dag nog steeds relevant is. Tom Hanks won voor deze rol zijn eerste Oscar.

2. Saving Private Ryan

De tweede wereldoorlog is één van de meest verfilmde gebeurtenissen uit onze geschiedenis. Toch weten filmmakers keer op keer aangrijpende verhalen te maken over gebeurtenissen uit deze tijd. Saving Private Ryan volgt het verhaal van Amerikaanse soldaten tijdens D-Day: de invasie van Normandië. De film is wereldberoemd geworden doordat er niks onder stoelen of banken gestoken wordt. Saving Private Ryan laat oorlog zien zoals het werkelijk is: gruwelijk, chaotisch en traumatisch.

1. Forrest Gump

“My mama always said, ‘Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.'” Een iconische quote uit mogelijk één van de mooiste films ooit gemaakt. Het levensverhaal van die wat domme Forrest Gump is een prachtige film die bovendien een geschiedenisles is in het Amerika van de jaren 60 en 70. Tom Hanks is vertederend in zijn rol als Forrest Gump, en neemt je mee in de meest uiteenlopende absurde situaties. Een film die het zowel als komedie en drama geweldig doet. Uiteraard won Hanks zijn tweede Oscar voor deze rol, een jaar na zijn winst voor Philadelphia.