De Ierse rockband U2 groeide in de jaren tachtig uit tot een van de populairste bands ooit. Van oprechte reli-rockers transformeerde ze uiteindelijk tot ironische popsterren, al bleven ze altijd politiek geëngageerd. In 2005 werden ze toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Wat zijn de tien onvergetelijke liedjes van U2?

10. With Or Without You

https://www.youtube.com/watch?v=XmSdTa9kaiQ

De eerste single van het album The Joshua Tree (1987) kende een moeizame bevalling. Het uiteindelijke resultaat was een ingetogen ballad waarvan het commerciële potentieel onduidelijk was. Al snel bleek die angst ongegrond want With Ot Without You, dat zowel over twijfelende liefde als spiritualiteit kan gaan, werd in veel landen een nummer een hit.

9. Pride (In The Name Of Love)

Het derde album The Unforgettable Fire zou U2 in 1984 definitief op de kaart zetten. Hier werkte de band voor het eerst samen met de producers Brian Eno en Daniel Lanois die voor een sfeervol geluid zorgden. De eerste single van het album was een krachtig nummer over Martin Luther King Jr. Zanger Bono was later minder te spreken over zijn chaotische tekst. Pride (In The Name Of Love) werd een top-10 hit Nederland en het passievolle lied zou tot een publieksfavoriet uitgroeien.

8. Even Better than the Real Thing (Perfecto remix)

Met Achtung Baby gooide U2 het roer radicaal om. De band richtte zich op Europa en nam een meer ironische houding aan. Het geluid werd electronischer en poppier. De vierde single Even Better Than The Real Thing is eigenlijk de beste samenvatting van het idee achter het album. Ook stelde U2 zich meer open voor remixers en de jonge DJ Paul Oakenfold verbouwde samen met Steve Osborne het nummer tot een lichtvoetig housenummer. De remix zou in het Verenigd Koninkrijk beter scoren dan het origineel.

7. Where the Streets Have No Name

Voor het album The Joshua Tree zocht U2 inspiratie in Amerika. De derde single Where The Streets Have No Name verwijst naar de Amerikaanse gewoonte om straten een nummer te geven. Het nummer begint met het karakteristiek echoënde gitaargeluid van The Edge. De gitarist wilde een nummer maken dat het goed deed tijdens liveoptredens. Dat lukte ondanks de complexiteit heel goed, want Where The Streets Have No Name is al jaren een vast onderdeel van U2 concerten.

6. One

Elke band die lang bij elkaar is, krijgt op een gegeven moment ruzie. Tijdens de opnamen van Achtung Baby laaiden de gemoederen hoog op over de te kiezen richting. Met de geïmproviseerde ballad One wist de band de eenheid te herstellen. Het nummer werd als benefietsingle ten behoeve van aidsonderzoek uitgebracht en is sindsdien uitgegroeid tot een ware evergreen.

5. Mysterious Ways

In de eerste tien jaar van hun bestaan was U2 overduidelijk een rockband. Met het album Achtung Baby brachten ze daar voor het eerst verandering in. Mysterious Ways, de tweede single van het album, laat duidelijk de invloed van dansmuziek horen. Toch klinkt het nummer gewoon als U2, vooral dankzij het innovatieve gitaarspel van The Edge die prachtig riffs bijdraagt. Mysterious Ways is U2 op zijn meest funky.

4. I Will Follow

I Will Follow is het meest opvallende liedje van het debuutalbum Boy uit 1980. Hier introduceert The Edge al het gitaargeluid dat de band zo herkenbaar zou maken. Het authentieke gevoel dat het nummer uitstraalt is te danken aan de persoonlijke betekenis. Volgens zanger Bono gaat I Will Follow over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor een kind (Bono’s moeder was overleden toen hij veertien jaar oud was.) Het refrein dat eindigt in een passievolle uitroep is live nog veel krachtiger. I Will Follow kreeg al snel een centrale plek toegewezen tijdens optredens. Het is dan ook het nummer dat U2 het vaakst live heeft gespeeld.

3. New Year’s Day

https://www.youtube.com/watch?v=b7Gbb2bTWAc

U2 is altijd een politieke band geweest die vaak bijdraagt aan concerten voor goede doelen. Zo is hun optreden tijdens Live Aid legendarisch. Maar ook in hun teksten is politiek een belangrijk thema. New Year’s Day, dat inderdaad op nieuwjaarsdag 1983 werd uitgebracht, gaat over de Poolse Solidariteitsbeweging. Zoals bij de betere U2-nummers ligt de politieke boodschap er niet dik bovenop en kan New Year’s Day ook als een liefdesnummer fungeren. In veel landen was dit de eerste echte hit van de band. In Nederland haalde het net niet de top-10.

2. The Unforgettable Fire

Het titelnummer van The Unforgettable Fire is een van meest herkenbare nummers van de jaren tachtig. Niet alleen omdat het een grote hit was, maar ook omdat de productie en synthesizers sterke associaties met die tijd oproepen. Het is een vreemd liedje dat is opgebouwd als een ballad en toch wordt voortgedreven door krachtige drums. Het ruimtelijke gitaarspel van The Edge en de strijkersarrangementen van jazzmuzikant Noel Kelehan geven het nummer een filmische kwaliteit die uniek is in het werk van U2. De inspiratie voor The Unforgettable Fire lag in een tentoonstelling over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

1. Sunday Bloody Sunday

Het geluid van militaire drums waarmee Sunday Bloody Sunday begint is uit duizenden herkenbaar. Het nummer vormt een aanklacht tegen politiek geweld, waarbij de titel verwijst naar twee bloedige incidenten in de Ierse geschiedenis. Wanneer U2 het nummer de laatste jaren weer speelt, draagt Bono het vaak op aan hedendaagse slachtoffers van politiek geweld. Hierdoor krijgt het een universele boodschap. Eigenlijk was Sunday Bloody Sunday niet als single bedoeld. Uiteindelijk werd het toch uitgebracht ter promotie van de concertfilm en de liveplaat U2 Live At Red Rocks: Under A Blood Red Sky (1983). Tijdens dit optreden speelt Sunday Bloody Sunday een cruciale rol, wat Bono kracht bijzet door op het podium een witte vlag te hijsen. Een iconisch beeld waar de band lange tijd mee werd geassocieerd. Het grootste succes had de single in Nederland waar het een derde plek in de hitlijsten behaalde.