Top 10 Beste Vietnam Oorlog Films

De Vietnamoorlog was een langlopend conflict waar het Amerikaanse leger in de jaren zestig in mee werd gesleurd. Meer dan 58.000 Amerikaanse soldaten zouden uiteindelijk sneuvelen. De impact op de Amerikaanse samenleving is enorm geweest en dat leidde uiteindelijk tot hele goede films. De top-10 van de beste Vietnamoorlogfilms.

10. Casualties of War (1989)

Casualties of War

Deze film van Brian De Palma sneeuwde destijds een beetje onder door concurrentie van andere Vietnamfilms. Toch geeft dit waar gebeurde verhaal een intens beeld van de waanzin van oorlog. Een groep Amerikaanse soldaten verkracht en vermoord een Vietnamese vrouw. Een van de soldaten weigert mee te doen en wordt door de groep uitgestoten. Ondanks continue intimidatie gaat hij tot het uiterste om de schuldigen te laten boeten.

9. Rambo: First Blood (1982)

First Blood

Veel Vietnamfilms gaan over moeite die oorlogsveteranen hebben bij terugkeer in de Amerikaanse samenleving. First Blood werd beroemd vanwege de actiescènes maar is ook een film die gaat over de slechte manier waarop veteranen worden behandeld. De ex-soldaat John Rambo (gespeeld door Sylvester Stallone) wordt op een dag zonder reden gearresteerd door een sadistische sheriff. Wanneer hij in gevangenschap wordt mishandeld krijgt Rambo flashbacks naar de oorlog. Hij weet te ontsnappen en trekt zich terug in de natuur, waar een gewelddadig kat-en-muisspel ontstaat met de politie.

8. Rescue Dawn (2006)

Rescue Dawn

De laatste jaren is de aandacht voor de Vietnamoorlog afgenomen. Een van de positieve uitzonderingen is Rescue Dawn van de Duitse regisseur Werner Herzog. Ook Rescue Dawn is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De piloot Dieter Dengler wordt uit de lucht geschoten en uiteindelijk gevangen genomen. In het gevangenenkamp wachten hem martelingen. Zijn medegevangenen zijn inmiddels murw geslagen maar Dengler wil koste wat het kost ontsnappen. Christian Bale speelt met zijn gebruikelijke intensiteit de rol van de piloot die weigert op te geven.

7. Good Morning Vietnam (1987)

Good Morning Vietnam

Het verhaal van radio-dj Adrian Cronauer was op het lijf geschreven van Robin Williams. Cronauer werkt tijdens de Vietnamoorlog als presentator voor de legerradio en werd ontzettend populair vanwege zijn muziekkeuze en tomeloze humor. Vanzelfsprekend krijgt hij problemen met de legerleiding. Maar hoe raak je een radiopersoonlijkheid kwijt die zo populair is onder de troepen? In misschien zijn beste rol improviseerde Williams veel van de radio-uitzendingen.

6. Jacob’s Ladder (1990)

Jacob’s Ladder

Regisseur Adrian Lyne verraste vriend en vijand met een sfeervolle, horrorachtige film over een Vietnamveteraan die moeite heeft om de dood van zijn zoontje te verwerken. Jacob Singer (gespeeld door Tim Robbins) komt met zijn kameraden in de jungle onder vuur te liggen. Veel soldaten krijgen epileptische aanvallen en Singer vlucht weg om uit het niets met een bajonet te worden neergestoken. Terug in Amerika werkt hij als postbode. Zijn rustige leven wordt echter verpest door duistere hallucinaties. Dankzij flashbacks wordt langzaam duidelijk wat er werkelijk gebeurde tijdens die patrouille.

5. Full Metal Jacket (1987)

Full Metal Jacket

De Vietnamfilm van Stanley Kubrick bestaat uit twee delen. Het eerste deel waarin een groep jonge mariniers wordt gedrild is indrukwekkend. Sergeant Hartman maakt op karakteristieke wijze van de groep een verzameling moordmachines. Leonard die mompelt en aan overgewicht leidt wordt al snel het pispaaltje. Elke keer als Leonard faalt, krijgt de groep straf waardoor hij steeds meer vervreemd. Dit zal fatale gevolgen hebben. Wanneer de mariniers in het tweede deel eindelijk in Vietnam terecht komen verliest de film helaas aan kracht.

4. Born on the Fourth of July (1989)

Born on the Fourth of July

Regisseur Oliver Stone is zelf een Vietnamveteraan en de oorlog loopt als een rode draad door zijn werk. Zijn tweede Vietnamoorlogfilm is een indrukwekkend portret van Ron Kovic (gespeeld door Tom Cruise in zijn beste rol.) De idealistische Kovic gaat als vrijwilliger naar Vietnam waar hij tijdens zijn tweede periode per ongeluk een Amerikaanse soldaat doodschiet. Later zal hij zelf worden neergeschoten waardoor hij voor de rest van zijn leven invalide blijft. Bij terugkeer in eigen land raakt Kovic gedesillusioneerd door de kille reacties van zijn omgeving. Na lange omzwervingen zal hij uitgroeien tot een van de belangrijkste woordvoerders van de protestbeweging.

3. The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter

The Deer Hunter van Michael Cimino veroorzaakte in 1978 een sensatie en won uiteindelijk vijf Oscars (waaronder voor beste film en regisseur). Deze lange film volgt een groep vrienden uit een arbeidersmilieu en hoe zij hun ervaringen in Vietnam verwerken. De film begint met het huwelijk van een van de vrienden aan de vooravond van hun verscheping naar Vietnam. In Vietnam overleven ze ternauwernood een gruwelijke gevangenschap waarbij ze worden gedwongen Russisch roulette te spelen. Wanneer ze ontsnappen, blijft een van hen achter in Vietnam. In het derde deel worstelen de overgebleven vrienden met hun nieuwe leven en wordt duidelijk dat de achtergebleven Nick nog steeds in Saigon leeft. Hij verdient op een vreemde manier geld.

2. Platoon (1986)

Platoon

De eerste Vietnamfilm van Oliver Stone verwerkt veel van zijn eigen ervaringen als soldaat. Net als Chris Taylor (gespeeld door Charlie Sheen) was Stone een idealistische jongen die vrijwillig in het leger ging. In Platoon wordt een groep soldaten nadat ze een dorp vernietigen verscheurd door hun loyaliteit voor de stoere sergeant Barnes en de goedaardige sergeant Elias. Barnes is bang dat Elias tegen hem zal getuigen vanwege het vermoorden van Vietnamese burgers. Tijdens een volgende patrouille weet hij Elias uit de weg te ruimen. De spanning binnen de groep loopt op, zeker als de Vietcong aan een offensief begint en de Amerikanen onder de voet dreigt te lopen.

1. Apocalypse Now (1979)

Apocalypse Now

“Mijn film gaat niet over Vietnam, hij is Vietnam.” Zo vatte Francis Ford Coppola Apocalypse Now samen. Een indrukwekkende film die ook op indrukwekkende wijze tot stand kwam en de regisseur bijna tot waanzin dreef. In Apocalypse Now krijgt legerkapitein Willard de opdracht om kolonel Kurtz te vermoorden. De charismatische Kurtz opereert in de jungle op eigen houtje en houdt er gewelddadige methoden op na. Samen met de bemanning van een klein schip vaart Willard over een rivier door de jungle richting Kurtz. Er volgt een hallucinerende reis die ze vaak confronteert met de waanzin van de oorlog.

  1. USA-BOY juni 1, 2015
  2. daniel juli 20, 2015
  3. USA-BOY juli 23, 2015
  4. Johan L juli 1, 2016
  5. daniel claeys augustus 11, 2016
  6. Anoniem december 20, 2016
  7. Anoniem mei 3, 2019
  8. Anoniem juni 17, 2019

  Jouw Reactie?