Voetbal is de populairste sport ter wereld. Maar kun je er ook goede films over maken? Intriges, spanning en geweld rond de velden. Wat wil je nog meer? De top 10 van beste voetbalfilms aller tijden vormt dan ook een veelzijdig aanbod dat je door menig regenachtige middag helpt wanneer alle wedstrijden zijn afgelast.
10. Bend It Like Beckham (2002)
Voetbal in films is negen van de tien keer een mannenaangelegenheid. Het hartverwarmende Bend It Like Beckham laat zien dat je met voetbal interessante maatschappelijke onderwerpen kan aankaarten. De film volgt Jess Bharma een tienermeisje in Londen dat gek is van voetballen. Het probleem is dat ze zich van haar Sikh-ouders onder geen beding met voetbal mag bezighouden. Stiekem gaat Jess spelen voor het lokale vrouwenelftal en dat zorgt natuurlijk voor de nodige complicaties en misverstanden.
9. The Football Factory (2004)
Hooligans zijn al lange jaren onvermijdelijk verbonden met voetbal. Het is een gewelddadige subcultuur met zijn eigen codes en rituelen. Een prachtige ingrediënten voor een film. In 2004 werd het boek The Football Factory van John King verfilmd. De film volgt een groep vrienden die lid van zijn van de harde kern van Chelsea. Hoofdpersoon Tommy komt in een lastige situatie terecht wanneer hij er na een avond stappen achter komt dat de broer van zijn nieuwe liefde leider is van de de beruchte Millwall hooligans. Een confrontatie op straat is haast onvermijdelijk.
8. Fever Pitch (1997)
Het boek Fever Pitch uit 1992 is van de beste boeken over het leven van een voetbalfanaat. Auteur Nick Hornsby schreef zelf het script voor de gelijknamige film. De romantische komedie concentreert zich rond het miraculeuze kampioenschap van Arsenal in 1989 en de ontluikende liefde tussen de voetbalmaffe hoofdpersoon en een nieuwe collega. De ontknoping rond de beslissende competitiewedstrijd tegen Liverpool, met een ijsberende Colin Frith die van spanning niet verder durft te kijken, is hilarisch.
7. Mean Machine (2001)
Vinnie Jones was als speler van Wimbledon legendarisch gemeen. Zijn markante kop zorgde ervoor dat hij na zijn voetballoopbaan een veelgevraagd acteur werd. Op het witte doek speelt Jones meestal zwijgzame gangsters maar Mean Machine gaf hem de kans om weer eens de kicksen aan te trekken. In deze remake van The Longest Yard komt Jones als voormalige aanvoerder van het Engelse elftal in de gevangenis terecht. In de cel vormt hij een voetbalploeg van gevangenen die het opneemt tegen het team van de cipiers. Geen film voor de liefhebber van technisch verfijnd voetbal.
6. Goal! The Dream Begins (2005)
Het eerste deel van een trilogie voetbalfilms die de verhaallijn volgen van een echt jongensboek. De arme Santiago Munez woont in Los Angeles en heeft, ondanks zijn astmatische aanvallen, talent voor voetbal. Toevallig wordt hij een keer gespot door een ex-voetballer van Newcastle United die hem uitnodigt om op proef te komen bij zijn oude club. Vanzelfsprekend moet Santiago veel tegenslagen overwinnen voordat hij een glansrol kan spelen in het eerste elftal. De films worden met goedkeuring van FIFA gemaakt waardoor er veel echte voetballers in meedoen. David Beckham speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de vervolgfilm wanneer Santiago wordt gekocht door Real Madrid.
[criteo]5. Two Half Times in Hell (1962)
Deze grimmige Hongaarse voetbalfilm is de inspiratiebron voor zowel Mean Machine als Escape to Victory. Tijdens de Tweede Wereldoorlog willen nazi-officieren een voetbalwedstrijd organiseren op Hitlers verjaardag. De tegenpartij bestaat uit Hongaarse dwangarbeiders onder leiding van voetballer Ónódi die strikte orders krijgt dat er geen joden in het elftal mogen spelen. Vanzelfsprekend vult Ónódi een gat in zijn team met een joodse speler. Een groter probleem ontstaat wanneer de voetballers proberen te ontsnappen en weer worden opgepakt. Ze krijgen te horen dat ze waarschijnlijk zullen worden geëxecuteerd, maar beginnen toch aan de wedstrijd. Met een achterstand in de rust wordt de Hongaarse voetballers verteld dat ze executie kunnen ontlopen als ze verliezen. Redden ze hun levens of de eer? De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal rond een wedstrijd in Oekraïne tijdens de Tweede Wereldoorlog.
4. Green Street Hooligans (2005)
Na zijn rol als wereldberoemde hobbit Frodo belandde Elijah Wood in 2005 in een hele andere wereld vol geweld, die van de Engelse voetbalhooligans. Hooligans zijn een populair onderwerp voor voetbalfilms omdat ze trouw en vriendschap combineren met geweld. Wood speelt een Amerikaanse student die lid wordt van de harde kern van West Ham United die geleid wordt door zijn zwager. Vanzelfsprekend komen de hooligans van Millwall als traditionele bad guys ook een kijkje nemen.
3. Escape to Victory (1981)
De meest beroemde verfilming van het Two Times in Hell verhaal werd verrassend genoeg door de Amerikaan John Huston geregisseerd. De cast bestaat uit een internationaal gezelschap van gerenommeerde acteurs als Michael Caine en Sylvester Stallone die als keeper een sleutelrol speelt tegen het eind van de wedstrijd. De Duitse ploeg die tegen het gevangeniselftal aantreedt is in deze film nog gemener dan in andere versies. De partijdige scheidsrechter laat grove overtredingen toe waardoor een aantal gevangenen geblesseerd het veld moet verlaten. Extra leuk zijn de rollen van echte voetballers als Bobby Moore, oud-Ajacied Co Prins en Pelé (die met een beroemde slow-motion omhaal scoort).
2. United (2011)
United is van oorsprong een televisiefilm gebaseerd op een van de grootste voetbaltragedies. In 1958 heeft Manchester United onder leiding van trainer Matt Busby een prachtig team. Omdat de meeste spelers uit de jeugdopleiding komen krijgt dit team de bijnaam The Busby Babes. De film gaat vooral over de jonge Bobby Charlton. Op de terugweg van een Europacupwedstrijd tegen Rode Ster Belgrado moet het vliegtuig een tussenlanding maken in München. Vanwege de hevige sneeuwval verongelukt het vliegtuig. Acht spelers van United komen om. In de film worstelt overlever Charlton, gespeeld door Jack O’Connell, met de vraag of hij moet doorgaan met voetbal. Met digitale effecten werd een realistisch beeld gepresenteerd van Old Trafford in de jaren vijftig, toen voetballer nog als een slechte carrièrekeuze werd gezien.
1. The Damned United (2009)
The Damned United ademt de sfeer van Engels voetbal. Het verhaal dat is gebaseerd op het gelijknamige boek volgt de jonge jaren van de markante trainer Brain Clough. Als jonge trainer van Derby County heeft Clough een obsessie met het succesvolle Leeds United van Don Revie. Hij vindt dat Leeds veel te hard speelt. Maar wanneer beide clubs tegen elkaar spelen gaat Derby County steeds onderuit. De eigenlijke film handelt niet over Cloughs gloriejaren als trainer van Nottingham Forest waarmee hij twee keer de Europacup wint, maar zijn moeizame seizoen bij Leeds United als opvolger van zijn aartsvijand Revie. In Engeland is veel gediscussieerd over de historische details van de film al is iedereen het er over eens dat Michael Sheen schittert in de rol van Clough. En geen een film weet zo authentiek het voetbalwereldje met zijn intriges en botsende persoonlijkheden neer te zetten als The Damned United.
[adsenseo]
3 reacties
Pijdvkej
Csvdbdv
Ggjgjdj
Fkkdje
Ik mis de Engelse film I.d.