“Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.” Door deze boodschap krijgt een film meteen een aparte spanning. Na een bizar verhaal verzucht men graag: “dat verzin je toch niet?” Wat zijn de tien beste waargebeurde films?

10. Goodfellas (1990)

Goodfellas

Goodfellas is waarschijnlijk de definitieve film over de Amerikaanse maffia. Martin Scorsese gebruikte het boek Wiseguy: Life in a Mafia Family als basis voor dit harde verhaal over een aantal joviale maar gewelddadige criminelen. De misdaadjournalist Nicholas Pileggi schreef in het boek een indringend portret van maffialid Henry Hill. Uiteindelijk zou Hill informant worden en tegen zijn oud-collega’s getuigen. Scorsese zou de echte namen van hoofdrolspelers veranderen maar het beeld van het leven als gangster is volkomen authentiek.

9. Argo (2012)

Argo

Ben Affleck maakte als regisseur indruk met een film over een pijnlijke episode uit de Amerikaanse geschiedenis. De politieke thriller Argo gaat over de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel tijdens de Iraanse revolutie van 1979. De film is grotendeels gebaseerd op een boek van Tony Mendez, een CIA-agent die met een origineel plan zes gegijzelden uit het land weet te krijgen. Zoals bij veel waargebeurde films was er kritiek op Argo omdat bepaalde details niet zouden kloppen. Desondanks werd de film overladen met Oscars waaronder voor beste film.

8. 127 Hours (2010)

127 Hours

Om de zoveel tijd raken mensen verdwaald in de wilde natuur. Als men dit na veel ontberingen overleeft, heb je vaak een prachtig verhaal. 127 Hours gebruikt als basis de biografie van de cayoneer Aron Ralston die in 2003 onder een rotsblok vast kwam te zitten. Met gebruik van veel gruwelijke details wordt verteld hoe Ralston (gespeeld door James Franco) na een val vast komt te zitten in een verlaten berglandschap. Hij probeert te overleven door onder andere zijn eigen urine te drinken. Na vijf dagen weet hij te ontsnappen door zijn eigen arm te amputeren. Ralston zelf prees het realisme van de film waardoor het bijna op een documentaire lijkt.

7. Into the Wild (2007)

Into the Wild

Ook Into the Wild is een overlevingsfilm. Regisseur Sean Penn gebruikte het gelijknamige boek dat Jon Krakauer schreef over het leven van Christopher McCandless. Nadat hij is afgestudeerd weigert McCandless om een conventioneel leven te leiden. Hij leeft graag op zichzelf en reist op allerlei manieren door Amerika waar hij andere buitenstaanders tegenkomt. Uiteindelijk eindigt McCandless in Alaska waar hij besluit in een oude bus te wonen. Het eenzame leven in de natuur gaat hem na een tijd tegenstaan. Maar kan hij nog wel terugkeren naar de bewoonde wereld?

6. Catch me if you can (2002)

Catch me if you can

Catch me if you can is voor de latere Spielberg vrij licht van toon. In de film worden de waargebeurde avonturen verteld van de oplichter Frank Abagnale (gespeeld door Leonardo DiCaprio). Van jongs af aan weet Frank werk te doen waar hij niet voor is opgeleid. Wanneer hij als piloot met vervalsingen meer dan twee miljoen dollar buit maakt komt hij in het vizier van de FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). Deze zal niet rusten voordat hij Frank gevangen heeft. Ook al waren enkele details fictief was de echte Frank Abagnale zeer te spreken over de verfilming.

5. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Hachi A Dog's Tale

Hachi is een Amerikaanse verfilming van een beroemd Japans verhaal over een trouwe Akitahond. Op een dag vindt professor Wilson bij het treinstation een puppy. Eigenlijk wil hij de hond niet houden maar al snel ontstaat er band tussen hem en Hachi. Elke dag wanneer Wilson met de trein naar werk gaat loopt Hachi met hem mee en keert in de middag terug om bij het station op hem te wachten. Op een dag keert Wilson echter niet terug omdat hij aan een hartaanval is overleden. Tien jaar lang zal de hond trouw op het station wachten op de terugkeer van zijn baas terwijl omstanders voor hem zorgen. Het waargebeurde verhaal werd al eerder in Japan verfilmd als Hachi-kō. Eerder al plaatsten we de film op nummer 1 in de lijst van beste honden films en ook bij de huilfilms staat de hachi op een hoge positie.

4. Intouchables (2011)

Intouchable

Intouchables is eenFranse film uit 2011 geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Le Second Souffle van Philippe Pozzo di Borgo. De film gaat over Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee.

3. Gomorra (2008)

Gomorra

Filmers als Francis Ford Coppola en Martin Scorcese zijn wel eens beschuldigd van het romantiseren van de maffia. Dat kan niet gezegd worden van het Italiaanse Gomorra dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Robert Saviano. Zijn werk is zo diepgravend dat Saviano sinds 2006 moet onderduiken na dreigementen door de maffia. In Gomorra wordt een realistisch beeld geschilderd van een vete die de Camorra van Napels rond 2005 bezighield. Door vijf verschillende personages te volgen wordt duidelijk hoe ver de invloed van de Camorra in het dagelijkse leven reikt. In 2014 werd een televisieserie met dezelfde naam gelanceerd die ook het werk van Saviano als bron gebruikt.

2. Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda

Hotel Rwanda is een indringende film over de genocide die in 1994 in het Afrikaanse land Rwanda werd gepleegd. Nadat het vliegtuig met de president van het land uit de lucht wordt geschoten ontvlamt in Rwanda een burgeroorlog. In het conflict staan twee bevolkingsgroepen, de Hutu’s en Tutsi, opeens lijnrecht tegenover elkaar. Uiteindelijk worden ongeveer 800.000 mensen vermoord, het grootste deel Tutsi. Tegen deze achtergrond wordt het waargebeurde verhaal verteld van Paul Rusesabagina (gespeeld door Don Cheadle). Hij is manager van een Belgisch hotel dat tijdens het conflict vluchtelingen opneemt. Maar dat vergt veel omkoperij en gevlij van Paul die als de dood is dat zijn eigen familie zal worden vermoord. Hij is zelf Hutu maar zijn vrouw is Tutsi. Uiteindelijk wist Rusesabagina met behulp van troepen van de Verenigde Naties 1268 vluchtelingen in veiligheid te brengen.

1. All the President’s Men(1976)

All the President’s Men beste waargebeurde film

Twee jaar nadat Richard Nixon aftrad als president van de Verenigde Staten verscheen de film All the President’s Men. De verfilming van het gelijknamige boek volgt het onderzoek van de ambitieuze journalisten Carl Bernstein (Dustin Hoffman) en Bob Woodward (Robert Redford) naar de mislukte inbraak in het Watergate-gebouw. Hierbij worden een aantal mannen gearresteerd die banden hebben met de entourage van president Nixon. Een anonieme bron met de bijnaam Deep Throat helpt de journalisten verder op pad waardoor steeds duidelijker wordt dat ze te maken hebben met een groot politiek schandaal. Bij de verfilming werd veel aandacht besteed aan details. Zo werd de complete nieuwsredactie van The Washington Post tot in de puntjes nagebouwd. Met All the President’s Men werd een nieuwe standaard gezet voor de realistische politieke thriller.