Hij wordt gezien als een literair genie, en ondanks dat zijn boeken meer dan 150 jaar oud zijn, staan ze nog steeds in ons geheugen gegrift. Charles Dickens was één van de populairste auteurs van de victoriaanse tijd. De Britse schrijver specialiseerde zich in realistische verhalen, vaak met een vleugje maatschappijkritiek. Dat betekent niet dat zijn boeken meteen heel zwaar zijn. Integendeel: Dickens staat ook bekend om de humor die hij op subtiele wijze in zijn verhalen verwerkt. Hier vind je de tien beste werken van Charles Dickens.

10. Hard Times

Het tiende en tegelijkertijd kortste boek dat Charles Dickens heeft geschreven. Dickens schreef dit boek eigenlijk als een soort marketing voor het wekelijkse tijdschrift dat hij rond die tijd uitgaf. Het boek verscheen in delen in dit tijdschrift. De schrijver wilde met dit verhaal de erbarmelijke werkomstandigheden van de fabrieksmedewerkers aankaarten, en lezers er op wijzen dat rijkdom geen teken van goedheid is. Een thema dat nog vaak terugkomt in de werken van Dickens.

9. Dombey and Son

Zoals bij zoveel boeken van Dickens maken ook de personages in Dombey and Son aardig wat ellende mee. Dit familiedrama draait om de lessen die vader Paul Dombey moet leren. Van een harde zakenman die alles in het leven heeft, verandert hij langzaam in en liefdevolle vader die leert om de echte waarde van zijn kinderen in te schatten.

8. Bleak House

In vele opzichten is Bleak House één van de grootste boeken van Charles Dickens. Het plot is groots en meeslepend, er is een heel scala aan personages en het verhaal draait gedeeltelijk om een slepende rechtszaak. Wat dit boek uniek maakt is de wisseling van perspectief: het verhaal wordt gedeeltelijk vertelt door één van de personages, en soms overgenomen door een alleswetende verteller.

7. The Pickwick Papers

Het eerste boek dat Dickens ooit schreef is meteen een groot succes geworden. Een van de personages van het boek, Sam Wellens, werd zo geliefd dat er speciale merchandise voor het boek werd ontwikkeld. Een waar unicum in de tijd van Dickens. Ondanks dat The Pickwick Papers uiteindelijk zijn uitgegeven als één boek, bestaat het verhaal vooral uit losse plotlijnen. Een manier van werken die perfect paste bij de literaire tijdschriften waarin de boeken van Dickens vaak werden gepubliceerd.

6. Little Dorrit

Het verhaal van Little Dorrit kan voornamelijk gelezen worden als een parodie op de disfunctionele Engelse overheid. Dit is niet ongebruikelijk voor Dickens, aangezien hij maar al te graag wat maatschappijkritiek verwerkte in zijn verhalen. Dit boek wordt gezien als één van de meest persoonlijke werken die de schrijver ooit heeft geschreven. Bovendien zijn de personages en verhaallijnen universeel: iedereen vindt wel iets wat resoneert in dit boek.

5. A Christmas Carol

Een ware kerstklassieker die door de jaren heen talloze keren is verfilmd. Het verhaal van Ebeneezer Scrooge draait vooral om een morele les: denk aan anderen en heb een warm hart, zodat de wereld meteen een stukje mooier wordt. Een zoetsappige les die perfect past bij de sfeer van kerst. Dickens haalde voor dit verhaal inspiratie uit verschillende sprookjes, maar ook zijn eigen verleden schijnt een inspiratiebron geweest te zijn bij het schrijven van dit boek.

4. David Copperfield

David Copperfield wordt door vele lezers bestempeld als één van hun favoriete boeken aller tijden. En dat is niet voor niets. In dit boek laat Dickens goed zien waar zijn kwaliteiten liggen: het schrijven van een meeslepend verhaal dat alle personages helemaal doet opleven. Het verhaal van de doortastende David Copperfield lijkt levensecht, en dat is niet zo vreemd. Dickens haalde de inspiratie voor dit boek namelijk voor het grootste deel uit zijn eigen leven.

3. Our Mutual Friend

Het laatste boek dat Dickens ooit schreef is tegelijkertijd het boek met de meeste psychologische diepgang. Net zoals bij bijna al zijn andere werken, bestaat dit boek uit een grote hoeveelheid plotlijnen en ontzettend veel personages. Al deze informatie weet Dickens prachtig aan elkaar te weven door gebruik te maken van verschillende overkoepelende thema’s. Zo worstelt een groot deel van de personages met de vraag of ze hun eigen plan moeten trekken, of zich vast moeten houden aan de verwachtingen van de maatschappij.

2. Oliver Twist

Ook het tweede boek van Dickens is een groot fenomeen geworden in de filmwereld. Het verhaal van de wees Oliver die voor zijn eigen leven moet vechten is wereldberoemd. Zoals het een bekend verhaal betaamt heeft ook Oliver Twist een echte antagonist: de crimineel Fagin wordt gehaat door iedereen. Het boek laat wederom zien dat Dickens een zwakke plek heeft voor de armen in de maatschappij. Met zijn verhalen wilde hij laten zien onder wat voor slechte omstandigheden werd geleefd in Engeland, in de hoop dat er verandering zou komen in de slechte wetten voor de armen.

1. Great Expectations

Als een ware Bildungsroman vertelt Great Expectations het verhaal van een wees die zichzelf door de jaren heen ontwikkelt en wijze lessen leert. Hét boek dat door vele literaire fans wordt gezien als het meest complete werk dat Dickens ooit heeft geschreven. Het verhaal kent grootse vechtscènes, liefde, criminaliteit en nog veel meer. Door deze kwaliteiten is Great Expectations een boek dat niemand makkelijk weglegt, en meestal binnen de kortste keren wordt uitgelezen.