Top 10 Beste Zangers Aller Tijden

De mannenstem is over het algemeen lager dan die van de vrouw. Populaire muziek kent daarom een groot aantal zangers die wisten te verleiden met hun honingzoete basstem. Maar de mannelijke stem kan veel meer en in sommige genres als metal is een goede hoge krijs essentieel. Wat zijn de tien beste zangers aller tijden?

10. Ray Charles

Ray Charles was een Amerikaanse pianist en zanger die in de jaren vijftig tot een ster uitgroeide. Charles werd op zijn zevende blind en zou tijdens optredens altijd een zonnebril dragen. Muzikaal wist hij rhythm & blues te combineren me gospel waar zijn enthousiaste en ritmische manier van zingen zeer goed bij paste. Op hits als ‘Hit the Road Jack’ hoor je perfect hoe zijn stem van zoetsappig naar gruizig verandert. Ook zijn rauwe kreten waren zeer invloedrijk.

9. Barry White

Barry White begon zijn carrière als producer van de vrouwengroep Love Unlimited. Toen hij een aantal nummers voor een mannelijke zanger had geschreven, liet hij zich overhalen om ze zelf in te zingen. De single ‘I’m Gonna Love You Just a Little More Baby’ waarop White zeer relaxed zingt, maakte hem tot een soulsensatie. In de jaren zeventig zou hij zich toeleggen op het zingen van succesvolle discoproducties als ‘Let the Music Play’ waarbij zijn zware stem een verleidelijke hoofdrol speelde.

8. Otis Redding

Soulzanger Otis Redding groeide na zijn tragische dood pas echt uit tot een legende. In 1962 bracht hij zijn debuutalbum uit maar zijn doorbraak leek, net als die van Jimi Hendrix en Janis Joplin, plaats te vinden op het Monterey festival van 1967. Na dit succesvolle optreden nam hij ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ op. Helaas kwam Redding op 10 december 1967 om het leven bij een vliegtuigongeluk. Het melancholische ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ zou de eerste postume nummer 1 hit in de Verenigde Staten worden. Ondanks zijn korte carrière staat Redding bekend als de King of Soul.

7. James Brown

The Godfather of Soul was een grote showman wiens elastische manier van bewegen generaties van popartiesten heeft beïnvloed. Daarnaast had hij zeer karakteristieke manier van zingen die naadloos past bij het funkgeluid van zijn band. James Brown beschikte over een heel arsenaal uitroepen en kreten waarmee hij zijn stem als instrument gebruikte. Vaak geïmiteerd maar zelden geëvenaard.

6. Michael Jackson

Michael Jackson trad al op jonge leeftijd op met zijn broers waarmee hij The Jackson 5 vormde en een aantal hits als ‘ABC’ scoorde. In de jaren zeventig zou hij als soloartiest verder gaan en met de discoplaat Off the Wall tot een wereldster uitgroeien. Jackson ontwikkelde zich als zanger enorm en zou net als James Brown veel vocale tics en hoge uithalen gebruiken waardoor zijn teksten vaak onverstaanbaar zijn. Thriller en Dangerous zouden hem tot een van de succesvolste zangers aller tijden maken.

5. Roy Orbison

Roy Orbison was een Amerikaanse countryzanger die vanaf de jaren vijftig furore maakte met zijn specialiteit: de ballad. Niemand heeft zo’n mooie snik in zijn stem als Orbison op nummers als ‘Only the Lonely’, ‘In Dreams’ en ‘It’s Over’. Na de jaren zestig leek Orbison te zijn vergeten maar in de jaren tachtig maakte hij een glorieuze comeback, onder andere omdat zijn nummers in films als Blue Velvet en Pretty Woman werden gebruikt. Orbison werd op handen gedragen door collega-muzikanten met wie hij vaak samen optrad totdat hij in 1988 overleed.

4. Nat King Cole

Net als veel zwarte zangers kwam Nat King Cole uit een domineesgezin. Hij zou carrière maken als jazzzanger in The King Cole Trio. Daarna besloot hij om zich te richten op ballads als ‘Nature Boy’ en ‘Unforgetable’ waarmee hij miljoenen platen zou verkopen. Zijn karakteristieke zware stem veranderde hem in een superster. Naast zingen zou hij vaak in films spelen en een eigen televisieserie presenteren, iets wat tot dan toe ondenkbaar was in Amerika. Met zijn ontspannen zangtechniek is Nat King Cole van grote invloed geweest op bijna elke zanger van ballads.

3. Freddie Mercury

Farrokh Bulsara zou wereldberoemd worden als Freddie Mercury, charismatische zanger van de rockgroep Queen. Mercury wist als geen ander zijn publiek te bespelen waarbij zijn karakteristieke microfoon een onmisbaar attribuut vormde. Maar hij was ook een begenadigd zanger die alle facetten van zijn stem wist te gebruiken (zijn bereik van vier octaven is uitzonderlijk.) Ballads, hardrock, disco, opera en zelfs Arabische zang wist hij moeiteloos te zingen, vaak met een knipoog. Het optreden van Queen tijdens Live Aid 1985 waarin Mercury het complete Wembleystadion in vervoering brengt, wordt vaak gezien als het beste rockoptreden aller tijden.

2. Elvis Presley

The King is de grondlegger van de moderne popmuziek. Als geen ander wist hij rock ’n roll naar de massa te brengen. Zijn beruchte heupbewegingen en knappe gezicht speelden hierbij een grote rol, maar Elvis was ook een fenomenale zanger. In zijn eerste periode wist hij de opzwepende muziek aan te vullen met typische uithalen die zijn publiek in extase brachten. Later zou hij zich steeds meer richten op ballads als ‘Are You Lonesome Tonight?’ waar zijn diepe stem bijzonder goed geschikt voor bleek te zijn. Nog steeds is Elvis met meer dan 1,5 miljard verkochte platen de best verkopende zanger aller tijden.

1. Frank Sinatra

Zijn bijnaam The Voice verraadt al dat Frank Sinatra een uitzonderlijke zanger was. Vaak wordt vergeten dat hij in het begin van zijn carrière een tieneridool was. Na die periode in de jaren veertig leek zijn zangloopbaan ten einde te lopen. Sinatra bleek echter niet alleen talentvolle zanger te zijn maar ook een intense acteur. Zijn comeback werd ingezet via populaire films als From Here To Eternity. Sinatra concentreert zich vervolgens op optredens in Las Vegas waar hij bevriend raakt met zangers als Dean Martin en Sammy Davis Jr. In die periode neemt hij aantal legendarische platen op vol melancholische nummers die perfect passen bij zijn warme en tedere stem. Niemand zingt zo moeiteloos als Sinatra.

  1. Jappie januari 7, 2016
  2. Daniel januari 12, 2016
  3. Anoniem maart 11, 2016
   • Anoniem januari 6, 2017
   • Anoniem mei 23, 2018
  4. Ben april 10, 2016
   • Johan juni 25, 2019
  5. Anoniem december 26, 2016
   • Anoniem februari 2, 2017
    • xoxoxo maart 26, 2017
     • Bas van Dijk april 24, 2017
      • Kay september 23, 2019
  6. Theo december 28, 2016
  7. Frank januari 17, 2017
  8. Anoniem mei 15, 2017
   • Anoniem mei 29, 2018
  9. Anoniem januari 7, 2018
  10. Ran februari 15, 2018
  11. Joyce augustus 13, 2018
  12. Marjolein januari 7, 2019
   • Anoniem september 10, 2019
  13. Anoniem januari 18, 2019
  14. Tim Tavernier maart 10, 2019
  15. neil schaarman mei 2, 2019
  16. Johan juni 25, 2019
   • Anoniem september 10, 2019
  17. Anoniem juli 3, 2020
  18. sgt.pepperfan1985 september 19, 2020
  19. Anoniem januari 13, 2021
  20. Anoniempje februari 2, 2021

  Jouw Reactie?