Amersfoort is een stad in het midden van Nederland met ongeveer 150.000 inwoners. Het heeft een klein historisch centrum met een rijkdom aan kunst en cultuur. De stad wordt gekenmerkt door een stadsmuur, die nog in goede staat verkeerd. Ook is Amersfoort rijk aan water. Met name in de zomermaanden worden er in de binnenstad van Amersfoort vele festivals, evenementen en activiteiten georganiseerd.

10. Stadsbrouwerij De Drie Ringen

drie ringen

Aan de Kleine Spui 18 bevindt zich Bierbrouwerij De Drie Ringen. Hier worden de geheimen onthuld van Amersfoorts bier. Onder leiding van een professional krijg je een rondleiding van ongeveer een uur. Er wordt uitleg gegeven over de bierhistorie van Amersfoort, de geschiedenis van De Drie Ringen en je neemt een kijkje in de brouwerij. Deelname aan een bierproeverij is hier ook mogelijk, maar dan op afspraak.

9. De Hof (plein) met Sint-Joriskerk

De Hof
Johan Bakker/ wikicommons

Het grootste plein in het centrum van Amersfoort heet De Hof. Aan dit plein staat de Sint-Joriskerk, een parochie kerk uit het jaar 1248. Midden op het plein bevindt zich de Stadsbron, een 15e -eeuwse waterbron. Deze fontein beschikt over een bronzen gezicht dat water uit zijn mond spuit. Het plein wordt omringd door authentieke historische gebouwen, waaronder een aantal rijksmonumenten. Hierin bevinden zich horeca- en uitgaans- gelegenheden. Bij mooi weer zijn de terrassen hier gezellig druk. Elke vrijdag en zaterdag is er markt op De Hof.

8. Grachten

grachten

Het centrum van Amersfoort beschikt over vele grachten gelegen aan mooie historische straten en steegjes. Je kunt langs de wateren wandelen, maar ook zijn er van 1 mei t/m 31 oktober volop mogelijkheden om ze te bevaren. Via Waterlijn Amersfoort, gelegen aan de Krommestraat 5, koop je kaartjes voor een boottocht in een open bootje voor 14 tot 44 personen. De bootjes beschikken over een schipper en een verteller. Je kunt kiezen uit vier verschillende routes, die allemaal ongeveer 45 minuten duren. Het is ook mogelijk om met een groep een bootje af te huren.

7. Stadsmuur Plantsoen-Oost (park)en De Kei

oude stadsmmur
HenkvD/wikicommons

Rond 1388 werd in het noordoosten van Amersfoort de tweede stadsmuur van de stad gebouwd. Tot 1831 bleef deze muur staan. Toen werd een groot deel van de stenen hergebruikt en delen van de muur gingen onderdeel uitmaken van gebouwen. Toen in 1974 deze gebouwen werden gesloopt, was de muur weer zichtbaar. De stadsmuur is vanaf een wandelpad, dat door groen is omgeven, te bezichtigen. Aan het begin van dit pad bevindt zich de beroemde Amersfoortse Kei. Dit is een grote zwerfsteen van 7157 kilogram, 2 meter hoog en een omtrek van 5,25 meter. De Kei heeft een rijke geschiedenis. In 1661 werd het vanuit Soesterberg door 400 inwoners van Amersfoort op een slee naar het centrum van Amersfoort getrokken. Amersfoort dankt de naam Keistad aan de steen en ook de jaarlijkse Keistadfeesten zijn er naar vernoemd.

6. Mondriaanhuis (museum)

mondriaanhuis

Aan de Korte Gracht 11 bevindt zich het Mondriaanhuis. In 1872 werd Pieter Cornelis Mondriaan hier geboren. De later wereldberoemde kunstenaar, woonde tot zijn 8e jaar in dit huis. Sinds 1994 is het Mondriaanhuis hier gevestigd. In het museum wordt werk van Mondriaan getoond. Ook is er veel informatie te vinden over het leven van de kunstenaar. Mondriaan liet zich inspireren door andere kunstenaars. Ook werk van hen wordt in het museum tentoongesteld.

5. Langestraat (winkelstraat)

langestraat

De winkelstraat van Amersfoort heet Langestraat. Deze naam heeft de straat niet voor niks, het is de langste straat van de binnenstad. Het heeft een lengte van 470 meter lang. De straat loopt van de Varkensmarkt tot de Kamerbinnenpoort, die deel uitmaakt van de eerste stadsmuur van Amersfoort. De straat beschikt over mooie historische gebouwen met daarin gehuisvest een grote diversiteit aan winkels.

4. Eemhuis

eemhuis
tijdvooramersfoort.nl

Het Eemhuis bevindt zich aan het Eemplein, een gezellig winkelplein net buiten de stadsmuren, waaraan zich ook een grote bioscoop en een aantal horecagelegenheden bevinden. Het Eemhuis is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Sinds 1 mei 2014 is het gebouw het culturele centrum van Amersfoort. Zowel van buiten als van binnen is het een architectonisch hoogstandje met een uitzonderlijk mooie vormgeving. Het Eemhuis is een inspirerende omgeving, waarin zich een rijkdom bevindt aan cultuur en kennis. In het gebouw bevinden zich vier bekende organisaties, namelijk Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst.

3. Onze lieve Vrouwetoren (Lieve Vrouweplein)

Onze Lieve Vrouwetoren
Jmh2o/wikicommons

Vanaf het Onze Lieve Vrouwekerkhof, ook wel Lieve Vrouweplein, wordt een groot aanbod gedaan van toeristische activiteiten. Hier is een halte voor het toeristentreintje, het beginpunt van stadswandelingen en citytours met een tuktuk. Er vinden bloemen- en snuffelmarkten op het plein plaats en aan het plein vind je de VVV van Amersfoort, een theater, vele restaurants en kroegjes. Hoogtepunt aan het plein is de Onze Lieve Vrouwetoren. Deze is ruim 98 meter hoog. Daarmee is de toren de op twee na hoogste Nederlandse laat-middeleeuwse toren. Kadastraal bevindt deze toren zich op het middelpunt van Nederland. In de toren bevinden zich honderd klokken, waarvan zeven luidklokken. Het is mogelijk de toren via een trap van 346 treden te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over Amersfoort en omstreken. Zelfs de Domtoren van Utrecht is te zien bij helder weer.

2. Muurhuizen

muurhuizen
gildeamersfoort.nl

Muurhuizen is de tweede stadsmuur van Amersfoort. Deze bevindt zich rondom de historische binnenstad aan de noord-, oost- en zuidkant. De muur is gebouwd in de middeleeuwen. Vanaf het jaar 1500 bouwde men huizen met het materiaal van de oude muur. Er is daarbij een grote diversiteit aan vormen ontstaan. Dit komt doordat de constructie heeft plaats gevonden in verschillende perioden. De Muurhuizen zijn te bezichtigen vanaf de gelijknamige straat. Aan de straat bevinden zich verschillende bekende gebouwen, waaronder Huis Tinnenburg op nummer 25 en het Secretarishuisje op nummer 109. De huizen staan bekend om de unieke bouw en/of wat er zich in het verleden in het gebouw heeft afgespeeld.

1. Eemhaven (Koppelpoort)

koppelpoort

Aan de voet van de eeuwenoude Koppelpoort ligt de Eemhaven. Dit is de ankerplaats van Amersfoort voor de pleziervaart. Hier liggen prachtige schepen aangemeerd en er is hier ook de mogelijkheid met een camper te kamperen op een unieke plek aan de Eem. Verder bevindt zich hier een restaurantschip en een aantal restaurants aan de kade, waaronder een restobar-dansclub. Deze beschikt over een recreatiestrand. De Koppelpoort is het visitekaartje van Amersfoort. Als enige in Nederland is het een combinatie van een landpoort en een waterpoort. De poort stamt uit 1425 en maakt deel uit van de tweede stadsmuur van Amersfoort (Muurhuizen). De Koppelpoort is onder leiding van een gids te bezichtigen. Je krijgt dan een rondleiding van 30 minuten in en bovenop de poort.