Athene is de hoofdstad van Griekenland. Het is een stad, die bekend staat om haar rijke historie. Hier werd de basis gevormd van de westerse beschaving. Toch zijn er in Athene door de eeuwen heen steeds nieuwe gebouwen geplaatst, waardoor het nu een mengeling is van oude en meer moderne gebouwen.

10. Kathedraal van Sint Dionysius


C messier/wikicommons

Aan de Universiteitsstraat in Athene staat de Kathedraal van Sint Dionysius. Deze rooms-katholieke kerk is afkomstig uit de 19e eeuw naar een ontwerp van architect Leo von Klenze in de stijl van de neorenaissance. Het oorspronkelijke ontwerp was uitgesprokener dan hoe de kerk er nu uitziet. Dat komt doordat er maar matige financiële middelen waren om de kerk op te knappen. Toch is de kerk fraai versierd met mozaïeken en iconen, die de kerk in het verleden aangeboden kreeg van rijke families. In mei 1962 trouwden de Spaanse erfopvolger Juan Carlos I en prinses Sophia uit Griekenland in deze kerk.

9. Dionysustheater


Славен Косановић/wikicommons

Aan de voet van de berg Akropolis staat het Dionysustheater. Dit is het oudste theatergebouw van Europa, afkomstig uit de 5e eeuw voor Christus. Het bestaat uit 67 rijen zitbanken van marmer (geschikt voor 17.000 toeschouwers) met in het midden van de eerste rij de ereplaats, een versierde zetel met reliëfs. Deze was vroeger bestemd voor de priester van Dionysus Eleutherus. Het theater werd in een ver verleden niet alleen gebruikt voor muziek- en dansvoorstellingen, maar ook voor godsdienstige vieringen, gladiatoren gevechten en vergaderingen. Westerse archeologen begonnen in de 17e eeuw met het blootleggen van het theater. Het verkeert niet meer in een staat waarin er op nieuw gespeeld kan worden, maar is wel een prachtig bewaard stukje uit de Griekse geschiedenis.

8. Agora (overdekte markt)

In de winkelstraat Athínas bevindt zich de Agora van Athene. Dit zijn twee 19e eeuwse markthallen. De naam Agora betekent in het Grieks verzamelplaats. Vroeger waren hier de gebouwen voor het bestuur en rechtspraak gevestigd. Ook het centrale plein en de markthal bevonden zich hier. Nu zijn er in de markthallen Griekse streekproducten en ander etenswaar te koop. Hier heerst gezelligheid, er mag worden geproefd en onderhandeld.

7. Panathinaiko Olympisch Stadion


Badseed /wikicommons

In 1896 werd het Olympisch Stadion Panathinaiko , gevestigd in het centrum van Athene, voor het eerst gebruikt voor de Olympische spelen. Dit stadion is gebouwd op de fundamenten van een stadion uit 330 jaar voor Christus. Hier werden de lokale Panatheense spelen gehouden. Dit stadion bood plek aan 50.000 toeschouwers. De herbouw van dit stadion (in 1896) is een ontwerp van de architecten Anastasios Metaxas en Ernst Ziller. Het stadion wordt ook wel Kallimarmaro genoemd. Dat betekent ‘uit mooi marmer’, omdat er veel marmer in is verwerkt. Vooral de atletiekbaan van het stadion is bijzonder. Het heeft de vorm van een haarspeld. Het stadion wordt tegenwoordig nog steeds betrokken bij de Olympische spelen. In 2004 vond hier het boogschieten plaats en de finish van de marathon. Ook wordt het gebruikt voor andere evenementen.

6. Lycabettus (berg)


A.Savin/wikicommons

De hoogste berg van Athene draagt de naam Lycabettus en is 277 meter hoog. Via wandelpaden is de top vanaf het centrum van Athene in ongeveer 45 minuten te bereiken. Ook met een kabeltreintje kun je hier komen vanaf de Ploutarchou straat. Vanaf de top van Lycabettus heb je een prachtig uitzicht over Athene, vooral bij zonsondergang.

5. Plaka (wijk)

Aan de voet van de Akropolis bevindt zich de wijk Plaka. Dit is een gezellige, oude volksbuurt. In deze grotendeels autovrije wijk vind je authentieke straatjes met restaurants, cafeetjes en souvenirwinkeltjes. Het is vlakbij het Parthenon gelegen (nummer 1 van deze lijst), dat zich bovenop de Akropolis berg bevindt.

4. Ruïnes Olympieion (Tempel van Zeus)


Argos/wikicommons

In het jaar 515 werd er gestart met de bouw van de Tempel van Zeus. Deze naam werd aan de tempel gegeven, omdat de tempel was gewijd aan Zeus. De bouw werd pas voltooid in de tweede eeuw na Christus. Het was destijds de grootste tempel van Griekenland. De zuilen hebben een doorsnede van 1,7 meter en een hoogte van 14 meter. Hier werden in een ver verleden goden en heroën vereerd. De tempel van Zeus bevindt zich aan de zuidkant van Athene, tussen de rivier de Illissos en de Akropolis. Nu is het een ruïne, Olympieion genaamd.

3. Nationaal Archeologisch Museum


Thomas Wolf, www.foto-tw.de

Eén van de grootste musea ter wereld is het Nationaal Archeologisch Museum in Athene. Het gebouw werd gebouwd in 1866. Het werd vanaf dat moment een verzamelplaats voor Oudgriekse kunst en andere archeologische vondsten uit heel Griekenland, zoals juwelen, kristal, gouden kruiken, bronzen messen en lijkenmaskers.

2. Syntagmaplein


C messier/wikicommons

In het centrum van Athene bevindt zich het Syntagmaplein, het bekendste plein van de stad. Dit plein is afkomstig uit 1834, toen was dit het meest drukke kuispunt van de stad. In 1836 werd aan dit plein het koninklijk paleis gebouwd, dat later een museum en een ziekenhuis werd. Nu is dit gebouw het parlementsgebouw. Het draagt de naam Vouli en is enorm groot, maar verder spectaculair mooi. Voor Vouli bevindt zich het monument van de onbekende soldaat, afkomstig uit 1930. Deze wordt dag en nacht bewaakt door soldaten. Elk uur is er een wisseling van de wacht, maar op zondag om 11.00 is deze specialer. Dan wordt er traditionele kleding gedragen door de soldaten en speelt er een militaire band. Rondom het plein staan kantoren, banken, ministeries, hotels, bars en nachtclubs. Deze laatste twee zijn slechts in de winter geopend. Het mooiste metrostation van Athene bevindt zich onder het plein. Hier worden vondsten uit de oudheid van Athene tentoongesteld. Als er demonstraties zijn in Athene, dan vinden ze plaats op dit plein.

1. Parthenon op de AkropolisA.Savin/wikicommons

Bovenop de 156 meter hoge tafelberg, Akropolis, bevindt zich het Parthenon. Akropolis betekent ‘boven stad’. De tempel torent hoog boven de stad uit en vanaf de hooggelegen tempel heb je een prachtig uitzicht over de stad. De naam Parthenon is afkomstig van de naam Parthenos. De tempel werd in de 5e eeuw voor Christus gebouwd voor beschermgodin Athena Parthenos. Het was in die tijd het hoogtepunt van Atheense bouwkunst. De tempel is een peripteros. Dat wil zeggen dat de tempel aan alle kanten door zuilen was omgeven. Het gebouw was gemaakt van wit pentelisch marmer met een houten dak met marmeren dakpannen. Het werd in het jaar 1687, tijdens het beleg van de Akropolis door de Venetianen. getroffen door een explosie en een daarop volgende brand. In 1983 is men begonnen met de restauratie van het Parthenon. De schade van de explosie wordt (tot op heden) zoveel mogelijk hersteld. Op de tafelberg Akropolis bevinden zich naast het Parthenon nog een aantal historische gebouwen: de Nikè-tempel, het Erechtheion en de Propylaeën.

Regel je stedentrip naar Athene alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!