Dubrovnik is niet één van de grootste steden van Kroatië, maar wel een zeer toeristische stad. Dubrovnik ligt aan de kust in het uiterste zuiden van Kroatië. Het wordt ook wel de Parel van de Adriatische zee genoemd, omdat het er bijzonder mooi is. Het oude gedeelte van de stad is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Het staat bekend om haar prachtige stadsmuren. Misschien is het dus ook niet zo gek dat de beroemde serie Game of Thrones hier veel van zijn scenes opneemt. Je kunt hier Kings Landing bewonderen!

10. Zee Aquarium

aquarium
imp-du.com

Dit aquarium bevindt zich midden in de oude muren van Dubrovnik. De verschillende aquaria zijn verlicht in het duister van de muren. Dat geeft het aquarium een bijzondere, mysterieuze sfeer. Hier zijn vissen te zien, die zich bevinden in de zee in de buurt van Dubrovnik. Het oudste en populairste dier dat zich in het aquarium bevindt is een schildpad.

9. Kajakken en kanoën

kajak
adventuredalmatia.com

Een kajak of kano bevaren in Dubrovnik dat doe je door middel van het boeken van een tour. Je verzamelt dan in een klein haventje (Pile) net buiten de stadsmuur. Van daaruit vaar je achter een gids aan langs de stadsmuren, rondom het eilandje Lokrum en naar een strandje, dat alleen vanaf zee te bereiken is. Onderweg kun je het historische centrum van Dubrovnik vanaf zee bekijken. Tijdens een tussenstop is het mogelijk om te gaan zwemmen en snorkelen.

8. War Photo Limited museum

war photo

In dit kleine museum bevinden zich foto’s en videobeelden van de oorlog. Deze zijn gemaakt door wereldberoemde oorlogsfotografen. De foto’s en videobeelden zijn van zeer hoge kwaliteit. Het doel is dat bezoekers de intensiteit van oorlog gaan voelen, dat zij beseffen hoe gruwelijk oorlog is.

7. Paleis van de Rector (museum)

paleis rector

Dit paleis werd in de 15e eeuw gebouwd. In latere tijden is het paleis beschadigd door aardbevingen en brand. Door renovatie en restauratie staat het er nog. In het verleden was het paleis de zetel van de regering. Het paleis is genaamd naar de rector, de gekozen leider van de overheid. Deze persoon mocht tijdens zijn termijn het paleis niet verlaten. Bij de hoofdingang is de inscriptie ‘obliti privatorum publica curate’ te vinden. Dit betekent: ‘vergeet uw privéleven, zorg voor de publieke zaken’. Nu is het paleis een Cultureel Historisch Museum. Er zijn voorwerpen te bezichtigen uit de 16e tot de 19de eeuw: meubels, textiel, schilderijen, medailles, wapens en munten. In de zomermaanden worden er ’s Avonds concerten gegeven in het paleis.

6. Gruz (cruisehaven)

gruz
Marcin Konsek / Wikimedia Commons

De cruisehaven van Dubrovnik ligt in een beschutte baai en bevindt zich buiten het oude gedeelte van de stad, op twee kilometer afstand. Dat maakt dit gebied tot een minder druk gebied. Gruz is een aanlegplaats voor jachten, veerboten en cruiseschepen. Langs de promenades bevinden zich restaurants en bankjes. Ook is hier een groente-, fruit- en vismarkt waar verse lokale producten verkrijgbaar zijn, zoals vijgen, tomaten en sinaasappelen. Ook de specialiteiten van de regio zijn hier te vinden: olijfolie, wijn en geitenkaas.

5. Stradun (hoofdstraat)

Stradun

De hoofdstraat van het oude gedeelte van Dubrovnik is 300 meter lang en bestaat uit glimmende, weerspiegelende kalkstenen. Aan de straat zijn vele historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder de verlosserskerk, het Franciscanerklooster en het Sponzapeleis. Ook zijn er restaurants, cafés en winkels. Deze vind je ook in de zijstraten van Stradun.

4. Oude Stadshaven

oude haven
Hischwab/wikicommons

In het verleden meerden vissers en handelsboten aan in de oude haven van Dubrovnik. Nu vind je er nog steeds vissersbootjes, maar ook veel toeristische bootjes. Vanaf deze haven is er de mogelijkheid om vaarexcursies te gaan doen. Op een onderzeeër kan onder het water worden gekeken en op open bootjes kan de stadsmuur van de andere kant worden bekeken. Er zijn rondom de haven vele terrasjes.

3. Berg Srdj (kabel tram)

Berg Srdj

Met een kabel tram, te voet of met de auto kan de top van de berg Srdj worden bereikt. Van hieruit heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Dubrovnik en omgeving. Met de kabeltram ben je er binnen vier minuten. Wandelend doe je er ongeveer een uur over, onderweg geniet je van mooie uitzichten.

2. Lokrum (eiland)

lokrum

Met een taxiboot bereik je vanaf de oude haven van Dubrovnik binnen tien minuten het kleine, groene eiland Lokrum. Hier bevindt zich een botanische tuin, een koninklijk fort en een Benedictijns klooster. Ook zijn er wandelpaden en verschillende restaurantjes te vinden. Er zijn rotsachtige stranden en er ligt een klein meer, waarin gezwommen kan worden. Op het eiland wonen pauwen en konijnen.

1. Muren van Dubrovnik

muren
muren2
muren3

De oude stad wordt geheel omringd door grote, stevige stadsmuren. Al sinds de 10de eeuw beschermen deze muren de stad. Ze behoren tot de grootste middeleeuwse verdedigingswerken van Europa. De hoogte van de muren verschilt per punt. Op sommige plekken is de muur wel 25 meter hoog. In totaal zijn de muren bijna 2 kilometer lang. Om over de muren te kunnen lopen, moet je een ticket kopen. Met deze ticket heb je ook toegang tot een aantal andere bekende gebouwen: Minceta Fortress en Fort Lovrijenac. Via drie ingangen kun je de tocht over de muren beginnen. Binnen ongeveer twee uur maak je de volledige wandeling. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten over de oude stad en de Adriatische Zee.

Regel je stedentrip naar Praag alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!