De Italiaanse stad Florence is de hoofdstad van de heuvelachtige en toeristische regio Toscane. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Arno en is rijk aan cultuur. De bouwstijl stamt met name uit de renaissance tijd. In de straten, pleinen, paleizen en bruggen vind je deze stijl terug. Vele grootheden uit de geschiedenis, zoals wetenschapper Galileo Galilei en de kunstenaars Michelangelo en Leonardo Da Vinci zijn geboren in Florence. Of ze zijn er later gaan wonen. Dan Brown schreef het beroemde boek ‘Inferno’, een verhaal dat zich afspeelt in Florence. In 2016 is het boek ook verfilmd. Het boek en de film zijn een grote boost voor het toerisme in Florence.

10. Santa Croce (kerk)


Bruno Barral/wikicommons

De kerk Santa Croce bevindt zich in het centrum van Florence aan het gelijknamige plein. Dit gebouw staat bekend als één van de mooiste basilieken van Italië, gebouwd in gotische stijl. Tevens is het de grootste franciscaner kerk op de wereld. Het gebouw stamt uit het einde van de 13e eeuw en is daarna meerdere keren gerestaureerd. De kerk kenmerkt zich door een grote breedte en helderheid. Het rijk gedecoreerde koor trekt onmiddellijk de aandacht. Er zijn vele kunstschatten aanwezig in de Santa Croce, waaronder een schitterende preekstoel, gemaakt door Benedetto da Maiano en vele fresco’s van Giotto. Alle mensen die in het verre verleden meebetaalden aan de bouw van de kerk, kregen daarvoor als beloning een begraafplek. Er zijn daarom vele graftombes in de kerk aanwezig, waar onder anderen grote beroemdheden in liggen begraven.

9. Medicea Laurenziana bibliotheek

Centraal in Florence staat de Medicea Laurenziana bibliotheek. Dit gebouw wordt gezien als een meestersbouwwerk uit de renaissance. Het bouwwerk stamt uit het begin van de 16e eeuw. Toen kwam de kleinzoon van Gialiano de Medici met het voorstel om een grote kloosterbibliotheek te bouwen voor de enorme hoeveelheid boeken die de medicifamilie bezat. Het was Michelangelo die het gebouw ontwierp. De Medicea Laurenziana bibliotheek wordt gezien als één van de mooiste en meest afgeronde ontwerpen van Michelangelo met als hoogtepunt de vestibule (de entreehal). Het gebouw en de medische boekencollectie zijn nog steeds te bewonderen en bereikbaar via de kloostergang van de San Lorenzo kerk.

8. Dell’ Accademia gallerij (museum)


Asier Villafranca/Shutterstock

Het beroemde beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo, bevindt zich in de centraal gevestigde Dell’ Accademia gallerij. Daarnaast beschikt het museum over een verzameling schilderijen afkomstig uit de renaissance tijd. Het is aan te raden entreekaarten voor dit beroemde museum (zeker 4 dagen) van te voren te kopen. Zo vermijd je de lange wachtrijen voor de kassa.

7. Palazzo Pitti (museum)

Het paleis Pitti bevindt zich aan de rand van het Giardion di Boboli park, iets ten zuiden van de Arno rivier en het centrum. Het werd gebouwd in de 15e eeuw naar een ontwerp van Brunelleschi. Het was de residentie van de bankiersfamilie Pitti. Later werd het eigendom van de beroemde familie Medici. Ook is het een onderkomen geweest van de Italiaanse koninklijke familie. Dat zie je nu nog terug aan de inrichting van het paleis. Tegenwoordig zijn er meerdere musea in het paleis gevestigd, waaronder Galleria d’Arte Moderna, Galleria del Costume en Galleria Palatina, waar werken zijn te vinden van onder anderen Botticelli, Rafaël, Titiaan, Caravaggio en Rubens. Ook de prachtige Botanische tuinen van het Boboli park zijn een bezoek waard.

6. Piazzale Michelangelo (uitzicht)

Vanaf het Michelangelo plein heb je een prachtig uitzicht over Florence, dat komt doordat het plein zich bevindt op een heuvel. Het plein is iets ten zuiden van de Arno rivier gevestigd. Centraal op het plein staat een gedenkteken aan Michelangelo. In dit kunstwerk is onder anderen een copy van het beroemde beeldhouwwerk ‘David’ (zie de nummer 8 van deze lijst) verwerkt.

5. Ponte Vecchio (brug)

Over de Arno rivier is in het jaar 1345 een brug gebouwd, die de naam Ponte Vecchio draagt. Door een overstroming in 1333 werd de eerdere houten brug verwoest en vervangen door de Ponte Vecchio. De beroemde familie Medici wilde graag dat deze brug een overdekte doorgang zou bieden, zodat er gemakkelijk van het Vecchio paleis (de nummer 4 van deze lijst) naar het Pitti paleis (de nummer 7 van deze lijst) kon worden gelopen. Zo ontstond er een prachtige kleurrijke overdekte brug, die tegenwoordig symbool staat voor de stad Florence. Op de brug bevinden zich vele juwelierswinkeltjes, die als een soort uitstulpingen op en aan de brug zijn gebouwd. Vandaar dat er altijd veel politie aanwezig is op de brug.

4. Palazzo Vecchio (museum)


Petar Milošević/wikicommons

Aan het Della Signoria plein (de nummer 2 van deze lijst) bevindt zich het Vecchio Paleis. Het gebouw is afkomstig uit het begin van de 14e eeuw. Voordat het de naam Vecchio Paleis kreeg, heette het ook Della Signoria paleis en Del Popolo paleis. Jarenlang deed het centraal gevestigde gebouw dienst als werkplek voor het bestuur van Florence. Tegenwoordig is het paleis een museum met werken van onder anderen Pontormo, Donatello en Mantegna. Ook het dodenmasker van Dante vind je in dit museum. Voor het paleis staat een 19e -eeuwse replica van het beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo, waarvan de echte zich bevindt in de Dell’ Accademia gallerij (de nummer 8 van deze lijst).

3. Kathedraal van Florence

De benaming van deze kerk is eigenlijk Basilica di Santa Maria del Fiore. Maar meestal wordt het gebouw aangeduid als de Kathedraal van Florence of simpelweg de Dom. Het gebouw stamt uit de middeleeuwen, het einde van de 13e eeuw. Zowel van buiten als van binnen ziet het gebouw er prachtig uit. Met name de façade (voorgevel) heeft een indrukwekkend uiterlijk. Het gebouw beschikt over rode koepels en een 85 meter hoge toren, campanile genaamd. Vanaf deze toren, die met een trap bereikbaar is, heb je een prachtig uitzicht over Florence. In het kerkgebouw vind je met name veel rust en licht. Opvallend is het fraaie decor dat is aangebracht in de vloertegels.

2. Piazza della Signoria


Zolli/wikicommons

Het centraal gelegen Della Signoria plein is het bekendste plein van Florence. Aan dit plein zijn vele belangrijke historische gebouwen gevestigd, waaronder het Uffizi (de nummer 1 van deze lijst) en het Vecchio Paleis (de nummer 4 van deze lijst). Ook het stadhuis en Loggia dei Lanzi bevinden zich aan het plein. Deze laatste is een beeldengalerij afkomstig uit het einde van de 14e eeuw met onder anderen de beroemde stukken ‘Hercules en de Centaur’, ‘de Sabijnse Maagdenroof’ en ‘Perseus en Mendusa’.

1. Uffizi (museum)

Aan het centrale Della Signoria plein staat het Uffizi museum. Dit is een wereldberoemd museum, magistraal en reusachtig. Het museum beschikt over een rijkdom aan kunstschatten, waaronder veel werk van Michelangelo. Ook beroemde werken van Botticelli, Martini, Giotto en zelfs van onze Rembrandt van Rijn zijn hier vele beroemde stukken te bewonderen. Bekende werken zijn ‘La Primavera’ en ‘De geboorte van Venus’ van Botticelli. Ook de ‘Tondo Doni’ van Michelangelo heeft een plek gekregen in het Uffizi museum. Het Uffizi is ontworpen door Vasari en gebouwd in opdracht van Francisco de Medici. Oorspronkelijk was het een galerij, maar het heeft in het verleden ook als kantoorgebouw dienst gedaan.

Regel je stedentrip naar Florence alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!