Lange tijd is Berlijn een verscheurde stad geweest, waarvan overal nog de herinneringen terug te vinden zijn. Tegenwoordig geldt de stad als het politieke, culturele en wetenschappelijke middelpunt van Duitsland. De stad is perfect voor een stedentrip, als je er bent moet je zeker naar de volgende plekken gaan:
10. Potsdamer Platz
BerlinPictures / Shutterstock.com
Een van de bekendste pleinen in Berlijn is het Potsdamer Platz. VĆ³Ć³r de oorlog was het een belangrijk verkeersknooppunt, met een treinstation voor de eerste spoorlijn in Pruisen. Na de oorlog lagen de gebouwen voor een groot deel in puin. Na de val van de Muur herrees het plein als een feniks uit de as: het vormt nu een ultramodern centrum met grote gebouwen zoals het Sony Center en het Daimler-Chrysler Quartier en de Potsdamer Platz Arkaden.
9. Weltzeituhr
Een andere bekend verkeersknooppunt is het Alexanderplatz in het oosten van Berlijn. Hier zul je geen moderne bouwkunst aantreffen zoals bij het Potsdamer Platz, maar het is wel een centraal ontmoetingspunt in de stad. Spreek af bij de Weltzeituhr, en je zult je reisgenoten nooit meer kunnen mislopen. De ronddraaiende klok is 10 meter hoog en rondom verdeeld in de 24 tijdzones van de wereld. Het geheel wordt bekroond met een eenvoudig model van ons zonnestelsel.
8. Olympisch dorp
Een stuk buiten de stad is het oude Olympische dorp van de Spelen van 1936 te vinden. Jarenlang werd dit dorp verwaarloosd en overgelaten aan de willekeur van de tijd. Nu is er een begin gemaakt met de restauratie van de voormalige sportgebouwen en woonblokken, met het doel er een openluchtmuseum van te maken. Voor een klein bedrag is het terrein te bezichtigen.
7. Reichstag
Het Rijksdaggebouw is altijd al het onderkomen van het Duitse parlement geweest. Vroeger zetelde er de Rijksdag, tot de Nederlander Marius van der Lubbe er in 1933, een maand nadat Hitler rijkskanselier werd, de brand in joeg. Vanaf 1999 zit de Bondsdag er, in een volledig gerestaureerd en gemoderniseerd gebouw. Bezoekers kunnen er na registratie gratis naar binnen voor een schitterend uitzicht over de stad.
6. Museumsinsel
Ben je op zoek naar wat cultureel vertier, dan moet je op het Museumsinsel zijn, een eiland in de rivier de Spree, in het centrum van de stad. Op het eiland staat een unieke verzameling van vijf musea. De gebouwen zijn allemaal gebouwd in de loop van de 19de eeuw en na de oorlog grondig gerestaureerd. Je kunt er eindeloos doorheen dwalen en genieten van kunstwerken uit alle grote wereldbeschavingen.
[criteo]5. Checkpoint Charlie
De Koude Oorlog heeft overal in de stad zijn sporen nagelaten. De Muur is misschien wel omvergehaald, maar zo her en der zijn er nog steeds resten van achtergebleven. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in het Mauerpark en de East Side Gallery langs de rivier de Spree. Checkpoint Charlie is lange tijd het symbool geweest van de scheiding tussen Oost en West: het was de enige plek waar buitenlanders van West- naar Oost-Berlijn konden komen, en omgekeerd. Overigens is het kleine controlepostje op de Friedrichstrasse een kopie: het origineel werd in 1990 gesloopt.
4. Berliner Unterwelten-Museum
Boven de grond is nog veel van de geschiedenis van de stad terug te vinden, maar ook onder de grond valt heel wat te zien. Het Unterwelten-Museum verzorgt rondleidingen door ondergrondse tunnels en bunkers. Tijdens de tweede wereldoorlog vonden de bewoners van de stad hier een schuilplaats tijdens bombardementen. Je komt door oude gangenstelsels, ondergrondse woningen en bunkers. Er is ook een speciale rondleiding waarbij je meer te weten komt over de tunnels die tijdens de Koude Oorlog onder de Muur zijn gegraven. Een onvergetelijke ervaring.
3. Holocaust-Mahnmal
Ook een bezoek aan het Holocaustmonument is onvergetelijk. Een heel plein tussen het Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor is volgebouwd met 2711 rechthoekige betonblokken met verschillende hoogten, van 20 centimeter tot 4,5 meter. Het is een herinnering aan de joden die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. De grijze blokken zijn van elkaar gescheiden door een tussenruimte van 95 centimeter, waar je tussendoor kunt lopen en, als je niet oplet, kunt verdwalen. Een expositie over de geschiedenis van het joodse volk vind je onder het monument.
2. Fernsehturm
Waar je ook bent in de stad, bijna overal kun je de Fernsehturm zien, een van de twee televisietorens van Berlijn en met 368 meter ook het hoogste gebouw in de stad. Het gevaarte is een gigantische betonnen mast met bovenop een plaatstalen bol. Daarbovenop staat dan weer de daadwerkelijke radio- en televisiemast. Bezoekers kunnen via twee liften naar het uitzichtplatform op een hoogte van 203 meter. Er is ook een restaurant dat in een half uur tijd helemaal ronddraait. Met goed weer kun je zo 40 kilometer ver kijken.
1. Brandenburger Tor
Is Checkpoint Charlie het symbool van de scheiding, het Brandenburger Tor is het symbool van de eenwording van Duitsland. De poort is de enig overgebleven stadspoort van Berlijn. De enorme zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed werd gebouwd in 1788, verwoest tijdens de tweede wereldoorlog, opnieuw opgetrokken in 1956 en na de val van de Muur volledig gerestaureerd. De poort vormt het vaste decor bij belangrijke feestdagen, zoals 3 oktober, de dag van de Duitse eenheid. En dat is niet zo raar, aangezien de eerste stukken Muur hier in mei 1989 tegen de grond gingen.
[alert-announce]Regel je stedentrip naar Berlijn alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting![/alert-announce]
6 reacties
is dat echt zo ??
…
Ik ga over een paar dagen naar Berlijn
Benimm Dich! ,-)
ik ga met Kapla proberen de Brandenburger tor na te bouwen
Handig lijstje dit! Ik ga komend voorjaar met mijn familie naar Berlijn! Oorspronkelijk wou ik dat met een vriend doen in 2020, maar door corona en daarna een depressie van die vriend gaat dat helaas niet! Dus nu ga ik met mijn ouders en mijn broertje.