Dichtbij Amsterdam vind je het pareltje Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland. Minder toeristisch, een gezellige binnenstad én maar een paar kilometer van het strand verwijderd. Niet alleen een mooie plek om te wonen, maar ook om een keer te bezoeken. Benieuwd welke bezienswaardigheden Haarlem allemaal heeft?

Grote Markt

grote markt

De Grote Markt is het bruisende hart van de stad. Het is een groot plein waaraan allemaal bekende bouwwerken liggen. Je vindt hier de Grote of Sint-Bavokerk, het stadshuis, het standbeeld “Loutje”, een standbeeld van Laurens Janszoon Coster, verschillende cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Grote Kerk

grote kerk

Aan de Grote Markt ligt de Grote of Sint-Bavokerk. Elke maandag tot en met zaterdag kun je de kerk bezoeken. De Sint-Bavokerk werd voor het eerst genoemd in 1245. Door de jaren heen werd de Sint-Bavokerk steeds verder uitgebouwd. Veel van het meubilair is van voor de Beeldenstorm.

Elke zaterdag is het mogelijk een rondleiding te volgen. Rondleidingen door de Sint-Bavokerk, zolderrondleidingen, torenbeklimmingen en excursies naar het Müllerorgel (het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk). Een rondleiding duurt ongeveer één uur en kost 6 euro, inclusief toegang.

Museummolen De Adriaan

de adriaan

JJFarq / Shutterstock.com

Wanneer je in Haarlem bent, is Museummolen De Adriaan zeker een bezoek waard! De Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois kocht in 1778 een oude verdedigingstoren. Hiervan heeft hij een windmolen gebouwd. De stellingmolen ligt op een mooie locatie in het stadscentrum, aan de oever van de rivier het Spaarne. In 45 minuten leer je alles over de oude technieken om wind om te zetten in productieve energie. Het is niet mogelijk de molen te betreden zonder rondleiding.

Korte Houtstraat

Tussen de drukke Grote Houtstraat en het Nieuwe Kerksplein vind je de Korte Houtstraat. Een pittoresk straatje in het centrum van Haarlem. De Korte Houtstraat is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire plek om Instagram foto’s te maken. In de lente staan de bloemen, planten en bomen in bloei en dat zorgt voor een erg mooi plaatje!

De straat heeft er trouwens niet altijd zo mooi uitgezien. In het verleden heeft de buurt gezamenlijk geld ingelegd om alle planten in te kopen. Iedereen legde twee gulden en vijftig cent in. En de gemeente heeft de bomen geplant. Nu jaren later wordt de straat nog altijd goed onderhouden.

De Hofjes

hofjes haarlem

INTREEGUE Photography / Shutterstock.com

Na Amsterdam en Leiden heeft Haarlem de meeste hofjes. En nu gaat het natuurlijk om kwaliteit boven kwantiteit: Haarlem schijnt de mooiste hofjes te hebben!

Wat leuk is aan de hofjes in Haarlem, is dat ze binnen het stadscentrum op loopafstand van elkaar liggen. Je kunt er hierdoor een leuke wandelroute van maken. De Haarlemse hofjes bestaan uit kleine huisjes die aan een binnenhof liggen. Deze binnenhofjes zijn ingericht als tuinen. Wist je dat de oudste hofjes al stammen uit de twaalfde eeuw? Wanneer je een wandelroute zoekt met veel historie, is het zeker een aanrader om de hofjesroute te wandelen.

De Waag

de waag

Jan van der Wolf / Shutterstock.com

De Waag is een bekend gebouw in Haarlem, aan het Spaarne. Het is gebouwd tussen 1594 en 1599 en werd oorspronkelijk gebruikt om goederen te wegen. In de 16e eeuw was het voor handelaren verplicht om producten zoals kaas en boter in de stadswaag te wegen.

Tegenwoordig is de Waag een plek waar je heerlijk een kop koffie, of glas wijn kunt drinken. Een hapje kunt eten. En een mooi uitzicht hebt op de rivier het Spaarne.

Amsterdamse Poort

Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort is een stadspoort die stamt uit 1486. Het is nog de enige poort die over is van de oorspronkelijk veertien stadspoorten. De andere poorten zijn gesloopt, omdat ze stadsuitbreiding in de weg stonden. Een mooie plek dat een stukje geschiedenis van Haarlem laat zien.

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum

www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Het Frans Hals Museum bestaat uit twee onderdelen: Hof en Hal. Ze liggen op zeven minuten loopafstand van elkaar. Op locatie Hof woonden oorspronkelijk oude mannen. Zij genoten daar van hun gouden jaren in de Gouden Eeuw. Tegenwoordig is het een plek waar de stedelijke kunstcollectie wordt tentoongesteld. Locatie Hal is de culturele hotspot aan de Grote Markt. Het bestaat uit drie verschillende gebouwen: de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Het Frans Hals Museum staat bekend als “het museum van de Gouden Eeuw”. Heb je na het museum bezoek behoeft om even te bewegen? Sportschool haarlem is hier om de hoek.

Ruïne van Brederode

Brederode

De Ruïne van Brederode zijn de restanten van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Je kunt hier een rondleiding volgen, maar het is ook een mooie plek voor andere uitjes. Er worden regelmatig concerten, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast is het de ideale plek om een kinderfeestje te organiseren.

KoepelKathedraal

KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal in Haarlem staat met onder andere de Sagrada Familia en de Sacré-Coeur in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. Dat zijn niet de beroerdste namen om tussen te staan! Je kunt ervoor kiezen zelf de kerk te bekijken, of samen met een gids meer over de historie te leren.