Een combinatie van historisch en modern, zo is de hoofdstad van Denemarken het beste te omschrijven. Kopenhagen is gelegen aan de oostkant van Denemarken op het noordelijke eiland Seeland. Een kleiner deel van de stad bevindt zich op het eilandje Amager. Kopenhagen grenst aan het water van de Sont. Aan de andere kant van deze zeestraat bevindt zich de Zweedse stad Malmö.

10. De Kleine Zeemeermin (standbeeld)

kleine zeemeermin

Dit wereldberoemde standbeeld stelt de hoofdpersonage voor uit het gelijknamige sprookje van Andersen. Het is gemaakt door Edward Erikson en werd in 1913 op een rots in een haven van Kopenhagen geplaatst. Het beeld is in de loop der jaren meerdere keren beklad, beschadigd en aangekleed door vandalen. In 2010 is het beeld voor korte tijd in de stad Sjanghai geweest voor de wereldtentoonstelling. Niet alle Denen stelden dit op prijs. Er is toen als grap een zeemeerminnenskelet op de lege sokkel geplaatst. Het beeld is vanaf de kust van dichtbij te bezichtigen, maar ook vanaf het water is het goed te zien.

9. De ronde toren (met sterrenwacht)

Rundetaarn

In het centrum van Kopenhagen bevindt zich de ronde toren (Rundetaarn). Deze 34,8 meter hoge toren maakt deel uit van het Trinitatis-complex. De toren is gebouwd in 1642. Het hekwerk op het dak werd een jaar later in opdracht van de Koning geplaatst. De Ronde Toren is van maart tot oktober te beklimmen via een spiraalvormige gang rondom de centrale kolom. Onderweg naar boven zijn exposities geplaatst. Halverwege de toren bevindt zich een oude bibliotheek, nu een cultureel centrum. Hier kun je hedendaagse kunstexposities, wetenschappelijke wonderen en werken van lokale studenten bezichtigen. Bovenin de toren kun je genieten van een 360 graden uitzicht over de stad. Via een smalle, steile trap kom je in het observatorium, de oudste sterrenwacht van Europa. Hier kun je sterren bekijken en kennis opdoen van astronomie.

8. Papirøen (Street food)

papiroen

De betekenis van het woord Papirøen is papiereiland. Dit was oorspronkelijk de naam van de opslagloodsen voor papier. Nu bevinden zich in de loodsen 35 Street food trucks van over de hele wereld. Je kunt hier onder anderen Aziatisch, Mexicaans, Colombiaans, Italiaans, Duits en Deens eten kopen. Zoals we van Street food gewend zijn, ga je hier niet chique uit eten, wel geniet je hier van een heerlijke maaltijd geserveerd op plastic bordjes of in een stukje papier verpakt. Het eten kun je zowel binnen als buiten benutten aan de bar, op eenvoudige houten bankjes of op een relaxte strandstoel. Papirøen bevindt zich op een mooie locatie een haven van Kopenhagen ten noorden van het eiland Amager.

7. Paleis Christiansborg

Paleis Christiansborg
Julian Herzog / wikicommons

Het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken zijn gevestigd in Paleis Christians borg. Tevens wordt er door het Deense Koningshuis ook gebruik gemaakt van een aantal delen van het gebouw. Het paleis bevindt zich in het centrum van Kopenhagen en is gebouwd in 1906. Het oogt ouder, doordat het een herbouw is van de twee keer afgebrande burcht afkomstig uit het jaar 1167. In de kelder van het paleis kun je de ruïnes uit dit jaar bezichtigen. In de koninklijke stallen bevindt zich een theatermuseum. Daarin ben je even terug in de 18e eeuw, de tijd waarin het gebouw een barokpaleis was. Op het voorplein van Paleis Christians borg bevindt zich een grote fontein. Het binnenplein is een zandvlakte waarop de oude tijd wordt nagebootst met koetsen en mensen in kostuums uit de oude tijd.

6. Nationaal Museum voor Cultuurhistorie

museum

Dit gratis toegankelijke museum, gelegen in het hart van de stad, is het grootste cultuurhistorische centrum van Denemarken. Hier vind je de geschiedenis terug van het land vanaf 14.000 jaar geleden tot aan de vorige eeuw. Het museum beschikt over kunstvoorwerpen, foto’s en schilderijen. De exposities zijn zowel op volwassenen als op kinderen gericht. Er is voor iedereen veel te zien en te doen, zoals interactieve displays en een educatieve speelruimte voor kinderen. De informatie van het museum wordt zowel in het Deens als in het Engels getoond.

5. Strøget (winkelstraat)

Strøget

Eén van de langste winkelstraten van Europa bevindt zich in Kopenhagen. Strøget wordt benoemd als één straat, maar bestaat eigenlijk uit meerdere straten en pleinen met elk hun eigen naam. Aan de straat bevinden zich internationale en Deense designwinkels. Enkele nieuwe Deense ontwerpers hebben zich in de zijstraten gevestigd, zoals Day Birger et Mikkelsen, Mads Norgaard en Friis & Company. Ook twee grote warenhuizen (Illum en Magasin du Nord) en grote winkelketens zijn hier te vinden, zoals Hennes & Maurits. Straatartiesten vertonen hier hun kunsten. Tevens zijn er vele bars en restaurants met terrasjes te vinden.

4. Verlosserskerk

Verlosserskerk

Koning Christian V gaf in 1696 opdracht tot het bouwen van de Church of our Saviour. De centraal gelegen kerk beschikt over een toren van 90 meter hoog. Bovenop deze toren bevindt zich een gouden wereldbol. Rondom de toren is een uitwendige spiraaltrap bevestigd. Deze maakt het mogelijk het dak van de toren te bezichtigen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Kopenhagen. Ook kijk je hier uit op het mooi gevormde dak van de kerk. Ieder uur speelt de beroemde carillon, van 8.00 uur ’s morgens tot middernacht. Binnen in de kerk zijn vooral het barokke altaar, het doopvont en het orgel een bezoek waard.

3. Rosenborg Slot

Rosenborg Slot

In Kongens Have, het stadspark van Kopenhagen, bevindt zich Rosenborg Slot. Dit paleis is afkomstig uit 1606, oorspronkelijk het zomerverblijf van Koning Christiaan IV. Het paleis is gebouwd in de stijl van de Hollandse Renaissance. Rosenborg Slot was lange tijd een koninklijke residentie. Sinds 1838 is het slot open voor publiek. Tegenwoordig is het een museum waar zich in de kelder de Deense kroonjuwelen en de troon van de koning bevinden. In de indrukwekkende vertrekken van het oude paleis bevinden zich nog steeds het decadente interieur, historische apparaten en andere bijzondere artikelen. Ook zijn er in het slot oude schilderijen, beelden en documenten te bezichtigen. Omschrijvingen hiervan zijn naast Deens, ook in het Engels vertaald.

2. Tivoli Tuinen

tivoli

In het hart van Kopenhagen bevinden zich de zeer bekende, meer dan 150 jaar oude Tivoli Tuinen. Deze sprookjesachtige tuinen zijn geopend van midden april tot en met midden september. De tuinen zijn voorzien van prachtige bloemen, planten, bomen en wandelpaden. Er staan restaurants, waaronder Fregatten, in de vorm van een prachtig zeilschip midden in het meer van de tuinen. De tuinen zijn voorzien van allerlei attracties, zoals achtbanen en piratenschepen. Voor kinderen is er ook een (nog vrij nieuw) kasteel, het Valhalla kasteel. Hier wordt de wereld van de Noorse Goden getoond. Elk jaar vindt in de Tivoli Tuinen het grootste en meest veelzijdige muziekevenement van Noord-Europa plaats. Elke week laat dit evenement een andere muziekvariant horen, van klassiek tot rock.

1. De nieuwe haven (Nyhavn)

Nyhavn

De bekendste haven van Kopenhagen is Nyhavn. Deze is populair door zijn kleurrijke, (tot 300 jaar) oude huizen, vele restaurants, bars en overvolle terrassen. Niet alleen door toeristen wordt deze haven veel bezocht, ook de Denen zelf komen hier graag om uit te gaan. Allerlei schepen meren aan in de haven, maar er liggen ook rondvaartboten, waarmee je een tocht kunt maken over de wateren van Kopenhagen.

Regel je stedentrip naar Kopenhagen alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!