Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen, rijk aan historie en gevestigd rondom de Wawel heuvel. De toeristenstroom neemt hier enorm toe, steeds meer mensen ontdekken hoe mooi de stad is. Het is tevens een studentenstad. Het is dan ook niet vreemd dat zich hier vele clubs en cafés bevinden.

10. Jordan Park

Jordan Park
Magdalia25 /wikicommons

Ten westen van het centrum van Krakau bevindt zich het grote Jordan Park. Het wordt ook wel Jordans Tuin of Park Jordana genoemd. Henryk Jordan was vroeger de eigenaar van het park. Er is een monument van hem gemaakt in het park. Jordan Park is er vanaf het jaar 1889 en was de eerste openbare speelplaats van Europa. In het verleden waren er een zwembad, twaalf sportvelden, kluisjes en kleedkamers in het park aanwezig. Na de tweede wereldoorlog werd het park uitgebreid met nieuwe sportvelden en locaties, waaronder een rodelbaan, amfitheater en fietspaden. Ook nu worden er nog volop sporten beoefend, waaronder voetbal, cricket en tennis. Centraal in het park bevindt zich een grote waterplas waarop kan worden geroeid en gewaterfietst.

9. Theater im Juliusza Słowackiego

Theater im Juliusza Słowackiego
Jakub Hałun/wikicommons

In het oude deel van Krakau bevindt zich Theater im Juliusza Słowackiego. Het theater is vernoemd naar de Poolse dichter Juliusz Słowacki. Het gebouw werd gebouwd tussen 1891 en 1893. Het enorme gebouw is ontworpen door John Zawiejski, de winnaar van een ontwerpwedstrijd, in Neo-barokstijl. Dit theater werd de geboorteplek van het concept van ‘Het Jonge Polen’. Dit is een belangrijke periode in Polen uit de visuele kunst, literatuur en muziek, tussen de jaren 1890 en 1918. In dit theater werd ook de Romantische drama herontdekt en hier vond de première plaats van de stukken van de Poolse toneelschrijver Stanisław Wyspiański. Tot op heden worden er in het theater grootse, spectaculaire voorstellingen gegeven.

8. Nationaal Museum (Narodowe)

Het grootste museum in Krakau is het Nationaal Museum, gelegen iets ten westen van het centrum. Het museum wordt ook wel Narodowe Museum genoemd en stamt uit het jaar 1879. Hier bevinden zich uitgebreide collecties Poolse Kunst en vele (uit het verleden afkomstige) militaire attributen.

7. Kazimierz (wijk met de Oude Synagoge en het Landaupaleis)

Kazimierz

Kazimierz is een wijk, vlakbij de Wawelheuvel gelegen. Van oudsher was de wijk een afzonderlijke stad. Sinds eind 16e eeuw is het aan Krakau toegevoegd. In deze levendige wijk bevinden zich twee bekende gebouwen, namelijk de Oude Synagoge en Het Landaupaleis. De Oude Synagoge is niet alleen oud (de oudste van Polen), maar ook groot. Het is niet precies bekend wanneer de Synagoge is gebouwd, in ieder geval ergens in de 15e eeuw. Later, in 1570, werd het uitgebreid, versterkt en verbouwd. In de Tweede Wereldoorlog is de synagoge verwoest, slechts een ruïne bleef over. Bij de muur van de Synagoge werden in het jaar 1943 dertig Poolse gijzelaars geëxecuteerd. De Oude Synagoge is na de oorlog herbouwd en onderdeel geworden van het Historisch Museum. Het Landaupaleis afkomstig uit het jaar 1320, is gelegen tegen de Wawelheuvel en wordt ook wel Jordanowpaleis genoemd. Hier woonde in het verleden een rijke familie. Nu is er een boekhandel en een café-restaurant. Het verleden is hier nog terug te vinden in een ouderwetse huiskamersfeer en ‘s avonds wordt hier live klezmer-muziek gespeeld. Naast de synagoge en het kasteel vind je in Kazimierz vele restaurantjes en terrassen.

6. Barbakan (poort)

Barbakan
Taxiarchos228 /wikicommons

Barbakan was vroeger de toegangspoort tot Krakau. De indrukwekkende poort stamt uit de middeleeuwen, uit de 15e eeuw. Er worden hier nog jaarlijks middeleeuwse feesten gehouden, waarbij riddergevechten plaatsvinden. Tentoonstellingen vinden hier ook geregeld plaats.

5. Mariakerk

Mariakerk
Pgkos /wikicommons

De Mariakerk is in het oude centrum van Krakau gevestigd en gebouwd in de 13e eeuw. Deze gotische katholieke kerk werd gesticht door de burgers van Krakau. Hier bevindt zich het grootste (en zeer indrukwekkende) altaar van Europa, gemaakt door Veit Stross. Elk uur komt uit de Mariakerk het geluid van een bugel. Dit geluid werd in het verleden gebruikt als waarschuwingsgeluid. Aanvallen werden ermee aangekondigd. Bij één van de aanvallen kwam de bugelspeler om het leven. Sinds zijn dood stopt het bugelgeluid halverwege de laatste toon. Er bevinden zich vele kunstschatten in de Mariakerk. Het is mogelijk om de toren van de Mariakerk te beklimmen. Vanuit de toren heb je uitzicht over de stad.

4. Raadhuistoren

Op de Grote Markt van Krakau staat de Raadhuistoren. Deze gotische toren is gebouwd in 1316 als onderdeel van het Raadhuis. In 1820 is het Raadhuis afgebroken. De toren bleef staan. De spits van de toren is in 1685 vervangen, nadat het was vernietigd door brand. In 1783 is hij nogmaals vervangen, omdat hij toen was vergaan. In de jaren 60 zijn er twee beelden van leeuwen voor de ingang geplaatst. Deze zijn afkomstig uit het begin van de 19e eeuw. In het verleden was er onder de toren een gevangenis met martelkamer. De Raadhuistoren is nu een Historisch museum. Tevens is er de mogelijkheid om de toren te beklimmen en te genieten van uitzicht over Krakau.

3. Lakenhallen (bazaar)

Lakenhallen

De Lakenhallen, de bazaar van Krakau, ook wel Sukiennice genaamd, bevindt zich op de Grote Markt. Vroeger, vanaf de 15e eeuw, was het een centrum voor de internationale handel. Nu staat het vol met kraampjes met Poolse kunstnijverheid producten. Je vindt hier onder anderen kunstwerken, tassen, sieraden, schapenwollen truien, riemen, schoenen en kristalglas. Het gebouw van de Lakenhallen ziet er spectaculair uit.

2. Grote markt

Grote markt
Pko/wikicommons

De Grote markt van Krakau heet in Polen Rynek Glowny. Het plein bevindt zich in het hart van de stad en heeft een afmeting van meer dan 40.000 m². Op het plein zijn vele bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Mariakerk (nummer 5 van deze lijst), de Adalbertkerk, de Raadhuistoren (nummer 4 van deze lijst) en de Lakenhallen (nummer 3 van deze lijst). Midden op het plein staat het monument van Adam Mickiewicz. Dit is een zeer bekende Poolse dichter. Ook zijn er vele terrassen op het plein.

1. Wawel heuvel (met Burcht en Kathedraal)

Wawel
FotoCavallo/wikicommons

Op de Wawel heuvel in het zuidelijke deel van het oude centrum van Krakau bevinden zich de Wawelburcht en de Wawel Kathedraal. Vanuit het centrum loop je via een pad de heuvel op en bereikt hier een bijzonder mooie bestemming. Er wordt door sommige Polen zelfs gesproken over een heiligdom als men het over de Wawelburcht heeft. Dit Koninklijk Paleis werd gebouwd tussen 1320 en 1364 en heeft een oppervlakte van meer dan 7000m² met 71 zalen. Tot het einde van de 17e eeuw was hier de koninklijke residentie gevestigd. Nu kun je er tijdens een rondleiding de vele zalen bewonderen. Met name de ridderzaal, de wapenzaal, de audiëntiezaal en de senatorenzaal zijn spectaculair. Er is ook een museum gevestigd in de burcht. De Kathedraal werd gebouwd in dezelfde tijd als het paleis. In de Wawel Kathedraal werden de Poolse koningen gekroond en begraven. Ook zijn er enkele andere Poolse beroemdheden begraven. Beroemd onderdeel van de kathedraal is de Zygmuntkapel met de Zygmunttoren. De kapel heeft een met goud bedekt koepeldak. De toren kun je beklimmen. Hier bevindt zich een grote klok. Als je deze aanraakt, ondervind je veel geluk in de liefde, wordt beweerd.

Regel je stedentrip naar Krakau alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!