De op één na grootste stad van de Verenigde Staten is Los Angeles. Deze metropool wordt ook wel L.A., Stad van dromen of Stad der Engelen genoemd. De stad staat vooral bekend om haar entertainment industrie. Hollywood is hét gebied van de internationale films en vele sterren wonen in de extreem dure, chique wijk Beverly Hills. Downtown L.A. is het financiële, zakelijke hart van de stad. Los Angeles omvat een enorm gebied, bezienswaardigheden bevinden zich hier op grote afstand van elkaar. Daarom is een huurauto hier aan te raden.

10. Venice Beach

 Venice Beach

Venice Beach is een van de populairste stranden van Californië. De naam heeft Venice te danken aan de vele kanalen in de wijk, net als in Venetië. Het is echter vooral de boulevard die veel publiek trekt. Hier gaat het om zien en gezien worden. Je vindt hier vele straatoptredens, mensen die prullaria’s verkopen en natuurlijk de bodybuilders op “Muscle Beach”.

9. Pretparken

Pretparken

Als je in Los Angeles bent is een bezoekje aan een pretpark een ‘must’! Waan je in een filmwereld in de Universal Studios Hollywood met onder andere Jurrasic Park, Mummy, Harry Potter en Transformers rides. En dan is er natuurlijk ook nog Disneyland. Leuk voor de kleintjes, maar ook voor de volwassenen.

8. Getty Center (museum)


Bytebear /wikicommons

In 1953 opende oliemagnaat en kunstenaar Jean Paul Getty een eigen museum, toen het Getty museum genoemd. Later werd het Getty Center ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier. Het gebouw bevindt zich sinds 1997 in een wijk in het westen van de stad. Het Getty Center is een imposant gebouw. Ook de tuin is zeer spectaculair vormgegeven. De collectie van Jean Paul Getty bestaat uit fotografie, schilderijen, tekeningen, kunsthandwerk, verluchte handschriften en oudheidkundige (kunst)voorwerpen. In het Getty Center zijn ook het Getty Research Institute en het Getty Conservation Institute gevestigd.

7. Los Angeles County Museum of Art (LACMA)

Het museumcomplex Los Angeles County Museum of Art bevindt zich in het Hancock Park aan de Wilshire Boulevard in Los Angeles. Het museum bestaat al sinds 1910, maar heeft zich in de loop van de jaren enorm uitgebreid. Het beschikt nu over een collectie van meer dan 100.000 kunstwerken. Hier vind je antieke kunst tot hedendaagse kunst. Het enorme complex bestaat uit meerdere gebouwen. In het Ahmanson gebouw is kunst te zien uit Afrika, Oceanië, Azië, Egypte, het Midden Oosten en Europa. Hier vind je ook Griekse kunst, Romeinse kunst, moderne kunst, modekunst en textielkunst. Voor hedendaagse kunst kun je terecht in het Broad Contemporary Art gebouw. In het Hammer gebouw is Chinese, Koreaanse en Oude Oosterse kunst verzameld. Japanse kunst vind je in het paviljoen voor Japanse kunst. Prenten, tekeningen, fotografie en een expositieruimte zijn aanwezig in het LACMA West. Dan is er nog het Art of the Americas gebouw met Amerikaanse kunst en een beeldenpark. Dit park is onderverdeeld in twee tuinen. In één tuin bevinden zich 10 beelden van Rodin en 10 beelden van navolgers. In de tweede tuin staan 9 sculpturen van moderne en hedendaagse beeldhouwers uitgestald. Kortom bij dit museum is voor iedere kunstliefhebber iets moois te vinden.

6. Mulholland Drive


Dudesleeper/wikicommons

Mulholland Drive is een beroemd bochtig weggetje door de heuvels van Los Angeles. Het verbindt US route 101 over de heuvelrug van de Santa Monica Mountains en de Hollywood Hills. Rijden langs prachtige huizen en geweldige uitzichten over heel L.A.

5. Rodeo Drive in Beverly Hills (winkelgebied)

 Rodeo Drive in Beverly Hills
Torsten Bolten /wikicommons

In het centrum van Beverly Hills vind je het winkelgebied Rodeo Drive. Alles draait hier om luxe, mode en lifestyle. Hier zijn volop luxe designwinkels en chique boetieks aanwezig. Louis Vuittin, Prada en Chanel hebben hier de voortoon. Er vinden tevens exclusieve evenementen plaats, zoals bijvoorbeeld juwelenfestivals. Natuurlijk maak je hier grote kans dat je een celebratie tegenkomt.

4. Sunset Boulevard (met Sunset Strip en Guitar Row)

 Sunset Boulevard

In het westen van Los Angeles bevindt zich Sunset Boulevard, een 35 kilometer lange straat met veel palmbomen die loopt van Downtown Los Angeles tot aan de Stille Oceaan. Sunset Boulevard is dé glamourstraat van Los Angeles. Hier bevindt zich veel filmindustrie. De boulevard doorkruist het beroemde Beverly Hills, een chique wijk waar vele beroemdheden wonen en waar het bekende winkelgebied Rodeo Drive (nummer 5 op deze lijst) zich bevindt. Ook Hollywood (nummer 1 van deze lijst) grenst aan de Sunset Boulevard. De Sunset Strip is een specifiek stuk van 2 kilometer van de Sunset Boulevard, dat door Hollywood loopt. Hier bevinden zich vele restaurants, nachtclubs en boetiekjes. Ook wonen er een aantal beroemdheden, onder wie Leonardo Di Caprio. Een ander deel van de boulevard heet Guitar Row. Hier bevinden grote gitaarwinkels en bedrijven in de muziekindustrie, waaronder de bekende Sunset Sound Studios, waar vele beroemdheden hun albums opnamen, zoals Celine Dion, Elton John en Bob Dylan.

3. Griffith Park en WaarnemingscentrumMatthew Field/flickr

Ten oosten van de Santa Monica bergen bevindt zich, in een ruw en heuvelachtig gebied, het grote Griffith Park. Het is met een oppervlakte van 17 km² één van de grootste stadparken van noord Amerika. In 1896 werd dit stuk land door kolonel Griffith aan de stad Los Angeles gegeven. In 1932 is er een Grieks Theater gebouwd en in 1935 volgde een waarnemingscentrum. Dit in opvallende art deco-stijl ontworpen gebouw werd in opdracht van Griffith J. Griffith geplaatst. Hier kun je het heelal observeren, zijn museumstukken aanwezig en worden planetariumshows gegeven, waaronder het bekende Laserium. In het Griffith Park bevinden zich ook de Los Angeles Zoo, het American West museum en een minitrein. Op Mount Lee staat het Hollywood Sign, de zeer bekende witte hoofdletters van het woord ‘HOLLYWOOD’.

2. Santa Monica Pier

 Santa Monica Pier

Santa Monica is een stad ten westen van Los Angeles, die grenst aan de Stille Oceaan. Hier bevindt zich, aan het einde van de Colorado Avenue, de bekende Santa Monica Pier. Dit is een pier gelegen in de Stille Oceaan met een spectaculair uitzicht. Hierop bevindt zich het pretpark Pacific Park met daarin een achtbaan, een draaimolen (The Carrousel), La Monica Ballroom, restaurants en speelhallen. Vele films zijn hier opgenomen.

1. Hollywood

hollywood sign
Thomas Wolf, www.foto-tw.de

Dé plek van de filmindustrie is Hollywood. Hier bevindt zich de Sunset Strip (zie punt 4 van deze lijst) en in de Hollywood Hills het Hollywood Sign (zie punt 3 van deze lijst). Ook de Walk of Fame is hier gevestigd, dit is een gedeelte van het trottoir langs Hollywood Boulevard en Fine Street. Hier bevinden zich meer dan 2500 kleurrijke sterren afgedrukt op tegels met daarop de namen van beroemdheden uit de wereld van film, televisie, theater, muziek en radio. Je vindt hier ook de grote filmstudio’s waar je een bezoekje kan brengen aan beroemde filmsets, of misschien zelfs figurant kan worden in een blockbuster?