München ligt in het zuiden van Duitsland. Het is de derde grootste stad van het land en de hoofdstad van de deelstaat Beieren. De stad is een druk verkeersknooppunt, omdat hier veel mensen langs reizen op hun weg naar hun (wintersport) vakantie in de Alpen. In München wordt elk jaar het Oktoberfest gevierd, het grootste bierfestival ter wereld. Ook op het gebied van historische en culturele bezienswaardigheden heeft de stad het één en ander te bieden.

10. Zum Augustiner (bierhuis/restaurant)

zum-augustiner

In een prachtig oud pand in het centrum van München bevindt zich Zum Augustiner. Dit is een bierhuis gecombineerd met een restaurant. Hier wordt het beroemde Augustiner Bier geschonken, afkomstig uit de oudste brouwerij van München. De keuken bereid daarnaast typische authentiek Beierse maaltijden.

9. Slot Nymphenburg

slot-nymphenburg
slot-nymphenburg2
Richard Bartz & Florian Adler / wikicommons

Aan de noordwest kant van het centrum van München bevindt zich het Schlosspark Nymphenburg. In dit 2 km² grote park met verschillende fonteinen, vijvers en paviljoenen staat het Slot Nymphenburg. Dit paleis staat er sinds het jaar 1664. Toen gaf het echtpaar, Ferdinand Maria en Henriette Adelaide van Savoye, opdracht tot de bouw van een paleis. De Italiaanse architect Agostino Barelli ontwierp het paleis. In de loop der jaren is het uitgebreid. Hierdoor zijn er verschillende bouwstijlen terug te zien in het Slot. Ook werden er paviljoenen aan het paleis toegevoegd. Verschillende delen van het slot zijn nu toegankelijk voor publiek, waaronder de stallen. Hierin zijn diverse historische rijtuigen te bewonderen. Het zevenhonderd meter brede barokke façade is de grote trekpleister van het slot.

8. Deutsches Museum

deutsches-museum
Softeis/wikicommons

Het grootste museum op het gebied van de geschiedenis van natuurwetenschap en techniek is gevestigd in München. Het werd door Oskar von Miller gesticht in 1903. Het bevindt zich op een prachtige locatie: midden in het centrum op een eiland in de Isar rivier. In het Duits museum worden maar liefst 28000 objecten op de gebieden van natuurwetenschap en techniek tentoongesteld. Hier is informatie te vinden over metallurgie, hydrallica en geodesie, ruimtevaart, vliegtuigbouw, treinen, tunnelbouw, keramiek, farmacie en telecommunicatie. De geschiedenis van het schrift en van papier wordt hier getoond. Er is een IMAX-bioscoop en een planetarium. Twee bijzondere objecten zijn een zilveren microscoop gemaakt door Antonie van Leeuwenhoek en een nagebouwde prehistorische grot van Altamira.

7. Engelse Tuin

engelse-tuin
Ludmiła Pilecka/wikicommons

In het noorden van München bevindt zich het uitgestrekte park ‘Engelse Tuin’. Het heeft een lengte van maar liefst 4 kilometer. In dit groene park zijn vele beelden, waterpartijen, een amfitheater, een Japans theehuis, een ontmoetingsruimte en het Rumford House. Het opvallendste gebouw in het park is de 25 meter hoge Chinese Toren.

6. Kunstareal (museumwijk)

kunstareal
Maximilian Dörrbecker/wikicommons

De Kunstareal is een museumwijk die zich in het centrum van München bevindt. Op loopafstand van elkaar bevinden zich hier de volgende musea: Museum Bradhorst, Glyptothek München, Staatliches Museum Ägyptischer Kunst, Haus der Kulturinstitute, Staatliche Antikensammlungen, Türkentor, Städliche Galerie im Lenbachhaus, Alte Pinakothek, Neue Pinakothek en Panakothek der Moderne.

5. Sint Petruskerk

sint-petruskerk
sint-petruskerk2
Richard Huber & H. Helmlechner / wikicommons

In het historische centrum van München aan de Rindermarkt op de Petersbergl (kleine verhoging) staat de Sint Petruskerk. De kerk staat met name bekend om zijn toren, de ‘Alter Peter’ genaamd. Van hieruit heb je een mooi uitzicht (vanaf 91 meter hoogte) over de stad. Ook de parochiekerk zelf is een bezoek waard. Het gebouw stamt uit het einde van de 12e eeuw, maar is al vele malen aangepast. Zeker na de bombardementen in de Tweede wereldoorlog was er een restauratie en reconstructie noodzakelijk. Deze is in het jaar 2000 volledig voltooid. Pronkstukken van de kerk zijn het barokke hoogaltaar met een uit de heilige geschrift onderwijzende Petrus (afkomstig uit de 18e eeuw) en de glazen schrijn van Sint-Munditia (een kist met het stoffelijk overschot van een in het jaar 310 onthoofde heilige vrouw uit Rome).

4. Nieuwe Stadhuis

neues-rathaus
Diliff /wikicommons

Het Nieuwe Stadhuis van München bevindt zich aan het centrale plein Mariaplatz (de nummer 1 van deze lijst). Het enorme gebouw (toen het nieuwe stadhuis) werd aan het einde van de 19e eeuw in Vlaams Gotische stijl gebouwd naar ontwerp van Georg Hauberrisser. Het valt op door zijn overvloedige gedecoreerde gevel en de 79 meter hoge toren. Verder heeft het gebrandschilderde ramen, gewelfde plafonds, complex houtsnijwerk en een labyrint patroon op de vloer van het binnenplein. Het Nieuwe Stadhuis beschikt over het vierde grootste klokkenspel van Europa. Dagelijks om 11, 12 en 17 uur worden de 43 klokken van het klokkenspel geluid. Terwijl dit gebeurt laten de levensgrote koperen poppen van het spel een voorstelling zien. Er zijn twee voorstellingen, die scenes laten zien van gebeurtenissen uit het verleden van München, één in de bovenste erker en één in de onderste erker: een tornooi uit 1568 en de Schläffertanz uit 1517.

3. Onze-Lieve-Vrouwekerk

onze-lieve-vrouwekerk
Diliff /wikicommons

De grootste kerk van München is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze centraal gevestigde kathedraal heeft maar liefst een lengte van 109 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 99 meter. Het uit rode baksteen opgetrokken gebouw is afkomstig uit het einde van de 15e eeuw en gebouwd in een laat-gotische stijl. Alleen de koepels zijn er later nog aan toegevoegd. De Onze-Lieve-Vrouwekerk beschikt over veel bijzondere kunst uit de 14e tot de 18e eeuw, prachtige glas-in-lood ramen en een afdruk van een voetstap van de duivel (Teuvelsstritt genaamd).

2. München Residenz (paleis)

munich-residenz

In het hart van de stad, in het park Hofgarten, staat het München Residenz. Dit gebouw is een voormalig koninklijk paleis afkomstig uit 1385. Het beschikt over verschillende bouwstijlen, doordat het is uitgebreid in de loop der eeuwen. Zowel de Palladiaanse, Italiaanse en de Germaans-renaissance stijl zijn in het paleis terug te vinden. Er zijn 130 kamers en maar liefst 10 binnenplaatsen. De schatkamer bestaat uit tien kamers met onder anderen de kroon van keizerin Cunigunde, het gebedenboek van Karel de Kale en juwelen en ceremoniële zwaarden van koningin Therese. In het paleis is nu een museum gevestigd. Daarin zijn naast de schatten uit de schatkamer ook 16e en 17e eeuwse fresco’s, portretten van de koninklijke Wittelbach familie, porselein en tapijten uit het verre oosten te bezichtigen. Ook zijn er een Cuvillies-Theater in rococo stijl, een hofkapel en een prachtig versierde grotto in het kasteel aanwezig.

1. Marienplatz (plein)

marienplatz
Richard Huber/wikicommons

Het centrale plein van München draagt de naam Marienplatz. Hier staat een gouden beeld van de heilige maagd Maria, bevindt zich een kleine visfontein en is het Nieuwe Stadhuis gevestigd (zie de nummer 4 van deze lijst). Er heerst altijd een gezellige drukte op het plein. Er zijn een aantal cafés, restaurants en terrassen op het plein gevestigd. Ook vinden hier jaarlijks de kerstmarkt en andere evenementen plaats.