Ben je een avontuurlijke reiziger die altijd op zoek is naar nieuwe oorden om te bezoeken? Overweeg dan Zuid-Afrika. Dit land is ontzettend divers en staat vooral bekend om zijn prachtige natuur. Om de mooiste plekken van dit land te verkennen kan je het beste de steden achter je laten. Stap in een stevige auto en ga op verkenningstocht om de top 10 mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika te ontdekken.

10. Blyde River Canyon – Prachtige groene Kloof

Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is de grootste groene kloof ter wereld. Hij ligt verstopt in een tropisch gebied en is ook een van de diepste natuurlijke kloven die je kan ontdekken. Je komt de kloof tegen wanneer je de beroemde Panorama Route neemt langs de mooiste stukjes natuur van Zuid-Afrika. Bij de kloof ontdek je niet alleen ruige bergen, maar ook prachtige groene gebieden en mooie uitzichtpunten, zoals God’s Window.

God’s Window

God’s Window

Je kan dit natuurgebied ontdekken tijdens een wandeling, maar je kan er ook paardrijden of autorijden. Houd je ogen open, want misschien zie je wel een krokodil of aap in dit prachtige landschap.

9. Kaapse wijnlanden – De lekkerste wijnen van Zuid-Afrika

Kaapse wijnlanden

Wijnliefhebbers weten dat Zuid-Afrika een aantal heerlijke wijnen maakt. Ga naar het hart van de wijnstreek van dit land en bezoek de Kaapse wijnlanden. Dit gebied ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Kaapstad en staat bekend om zijn glooiende wijnvelden tussen hoge bergen. De wijnlanden zijn groot, waarbij je verschillende regio’s kan bezoeken. Franschhoek en Stellenbosch zijn de populairste bestemmingen. Bezoek meer dan honderd wijnmakerijen en geniet van een lekker glas in combinatie met typisch gedroogd vlees uit Zuid-Afrika. Bezoek ook de plaats Montagu, waar je van heerlijke warmwaterbronnen geniet.

8. Addo Elephant National Park – De plek om olifanten te zien

Addo Elephant National Park

Is het je droom om olifanten van dichtbij te zien? Dan moet je Addo Elephant National Park bezoeken. Dit park begon als een kleine opvangplek voor olifanten en is nu een van de grootste nationale parken van Zuid-Afrika. Het is meteen de beste plek om olifanten te spotten, want de kans dat je er hier een tegenkomt is groot. Ook grote groepen zebra’s en antilopen voelen zich thuis in dit park.

Ga mee met een tour om het park per auto te verkennen of trek je wandelschoenen aan. Je vindt namelijk verschillende wandelroutes in Addo Elephant National Park, bijvoorbeeld bij de gedeeltes Zuurberg en Woody Cape.

7. Hermanus – Walvissen spotten

Hermanus

Hermanus was ooit een erg rustige stad aan de kust van Zuid-Afrika, maar dat is veranderd. Het is namelijk de beste plek om Australische walvissen te spotten. Deze dieren worden ook wel zuidkapers genoemd en komen ieder jaar naar deze plek om jongen te baren.

Hermanus walvissen

Je kan met een boot het water op om de dieren van dichtbij te bekijken, maar je ziet ze ook al zwemmen wanneer je vanaf de kliffen over het water uitkijkt. Hermanus is helemaal voorbereid op walvisspotters, want er is een wandelroute van 10 kilometer uitgestippeld met veel bankjes en verrekijkers langs de route.

6. Durban – Vergeten stad van Zuid-Afrika

Durban

Durban wordt vaak vergeten door toeristen omdat grote steden als Kaapstad en Johannesburg veel bekender zijn. Dat is zonde, want Durban heeft meer dan genoeg te bieden. Zo is dit een perfecte bestemming wanneer je in de Zuid-Afrikaanse winter op vakantie gaat. Zelfs in de wintermaanden is het hier gemakkelijk meer dan twintig graden, waardoor je nog steeds van de stranden kan genieten. Dit is een goede plek om te surfen, maar ook om te luieren op het strand. Ga je ’s avonds op zoek naar een goed restaurant? Schuif dan aan bij een van de vele Indiase restaurants, want Durban staat bekend om zijn uitstekende curry.

5. Kgalagadi Transfrontier Park – Woestijngebied vol met wildlife

Kgalagadi Transfrontier Park

In Kgalagadi Transfrontier Park krijg je het beste mee van Zuid-Afrika en Botswana. Dit natuurpark ligt namelijk op de grens van deze twee landen. Het is een ruig woestijngebied waar zoutvlaktes en rode duinen elkaar moeiteloos afwisselen. Gnoes, springbokken en gemsbokken komen allemaal in grote getale voor in dit park. Tegelijkertijd sluipen er ook leeuwen en luipaarden door de bosjes. Wil je dus dieren spotten? Dan is dit de plek om dat te doen.

leeuw in Kgalagadi Transfrontier Park

Een van de beste en meest veilige manieren om dit gebied te verkennen is door met een gids een autorit door het park te maken. Het is ook mogelijk om zelf rond te rijden door Kgalagadi Transfrontier Park, bijvoorbeeld door de route langs de rivieren Nossob en Auob te volgen.

4. Garden Route – Een van de mooiste autoroutes ter wereld

Garden Route

De Garden Route wordt als een van de mooiste autoroutes ter wereld beschouwd. Tijdens deze route krijg je de kustplaatsen, wildparken, lagunes en witte stranden van Zuid-Afrika te zien. Het is verleidelijk om iedere vijf minuten uit te stappen voor het uitzicht, want de landschappen blijven veranderen. Het is daarom goed om de tijd te nemen voor de Garden Route. Een minimum van vijf dagen wordt aangeraden, maar het is altijd beter om je rit ruimer in te plannen.

Garden Route zuid-afrika

Bezoek het plaatsje Wilderness met zijn sfeervolle strand, ga bungeejumpen bij Storms River of bewonder de olifanten bij Knysna Elephant Park. Het is ook mogelijk om tropische vogels te ontdekken bij Birds of Eden, een grote volière die je gratis bezoekt.

3. Drakensberg – De beroemdste berg van Zuid-Afrika

Drakensberg

Ben je op zoek naar een uitdaging? Ga dan wandelen bij de Drakensberg. Deze berg is zo beroemd dat hij in Zuid-Afrika soms ook gewoon “de berg” genoemd wordt. Dat is niet voor niets, want het is een groot en imposant gebergte dat deel uitmaakt van de Great Escarpment: een bergketen in het zuiden van Afrika.

Drakensberg 2

De Drakensberg heeft twee zijden die allebei iets anders te bieden hebben. De noordkant is ideaal voor wandelaars die van een warmer klimaat houden. Hier ligt vrijwel nooit sneeuw en vind je de op één na hoogste waterval ter wereld: Tugela Falls. De zuidkant is voor echte avonturiers, want de paden zijn hier lastiger begaanbaar. Het is er vaak ook kouder met meer sneeuwval.

2. Kruger National Park

Kruger National Park

Dit is het bekendste nationaal park van Zuid-Afrika. Wil je op safari gaan? Dan is dit de plek om het te doen. Het Kruger national park is enorm groot en heeft daardoor een rijk landschap. Dit is ook de reden waarom je hier de grootste kans hebt om de Big Five te spotten. Olifanten, neushoorns, luipaarden, buffels en leeuwen komen hier allemaal voor.

Kruger National Park 2

Ga met een jeep door krugerpark om leeuwen en neushoorns te spotten of breng een bezoek aan Crocodile River, waar naast krokodillen ook vaak nijlpaarden te zien zijn. Het is ook mogelijk om zelf door het park te rijden, waarbij je je ogen open moet houden voor buffels, olifanten en luipaarden.

1. Kaapstad

Kaapstad

Kaapstad is een van de hoofdsteden van Zuid-Afrika (ze hebben er 3!) en meteen de populairste stad om te bezoeken. Je geniet er van een mild klimaat en ontdekt er een bijzonder landschap. Aan de ene kant van de stad vind je de zee, terwijl de andere kant overschaduwd wordt door de beroemde Tafelberg.

bo-kaap

Kleurrijke huisjes in Bo-kaap

Wandel door de schilderachtige straten van Bo-Kaap, waar kleurrijke muurschilderingen geen uitzondering zijn, of bezoek het beroemde Robbeneiland waar Nelson Mandela ooit werd opgesloten. Het is ook de moeite waard om de stad even te verlaten voor een toeristische rit door de natuur rondom Kaapstad.