Ondergronds wonen? Het lijkt niet direct aantrekkelijk. Toch bestaan ze, ondergrondse netwerken van tunnels en ruimten, die men kan beschouwen als een ondergrondse stad. Sommige zijn nog maar een halve eeuw oud, andere werden duizenden jaren geleden opgericht. Vaak werden ze gebouwd als tijdelijke huisvesting voor arbeiders, als schuilplaats voor de bevolking bij een nucleaire aanval of als vluchtoord voor regeringen in tijden van oorlog. In de onderaardse tunnels werd er handelgedreven en waren misdaden eveneens schering en inslag. Veel van deze ondergrondse ‘steden’ zijn tegenwoordig verlaten en vormen een toeristische attractie. Sommige ervan werden nog niet volledig blootgelegd, zoals het ondergrondse complex onder de grote piramide van Gizeh. Hieronder een lijstje van 10 onderaardse complexen, verspreid over heel de wereld.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas2

We beginnen met een dorpje dat misschien niet volledig ondergronds ligt, maar we jullie niet willen onthouden. In de Spaanse provincie Cadiz, in het zuiden van Andalusië, wordt het dorpje Setenil de las Bodegas platgelopen door toeristen. Oorzaak hiervan zijn de rotswoningen, die een voorgevel hebben aan de straatzijde, maar voor de rest in een overhangende rots gebouwd zijn. Het dorpje telt in totaal zo’n 3000 inwoners en zijn geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd. De meeste huisgevels zijn wit geverfd. Setenil de las Bodegas behoort daarom tot de beroemde witte dorpjes van Andalusië. Voor een kleine vergoeding zijn de meeste bewoners graag bereid om hun rotswoningen aan de toeristen te tonen.

Het Plateau van Gizeh

gizeh

Bij de naam ‘Gizeh’ denken de meesten aan de 3 indrukwekkende Egyptische piramiden, waarvan de grootste piramide het enige nog overblijvende klassieke wereldwonder is. Weinigen weten echter dat er in de oudheid onder het plateau van Gizeh mogelijk een uitgestrekte ondergrondse stad werd gebouwd. De Sphinx zou de toegang zijn tot deze ondergrondse stad. We zeggen mogelijk van het gaat over een verloren stad. Wie weet kunnen we in de toekomst meer over schrijven?

De zoutmijn Wieliczka

Wieliczka  ondergronds zoutmijn
Wieliczka  ondergronds zoutmijn

Een van de belangrijkste toeristische attracties in Zuid-Polen is de voormalige zoutmijn van Wieliczka. Meer dan een miljoen toeristen zakken elk jaar af naar dit plaatsje, waar al sinds de 11de eeuw zout uit de bodem wordt gehaald. De voormalige zoutmijn prijkt op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex bestaat uit 300 kilometer gangen en bereikt een diepte van 327 meter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de mijn gebruikt door de Duitsers als opslagplaats. De zoutwinning bleef doorgaan tot in 1997. Tegenwoordig worden bezoekers rondgeleid langs ondergrondse kapellen, een ondergronds meer en een reeks standbeelden van historische figuren die in het zout werden uitgehakt.

De ondergrondse steden van Cappadocië

Derinkuyu turkse ondergronds stad
Derinkuyu turkse ondergronds stad
© Nevit Dilmen

Cappadocië, een landstreek in Centraal-Turkije, herbergt meerdere ondergrondse steden. Deze onderaardse labyrinten werden uitgehakt in de vulkanische tufsteen. Waarschijnlijk dienden de ondergrondse complexen als schuiloord voor de bevolking tegen vijandelijke invallen. De twee grootste zijn deze van Kaymakli en Derinkuyu. De onderaardse stad van Derinkuyu bestaat uit niet minder dan 18 tot 20 verdiepingen, tot 60 meter diep. Een ingenieus luchttoevoersysteem voorzag ook de diepste ruimten van voldoende zuurstof. Er was plaats genoeg om 20.000 mensen te laten schuilen. De stad werd in 1963 bij toeval herontdekt. Een man renoveerde toen zijn woning en sloopte een muur. Daarbij kwam een tunnel bloot, die leidde naar de ondergrondse stad.

De Shanghaitunnels van Portland, Oregon

shanghai tunnels

Ook onder de oude stadswijken van Portland in Oregon, Verenigde Staten, bevindt er zich een ondergrondse ‘Verboden Stad’. De onderaardse tunnels en ruimten werden oorspronkelijk gebruikt voor het goederentransport van en naar schepen op de Willamette-rivier. In de periode 1850-1941 was de praktijk van ‘shanghaiing’ (ronselen) schering en inslag aan de westkust van de VS. Mannen van middelbare leeftijd werden ontvoerd en gedwongen om gratis te werken op schepen die naar Azië voeren. Volgens verhalen zouden de tunnels van Portland ook voor shanghaiing gebruikt zijn, hoewel hiervoor geen harde bewijzen bestaan.

De tunnels van Moose Jaw

moose jaw 2
moose jaw

Moose Jaw is een aardig stadje in het zuiden van het Canadese Saskatchewan. Om van het ene deel van de stad naar het andere te gaan tijdens de barre winter gebruikten de bewoners zo’n 100 jaar geleden een netwerk van onderaardse tunnels. Al snel werd er in de tunnels en verborgen ruimten illegale drank gestookt en gesmokkeld, vooral tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. Niemand minder dan de beruchte gangster Al Capone zou de leider zijn geweest van de criminele activiteiten in Moose Jaw.

De verborgen stad onder Beijing

Dixia Cheng 2
Dixia Cheng chinese ondergronds stad

Het was de bekende Chinese leider Mao Zedong die onder Beijing een uitgebreid onderaards complex liet bouwen, ook wel ‘Dixia Cheng’ genoemd. De werken begonnen in 1969, in een periode van grote spanningen tussen China en de Sovjet-Unie. Dixia Cheng diende als schuilplaats voor de bevolking van Beijing. Er werd zo’n 10 jaar gebouwd aan deze ondergrondse stad, die een oppervlakte bezat van wel 85 vierkante kilometer en plaats bood aan 300.000 inwoners.

Het Australische Coober Pedy

Coober Pedy 1
Coober Pedy hotel

Coober Pedy, in het zuiden van Australië, leeft van de opaalindustrie. De verzengende hitte in de zomer en het ruige landschap nodigen niet bepaald uit om er te gaan wonen. Je bevindt je hier echt in de Australische ‘Outback’. Om te ontsnappen aan de hoge temperaturen, vonden de bewoners er niets anders op dan hun woningen uit te graven in de heuvels en rotsen. Je vindt er zelfs ondergrondse hotels, winkels en kerken.

Burlington: bestand tegen een atoomoorlog

burlington ondergrondse schuilplaats
burlington ondergrondse schuilplaats

Het was pas in 2004, toen de Koude Oorlog al vele jaren voorbij was, dat de onderaardse schuilplaats Burlington in Corsham, Wiltshire (Engeland) buiten gebruik werd gesteld. In deze ondergrondse schuilplaats konden Britse regeringsleden en leden van de koninklijke familie schuilen tijdens en na een nucleaire aanval. 4.000 mensen konden er 3 maanden lang overleven, volledig geïsoleerd van de buitenwereld. De bunker met een oppervlakte van één vierkante kilometer beschikte onder meer over een treinstation, een televisiestation, een ziekenhuis, een ondergronds meer en natuurlijk een Britse pub.

Kariz op het Iraanse eiland Kish

kariz
kariz2

Het zonovergoten Iraanse eiland Kish is niet alleen bekend voor zijn zandstranden, palmbomen en azuurblauwe zee. Kish herbergt ook een ondergrondse stad: Kariz. De ondergrondse tunnels werden duizenden jaren geleden gebruikt als aquaduct, om water op te slaan en om de verschillende delen van het eiland van water te voorzien. Het onderaardse netwerk ligt 16 meter diep en beslaat 10000 vierkante meter.