De meeste Europese vlaggen bestaan uit 2 of 3 vlakken met verschillende kleuren. Sommige zijn heel mooi, maar niet heel bijzonder. Er zijn een aantal Europese vlaggen die er compleet anders uit zien. Wij zetten de 10 meest bijzondere vlaggen van Europa op een rij.
10. Gibraltar
Het wapen op de vlag van Gibraltar dateert uit 1502. Best bijzonder, aangezien Gibraltar in 1704 overging van Spaanse in Britse handen, het wapen werd echter niet veranderd. Hiermee is Gibraltar het enige Britse overzeese territorium waarvan de vlag geen Brits vaandel is. Het rode kasteel symboliseert het fort van Gibraltar, de gouden sleutel geeft het belang aan van het kasteel.
9. Cyprus
Op de vlag van Cyprus zijn de contouren van het eiland te zien. De kopergele kleur staat symbool voor het vele kopererts dat in de Cypriotische bodem zit. De witte achtergrond en de twee olijftakken zijn een teken van vrede. De Cypriotische president Makarios III introduceerde de vlag in 1960 met de intentie om het Turkse en Griekse gedeelte van het eiland dichter tot elkaar te brengen. Alle pogingen om de twee delen van het eiland te herenigen zijn tot nu toe mislukt. De Turkse Republiek van Noord-Cyprus heeft zijn eigen vlag die erg lijkt op die van Turkije.
8. Albanië
Op de rode vlag van Albanië is een zwarte dubbelkoppige adelaar te zien. De adelaar werd al in de middeleeuwen door meerdere Albanese adellijke families als wapen gebruikt. In 1912 werd het moderne Albanië gesticht en gekozen voor deze vlag. Het rood staat symbool voor moed, kracht en bloed. In het Albanees (Shqipëria) betekent Albanië ‘land van de adelaar’. De Albanese volksheld Skanderberg gebruikte dezelfde vlag al in 1443 tijdens zijn strijd tegen de Ottomanen.
7. Georgië
De vlag van Georgië wordt ook wel de Vijkruisvlag genoemd. Het is een variant van het Jeruzalemkruis. De vlag bestaat uit een Sint-Joriskruis (witte achtergrond met een groot rood kruis) met in het midden van de vier witte vlakken een klein rood kruis pattée (een heraldisch kruis met armen die steeds breder worden). De vlag is in 2004 in gebruik genomen na de rozenevolutie. Het is dezelfde vlag die 500 jaar eerder in het middeleeuwse Georgische koninkrijk (1008 – 1490) werd gebruikt.
6. Vaticaanstad
Vaticaanstad heeft samen met Zwitserland als enige een vierkante vlag. Op de witte band staan de sleutels van Sing Pieter en de pauselijke tiara. De sleutels staan symbool voor de macht van de paus om te verwegen, en te excommuniceren. De tiara staat voor de drievoudige pauselijke macht: de priester, leraar en de koning.
5. Bosnië en Herzegovina
De vlag van Bosnië en Herzegovina zit vol symboliek. De gele driehoek staat voor de vorm van het land, en de drie volken die er leven, Bosniakken, Serviërs en Kroaten. De sterren en kleurcombinatie zijn ontleend aan de vlag van de Europese Unie. De vlag is in 1998 in gebruik genomen nadat de vlag die in 1992 was aangenomen bij de onafhankelijkheid, met hierop alleen het wapen van Bosnië, onacceptabel was geworden voor de Kroaten en Serviërs die in Bosnië wonen.
4. Kazachstan
Ook de lichtblauwe vlag van Kazachstan zit vol symboliek. Het patroon aan de linkerkant staat voor de kunst en cultuur van het land. Voor de lichtblauwe kleur worden meerdere betekenissen gegeven. Zo staat de kleur voor de Turkse volken die in het land wonen (Kazakken, Tataren en Oeigoeren), maar ook voor de god Tengri, en voor vrijheid. De gouden adelaar op de vlag staat symbool voor het rijk van de grote Dzjengis Khan. De zon staat voor het leven en energie. De stralen van de zon zijn de vorm van graan wat staat voor overvloed en welvaart.
3. Noord-Macedonië
De zon op de huidige vlag van Noord-Macedonië (de zon van vrijheid) wordt bezongen in het eerste couplet van het volkslied: “Vandaag boven Macedonië, is de nieuwe zon van vrijheid geboren”.
Bij de onafhankelijkheid in 1992 werd een rode vlag gekozen met hierop de Zon van Vergina, symbool voor de vorsten van het Macedonische Rijk, waaronder Alexander de Grote. Griekenland protesteerde heftig tegen deze vlag, zij eisten het alleenrecht op het gebruik van de Zon van Vergina. Het conflict leidde zelfs tot een handelsembargo. In 1995 werd er een akkoord gesloten en veranderde Macedonië de vlag naar een rode vlag met hierop de zon van de vrijheid.
2. Wales
In het Welsh heet de vlag van Wales “Y Ddraig Goch” wat Rode Draak betekent. De rode draak wordt al vele eeuwen met Wales geïdentificeerd. Verschillende legendes verklaren zijn status als nationaal symbool van Wales. Wales is het enige land van het Verenigd Koninkrijk waarvan de vlag niet is opgenomen in de “Union Flag”. Dit komt doordat Wales al in 1282 is geannexeerd en gezien werd als onderdeel van Engeland. Er zijn wel voorstellen gedaan om de draak in de Britse vlag op te nemen, maar tot op heden is dit (helaas) niet gebeurd.
1. Isle of Man
Het eiland Man is een eiland in de Ierse Zee. Het is net als de Kanaaleilanden een Brits Kroonbezit. Geen officieel Europees land, maar de vlag is zo bijzonder dat we deze jullie niet willen onthouden. Op de vlag staat een deel van het bijzondere Wapen van Man, namelijk de Triskelion. Een symbool afkomstig uit het Oudgrieks met hierop 3 gebogen mensenbenen