Een vloer is gewoon een vloer, toch? Niet altijd, want sommige vloeren kunnen als echte kunstwerken gezien worden. Over de hele wereld vind je de meest bijzondere vloeren met subtiele details, opvallende patronen of een belangrijke geschiedenis. Je leest er meer over in de top 10 bijzondere vloeren in de wereld.

10. Optische illusie in Manchester

Als tegelbedrijf wil je natuurlijk laten zien wat er allemaal mogelijk is met tegels. Daarom heeft het bedrijf Casa Ceramica in Manchester een wel heel bijzondere vloer laten leggen. Het patroon op de vloer zorgt voor een optische illusie, waardoor het lijkt alsof de grond niet vlak is. De vloer ligt in de entreehal van het bedrijf, waardoor klanten meteen verrast worden door de kracht van tegels. De optische illusie werkt wel maar vanuit één richting, dus zodra je het pand verlaat is er niets meer aan de hand.

9. Romeinse villa in Woodchester

woodchester mozaiek vloer

Een Romeinse villa in het dorpje Woodchester is beroemd dankzij de prachtige mozaïekvloer. De villa werd gebouwd in de tweede eeuw voor Christus, met een uitgebreide vloer die het verhaal van Orpheus vertelt. De vloer valt op doordat hij zo groot is, maar ook doordat hij ontzettend gedetailleerd is. Helaas is hij niet te bewonderen. De vloer werd namelijk acht keer blootgelegd sinds de ontdekking, maar wordt iedere keer weer bedekt. Er zijn geen plannen om de vloer nogmaals bloot te leggen, al is er wel een replica gemaakt.

8. Heydar Aliyev Centre in Azerbeidzjan

Heydar Aliyev Centre

Lerner Vadim / Shutterstock.com

Waar begint en eindigt een vloer? Je zou zeggen dat het antwoord makkelijk is, maar de vloer bij het Heydar Aliyev Centre in Azerbeidzjan zorgt voor twijfels. De ontwerper van deze vloer wilde een gebouw ontwikkelen dat uit een vloeiende beweging zou bestaan. Daardoor gaat de vloer moeiteloos over in de muren en het dak van het gebouw. De architect wilde de grenzen van architectuur doorbreken en een gebouw maken dat meer op een sculptuur lijkt.

7. Kathedraal van Chartres

Kathedraal van Chartres doolhof

El Greco 1973 / Shutterstock.com

De kathedraal van Chartres heeft een bijzondere vloer in de vorm van een labyrint. Dit labyrint werd aangelegd om pelgrims een route naar het midden van de kathedraal te laten volgen. Zodra zij in het exacte midden stonden, konden ze de ramen van de kathedraal prachtig bewonderen. Vandaag de dag is het iedere vrijdag mogelijk om blootvoets over het labyrint te wandelen. In de vloer is ook een rode pen te vinden die precies op het punt van de midzomer perfect verlicht wordt door een zonnestraal.

6. Grote moskee van Aleppo

aleppo moskee

De moskee van Aleppo werd al in het jaar 715 voor Christus gebouwd. Het gebouw heeft dus een rijke geschiedenis en ontelbaar veel voeten hebben over de vloer gewandeld. Door de oorlog in Syrië zijn delen van de moskee beschadigd, maar het grootste deel van de vloer is nog altijd zichtbaar. De vloer heeft een geometrisch patroon en bestaat uit verschillende gekleurde stenen. Op het grote plein vind je fonteinen en een zonnewijzer.

5. Kathedraal van Siena

Kathedraal van Siena

Gimas / Shutterstock.com

De kathedraal van Siena heeft al een opvallend uiterlijk dankzij de zwart-witte decoraties die je overal in de kathedraal vindt. De vloer is een van de hoogtepunten. Je bewondert hem het beste wanneer je vanaf de galerij naar beneden kijkt, want deze vloer bestaat uit 57 vlakken die allemaal verschillende Bijbelse verhalen vertellen. Meer dan veertig kunstenaars hebben tussen de veertiende en zestiende eeuw aan de vloer gewerkt. Zij hebben samen een labyrint aan kunstwerken gemaakt dat je het beste van een afstand bekijkt. Gelovigen die een zonde hebben begaan, kruipen met hun knieën over de vloer om genade te vinden.

4. Mayakovskaya in Moskou

Mayakovskaya

Balakate / Shutterstock.com

Een van de mooiste metrostations in Moskou is uitgerust met een prachtige vloer. Het station werd in de jaren dertig gebouwd en is ontworpen door Alexey Dushkin. Het station heeft door de jaren heen veel functies gehad, van een schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een verzamelplek voor de speeches van Stalin. Deze Russische dictator heeft dus over de bijzondere vloer van het station gewandeld. De vloer heeft een geometrisch patroon en bestaat uit verschillende stukken graniet en marmer in vier verschillende tinten. Ben je trouwens zelf op zoek naar een nieuwe vloer voor in je huis? Kijk dan eens bij het grote aanbod van Kwantums PVC vloeren

3. Willis Tower in Chicago

Willis Tower in Chicago

Max Schaefer / Shutterstock.com

De bijnaam van deze vloer is The Ledge. Dat is niet voor niets, want het is een kleine richel die uit de Willis Tower in Chicago steekt. Het bijzondere aan deze vloer is dat hij helemaal van glas is gemaakt, net zoals de muren en het dak van de richel. Hierdoor lijkt het alsof je boven de stad zweeft op een hoogte van meer dan 400 meter. Je hoeft je geen zorgen te maken, want de vloer bestaat uit drie lagen dik glas. Het is dus niet mogelijk om naar beneden te vallen, maar je hebt toch wat moed nodig om op deze vloer te stappen.

2. Portugees straatmozaïek

portugese tegels

LifeCollectionPhotography / Shutterstock.com

Dit is niet één specifieke vloer, maar een stijl die inmiddels over de hele wereld terug te zien is. Het is een kunstvorm waarbij simpele straattegels in een prachtig patroon worden gegoten. Golven zijn een geliefde keuze. Helaas is het aanleggen van Portugees straatmozaïek steeds minder populair, omdat het veel tijd en geld kost. Gelukkig doet Portugal zijn best om de traditie te bewaren, want ieder jaar worden er nieuwe mensen opgeleid door de overheid om deze kunstvorm eigen te maken.

1. Sultan Qaboes-moskee in Oman

Sultan Qaboes-moskee

Michal Karpinski / Shutterstock.com

De meeste vloeren in dit lijstje zijn gemaakt van tegels, maar daar brengt de Sultan Qaboes-moskee verandering in. De vloer van deze moskee is namelijk bedekt in tapijt. Het tapijt bestaat uit meer dan 1,7 miljoen knopen en weegt in totaal 21.000 kilo. Het heeft vier jaar geduurd om het gedetailleerde design te creëren. Het is het op één na grootste stuk tapijt ter wereld, met een grootte van 60 bij 70 meter. Het tapijt is ontworpen om drie stijlen bij elkaar te brengen, namelijk de stijlen uit steden Tabriz, Kashan and Isfahan.