Wie denkt aan een woestijn, denkt waarschijnlijk aan een droge en dorre plek waar je het liefste nooit wilt zijn. Toch zijn er een aantal prachtige woestijnen op aarde te vinden die allemaal weer iets unieks te bieden hebben. Ben je benieuwd wat voor moois er in de woestijn te vinden? Lees dan verder in deze top 10 bijzondere woestijnen.

10. Atacama woestijn – Chili

Atacama woestijn
droogste woestijn Atacama

Ten westen van het Andesgebergte vind je deze woestijn, die bekend staat als de droogste plek op aarde. Dat is niet gek, want op sommige plekken in deze woestijn is er nog nooit regen gevallen. Je zou zeggen dat de Atacama woestijn daardoor onbewoonbaar is, maar niets is minder waar. Meer dan een miljoen mensen wonen in dit gebied, aangezien deze woestijn relatief koel is.

9. Tabernas woestijn – Spanje

Tabernas - spanje woestijn
Tabernas - spanje woestijn

Deze woestijn is lekker dicht bij huis, want je vind hem gewoon in het zuidoosten van Spanje. De woestijn is in heel wat films te bewonderen, want hij werd vaak gebruikt als decor voor westerns. Je vindt hier en daar dus ook een aantal dorpjes die direct uit het wilde westen lijken te komen.

8. Chihuahuan woestijn – Amerika

Chihuahuan woestijn
witte woestijn

Dit is een van de grootste woestijnen die je in Noord-Amerika (Texas) kunt vinden. Er zijn dan ook meer dan genoeg dieren en planten te bewonderen die in dit bijzondere gebied groeien en leven. Een van de hoogtepunten in deze woestijn is het White Sands National Monument. In dit gebied vind je uitgestrekte duinen van prachtig wit zand.

7. Sahara woestijn – Afrika

sahara grootste woestijn
sahara grootste woestijn

De Sahara strekt over meerdere landen in het noorden van Afrika. Het is de grootste hete woestijn die we op aarde hebben en bovendien de op twee na grootste woestijn ter wereld. (Je zal verbaasd zijn wat de twee grootste woestijnen ter wereld zijn, warm is het er namelijk zeker niet!) De zandduinen van deze woestijn zijn natuurlijk wereldberoemd, maar de Sahara heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je hier ook bergen, rotsen en zoutvlaktes.

6. Gobi woestijn – China en Mongolië

gobi woestijn
gobi woestijn

De Gobi woestijn, te vinden in noorden van China en in het zuiden van Mongolië, heeft een ontzettend rijke geschiedenis, bijvoorbeeld doordat de zijderoute door deze woestijn liep: een handelsroute die heel Azië met elkaar verbond. De temperaturen in deze woestijn zijn ontzettend extreem. Zo wordt het hier in de zomer makkelijk meer dan 45 graden, terwijl de temperaturen in de winter dalen tot -40 graden. Voor geschiedkundigen is deze woestijn van onschatbare waarde, want er zijn hier talloze botten van dinosaurussen te vinden.

5. Thar woestijn – India en Pakistan

tharwoestijn
tharwoestijn

De Thar woestijn in India en Pakistan is de drukst bevolkte woestijn ter wereld, met maar liefst zestien miljoen inwoners. De natuur is ontzettend veelzijdig in dit gebied. De grote zandduinen worden afgewisseld met grote vlaktes en er zijn zelfs zoutmeren in de Thar woestijn te vinden. Er groeien bovendien talloze planten, waardoor je soms zou zeggen dat deze woestijn helemaal niet op een woestijn lijkt.

4. Salar de Uyuni – Bolivia

Salar de Uyuni grootste zoutvlakte
Salar de Uyuni - spiegel

Vroeger was Salar de Uyuni een groot prehistorisch meer. Door de jaren heen is het meer opgedroogd, waardoor we vandaag de dag een prachtige zoutvlakte kunnen vinden op deze plek. Sterker nog: dit is de grootste zoutvlakte ter wereld, met een oppervlakte van meer dan tienduizend vierkante kilometer. Het zout ziet er zo perfect glad en wit uit, dat het op sommige plaatsen net ijs of een spiegel lijkt.

3. Witte woestijn (Farafraoase) – Egypte

Farafra woestijn
Farafra witte woestijn

De meeste mensen denken bij een woestijn aan een grote gele of goudkleurige vlakte, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De witte woestijn is namelijk gevuld met wit zand in allerlei verschillende tinten. Bovendien staan er middenin de woestijn meerdere rotsen gemaakt van kalk. Ook oude waterputten zijn in deze woestijn te bewonderen. Sommige van deze putten stammen nog uit de antieke tijd en zijn dus eeuwenoud.

2. Taklamakan woestijn – China

Taklamakan woestijn
Taklamakan woestijn met sneeuw

Deze woestijn in China lag ook op de zijderoute, maar de meeste handelaars probeerde de Taklamakan woestijn te vermijden. Het weer in dit gebied kon namelijk ontzettend slecht zijn, vooral in de winter. Met temperaturen ver onder het vriespunt was het vrijwel onmogelijk om veilig uit de woestijn te komen. Bovendien is het helemaal geen water te vinden in de Taklamakan woestijn, dus de kans op uitdroging was groot.

1. Namib woestijn – Afrika

Namib woestijn
namib oudste woenstijn

De Namib woestijn is de oudste woestijn op aarde, aangezien deze tussen de 55 en 80 miljoen jaar oud is. De woestijn ligt zuidelijker dan de Sahara en heeft een levendig dierenrijk. Door de ligging vlakbij zee zijn er zelfs zeehonden te vinden in de woestijn. De kust van de Namib woestijn wordt bovendien de Skeleton Coast genoemd. Hier liggen namelijk meer dan duizend scheepswrakken die door de jaren heen allemaal zijn verongelukt in de buurt van de woestijn.