Nieuwe technologie is niet weg te denken uit ons leven. Hoe zou het leven zijn zonder telefoon, televisie, treinen en straatverlichting? Dat lijkt onmogelijk. Toch waren er in de tijden dat deze technologie opkwam mensen die dachten dat deze uitvindingen niet goed voor ons zouden zijn. Zij waren bang voor wat er zou gaan komen. Vergelijkbaar met de waarschuwingen die we tegenwoordig horen over kunstmatige intelligentie. Zou die angst over vele jaren ook als belachelijk worden afgedaan?
10 Straatverlichting
Het is bijna niet voor te stellen, maar er is een tijd geweest zonder straatverlichting. Buiten was het na zonsondergang totaal duister. Inbrekers en moordenaars konden hun gang gaan zonder dat iemand hen zag. Als mensen hun huizen verlieten na zonsondergang dan droegen zij een fakkel met zich mee. Gaslampen in straten waren een enorme vooruitgang. Toch hadden er mensen moeite met deze ontwikkeling. Er was een groep die dacht dat er een gezondheidscrisis zou ontstaan als mensen te lang opbleven na zonsondergang. Ze zouden ziek worden van buiten zijn in het donker in de kou. De Katholieke kerk was van mening dat ’s nachts opblijven tegen de wil van God is. Hij wil dat iedereen dan slaapt. Paus Gregory XVI verbood gas verlichting, omdat hij ervan overtuigd was dat verlichting in de nacht opstand tegen de kerk zou aanmoedigen.
9. Schrijven
De Griekse filosoof Socrates was van mening dat schrijven (toen nog met een veer en inkt) ons lui zou maken. Hij dacht dat het noteren van onze ideeën op papier tot gevolg zou hebben dat we vergeetachtig zouden worden. Ook zou het mensen ervan weerhouden om échte wijsheid te gebruiken. Alsof hij toen al aan voelde komen wat het vervolg zou zijn: de uitvinding van de rekenmachine, het Internet, de Smartphone en GPS…
8. Televisie
Toen ons grootste medium voor amusement, de televisie, ter wereld kwam, dacht men dat dit de ondergang zou worden van de maatschappij. We zouden minder met elkaar gaan praten en minder tijd doorbrengen met familie. Ook zou de radio nauwelijks nog worden gebruikt. De goede gewoonte van het lezen van een boek zou ook veel minder worden gedaan. Televisie kijken zou bijzonder slecht zijn voor de ogen en het zou een slechte invloed hebben op criminelen. De televisie heeft volgens critici de Amerikaanse cultuur eigenhandig geruïneerd. Onze geest is erdoor beschadigd.
7. Gedrukte boeken
In het verleden vond de culturele elite dat het drukken van boeken niet goed was. Handgeschreven boeken waren unieke kunstwerken. Deze mochten niet gekopieerd worden. Het was in hun ogen gevaarlijk om het te proberen. Er werd in het jaar 1680 door een filosoof zelfs beweerd dat het enorme aantal boeken dat maar bleef groeien zou kunnen leiden tot een terugval naar barbaarsheid. Grappig dat tegenwoordig gedrukte boeken juist worden gezien als unieke kunstwerken. De nieuwste technologie, E-readers, worden tegenwoordig juist weer bekritiseerd.
6. Fax machines
In de negentiger jaren kwamen fax machines op de wereld. Dit was een tijd waarin de technologie wordt omschreven als vreemd en verwarrend. Daardoor waren waarschijnlijk vele mensen bang voor de bovennatuurlijke mogelijkheid dat fax machines dingen zouden doen verdwijnen. Ook geloofden velen in de bizarre gedachte dat fax machines in staat zouden zijn om foto’s door middel van faxen tot leven te brengen. Ongelooflijk, maar waar. Wellicht hebben mensen in deze tijd foto’s gefaxt van haaien of dinosaurussen aan hun vijanden…
[criteo]5. Wi-Fi
Wat vele mensen bang maakt, zijn dingen die we niet fysiek waar kunnen nemen, zoals radio golven en microgolven. Het is dan ook niet gek dat ook Wi-Fi mensen benauwde toen het voor het eerst op de markt kwam. Ook al is het niet wetenschappelijk aangetoond, velen geloofden en geloven er nog steeds in dat Wi-Fi een onzichtbare elektromagnetische straling bevat die gezondheidsklachten geeft, waaronder zelfs een risico op kanker. De media versterkte deze angst, door in een vroeg stadium al verhalen te publiceren over de vele mogelijke gevaren van Wi-Fi. Toch is Wi-Fi tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. In een onderzoek naar het belang van Wi-Fi gaven 75% van de proefpersonen aan dat zij sacherijniger zouden worden van een week zonder Wi-Fi dan een week zonder koffie.
4. Treinen
Voor de komst van treinen was het voor de mens slechts op de rug van een paard mogelijk om verre bestemmingen te bereiken. Transport van goederen was zelfs nog onmogelijk. Toch was men niet alleen maar blij met de aankondiging van de komst van de eerste treinen. Er ontstond een angst voor de enorme snelheden waarmee ze zouden gaan rijden. Men dacht dat dit letterlijk er voor zou gaan zorgen dat passagiers uit elkaar worden getrokken. Ook het feit dat treinen het milieu zouden gaan vervuilen joeg mensen angst aan. Zij dachten dat onze lichamen hier direct onder zouden lijden, volgeladen met stress.
3. Klonen
In het jaar 1997 was het onderwerp klonen overal op het nieuws. Het eerste gekloonde schaap kwam ter wereld. Er werd publiekelijk bekend gemaakt dat er ook mensen zouden worden gekloond. Het leek er op dat het werkelijkheid zou gaan worden dat wij kopieerbaar zijn. We zouden niet meer uniek zijn in wie we zijn. Het is niet gek dat dit velen de stuipen op het lijf joeg. Gelukkig maar dat het niet is gebeurd. Toch voelen mensen zich ook ondanks de vele voordelen ongemakkelijk bij het klonen van appels of alligators. Mensen zijn van mening dat iets dat gekloond is, zielloos en kunstmatig is. Het helpt hierbij niet mee dat Hollywood erop blijft hameren dat klonen ons zullen gaan overheersen en de wereld over zullen gaan nemen.
2. De telefoon
Eén van de apparaten waar we echt niet meer zonder kunnen, is de telefoon. Een groot deel van ons dagelijks leven besteden we eraan. Het is echter niet eens zo heel lang geleden dat de eerste telefoon velen beangstigde. Oudere mensen, die bang zijn voor alles wat nieuw is, dachten dat ze elektrocuteert zouden worden als ze er eentje aanraakten. Mannen waren bang dat hun vrouwen de hele dag over hun aan de telefoon zouden gaan roddelen met vriendinnen. Priesters geloofden dat de telefoon een duivels instrument was en een ingang voor kwade geesten. Zelfs de New York Times bekritiseerde telefoons. Telefoons zouden een inbreuk doen op onze privacy en persoonlijke relaties verstoren.
1. Computers
In veel science fiction films komen computers in opstand tegen hun scheppers. Het is niet vreemd dat hierdoor angsten voor computers toenemen. Mensen dachten dat computers ons leven zo doeltreffend en productief zouden maken, dat we te veel vrije tijd over zouden gaan over houden. Dit is werkelijk wat men toen dacht. Ongelofelijk, want in werkelijkheid heeft de komst van de computer het tegenovergestelde gegeven. Het merendeel van de mensen is overladen met werk en besteed meer tijd achter een computer dan nodig is. Ook was/ is er de angst voor bestraling en elektrocutie. Mannen waren/ zijn bang voor het krijgen van zaadbalkanker bij het hebben van een laptop op schoot. Ook zijn er enkele mensen die geloven dat we leven in een Matrix – stijl computersimulatie.
[adsenseo]
4 reacties
Nummer 5 WiFi Chargijniger volgensmij maar weet t nuet zeker ;P
Leuk hoor, maar let aub op de spelling, dit is niet de eerste keer dat ik zoiets zie.
Waarom vertel je niks over A.I (artificial intelligence) ? Dat baart me nog het meeste zorgen.
klonen is goed !