Tijdens een vakantie is er waarschijnlijk niets fijner dan een duik in de zee nemen. Zo kan je helemaal afkoelen en ook nog eens tot rust komen. Toch is de zee helemaal niet zo rustig als je denkt. Vooral in de diepzee zwemmen er talloze gruwelijke dieren rond die je het liefste nooit tegen wilt komen. Ben jij benieuwd welke engerds er allemaal in het water rondzwemmen? Check dan deze top 10 bizarre dieren uit de diepzee.

10. Koboldhaai

koboldhaai
Dianne Bray / wikicommons

Vlakbij de kusten van de Verenigde Staten en Australië is dit monster te vinden. De koboldhaai heeft niet bepaald een fraai uiterlijk. Het lange spitse uitsteeksel op zijn kop gebruikt hij om prooien vanaf een afstand aan te voelen komen. Hiermee kunnen namelijk kleine elektrische ladingen worden opgespoord. Vervolgens heeft hij zijn mond vol scherpe tanden om zijn slachtoffer in één keer te verorberen. Gemiddeld worden deze zeldzame haaien ongeveer 3,3 meter lang. Bovendien worden ze regelmatig per ongeluk opgevist door vissers.

9. Dombo-octopus

Deze octopussen hebben hun bijnaam te danken aan de grote oren op hun lichaam. Ondanks dat ze er total niet angstaanjagend uitzien, maar ontzettend schattig , zijn het wel echte roofdieren. Deze kleine beestjes omsluiten hun prooi met hun tentakels en eten hem zo langzaam maar zeker op. Gelukkig leven deze octopussen vooral op de bodem van de oceaan. Hier zoeken ze het hele gebied af om hun volgende smakelijke hapje te kunnen vinden. Meestal eten ze krill, maar ze houden ook wel van een lekkere kwal op zijn tijd.

8. Bathynomus

Bathynomus
NOAA

Dacht je dat pissebedden alleen maar op het land leefden? Dan heb je het verkeerd. Er zijn namelijk ook een aantal gigantische pissebedden in de oceaan te vinden. Ze worden de bathynomus genoemd en kunnen tot wel 35 centimeter lang worden. Er is niet veel voor nodig om deze angstaanjagende insecten in leven te houden. De diertjes zijn namelijk in staat om vijf jaar lang niets te eten. Toch zijn ze vaak op zoek naar een maaltijd. Het dieet van de grote pissebedden bestaat vooral uit de overblijfselen van dode vissen en inktvissen.

7. Diepzeehengelvissen

Diepzeehengelvissen
Javontaevious/wikicommons

Deze vis is vooral bekend onder zijn Engelse naam: de angler fish. Je herkent hem aan zijn bek vol scherpe tanden en een grote voelsproet die uit zijn voorhoofd steekt. Deze voelspriet is bij sommige van de vissen voorzien van een lichtje, wat prooien aantrekt. Diepzeehengelvissen leven alleen en zijn ook nog vrij zeldzaam. Daarom moeten de dieren een unieke manier hebben om zich voort te planten. De mannetjesvissen zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes en bijten zich vast aan hun partner. Vervolgens smelt het mannetje samen met het vrouwtje, waardoor de vrouwtjesvissen zichzelf kunnen bevruchten.

6. Chauliodus

De Chauliodus is een vissoort die het liefste rondzwemt in tropische gebieden. Hij houdt van het warme water en leeft ook vooral in diepe gebieden. Over het algemeen vind je deze vissen dus op een diepte van ongeveer 2800 meter. Dat is maar goed ook, want deze beestjes wil je niet tegenkomen op het strand. De vissen hebben ontzettend lange scherpe ondertanden die tot over hun neus komen. Met behulp van deze tanden kunnen ze een soort kooi maken voor hun prooi. Wanneer je eenmaal in de mond van deze vis zit, kom je er nooit meer uit.

5. Chimaeras

De bijnaam van deze vissoort is ook wel de spookhaai. Je ziet ze niet vaak, want meestal leven deze dieren op dieptes tussen de 500 en 3000 meter. Maar wanneer de spookhaai zichzelf laat zien, wil je het liever weer vergeten. Hun grote ogen en spookachtige kleur zorgen ervoor dat de spookhaai er angstaanjagend uitziet. Tegelijkertijd zijn deze dieren niet zo heel gevaarlijk. Ze eten vooral alles wat geen enkele andere vis wil eten: wormen, krabben en weekdieren.

4. Grootbekaal

Grootbekaal

Met deze naam heb je natuurlijk geen verdere uitleg nodig. De grootbekaal staat bekend om zijn ontzettend grote bek. Sommige van deze vissen gebruiken deze grote mond om grote prooien mee op te eten. Toch is de kaak van het dier niet altijd sterk genoeg om echt grote maaltijden mee naar binnen te werken. In dat geval gebruikt de grootbekaal zijn onderkaak als een soort paraplu waarmee hij zijn prooi vast kan houden in zijn bek. Hoe dan ook: een grote mond komt goed van pas in de oceaan.

3. Vampierinktvis

vampierinktvis

Deze inktvissen hebben allerlei verschillende tactieken waarmee ze hun prooi te pakken willen krijgen. Zo kunnen ze hun grote tentakels gebruiken om een prooi mee vast te houden, maar ze kunnen hun slachtoffer ook verlammen door een soort slijm op ze te spuiten. Daarnaast kunnen ze ook nog licht geven, waardoor ze vijanden kunnen verwarren met grote lichtgevende ogen. De vampierinktvis is dus geen dier dat je tegen wilt komen in de oceaan. Ondanks dat vampiers vooral van levende slachtoffers houden, is de vampierinktis er niet vies van om de restjes van een dood dier op te eten.

2. Zwarte veelvraat

zwarte veelvraat

Deze vis doet zijn naam eer aan, want de zwarte veelvraat houdt wel van een grote maaltijd. De vissen hebben een elastische buik die flink kan oprekken. Hierdoor kunnen ze prooien vangen die eigenlijk veel te groot voor ze zijn. Dat is belangrijk, want de zwarte veelvraat leeft op een diepte van ongeveer 3000 meter. Hier is eten schaars, dus de vis moet lang kunnen teren op een smakelijk hapje.

1. Franjehaai

franjehaai
kainita / flickr

Sommige mensen noemen deze haaiensoort ook wel een levend fossiel. Door de jaren heen is de franjehaai namelijk nauwelijks veranderd. Deze indrukwekkende beesten hebben vooral een mond vol doodenge tanden. De tanden werken bijna als een soort klittenband. Ze hebben ontzettend scherpe gerafelde randjes die ervoor zorgen dat spartelende vissen geen kans krijgen om te ontsnappen. Zit de vis eenmaal in de bek van de franjehaai? Dan zijn er nog altijd de tanden die naar achteren wijzen die ervoor zorgen dat de prooi binnen de kortste keren kan worden opgegeten.