De presidentsverkiezingen in Amerika zijn nabij en nu al wordt er wereldwijd bijna dagelijks gerapporteerd over de populariteit van (of blunders van) de presidentskandidaten. Van sappige details tot grove schandalen, geen enkel geheim uit het verleden is voor deze mannen (en vrouw) veilig, de wereld komt er vroeg of laat achter. De vraag is natuurlijk in hoeverre je een kandidaat mag beoordelen op zijn of haar gedrag in het verleden, immers, het gaat erom hoe hij of zij in de huidige tijd kan regeren, toch? Maar ja, presidenten zijn ook slechts mensen, en zelfs in de tegenwoordige tijd kunnen ze wel eens een foutje maken. Zoiets is al eerder gebeurd!
Nieuwsgierig? Vermoedelijk, anders had je niet op dit lijstje geklikt. We hebben hier tien schandalen verzameld die allemaal veroorzaakt zijn (of te maken hadden met) Amerikaanse presidenten. Sommige van deze schandalen ken je ongetwijfeld (de eerste in ieder geval, hoop ik), maar enkele anderen zijn zo lang geleden gebeurd dat niet iedereen er van af weet. Na dit lijstje te hebben gelezen weet je dat echter wel. Leuk om over na te denken, de volgende keer dat je een debat van Donald Trump aanhoort. Ook hij kan wel eens zo’n flater begaan, mocht hij president worden!
10. De Lewinsky Affaire, met Bill Clinton in de hoofdrol
Bill Clinton werd geboren in het jaar 1946, en was president van Amerika in de jaren 1993 tot 2001. Hij was een democraat, dat is de min of meer ‘linkse’ partij in Amerika. Bill was (is) een charmante man die nooit problemen had om mensen te overtuigen te doen wat hij dacht dat het beste was. Hij was een redelijke president, tot het moment dat zijn beruchte affaire aan het licht kwam. Hij had namelijk last gehad van losse handjes, en had die handjes toegepast op een personeelslid in het Witte Huis, genaamd Monica Lewinsky. En dat terwijl hij getrouwd was!
Het feit dat hij steevast bleef ontkennen dat er een relatie (of enig andere vorm van interactie) tussen hem en Monica had plaatsgevonden maakte het alleen maar erger voor hem, de hele wereld reageerde vol verontwaardiging. In 1998 vroeg het Huis van Afgevaardigden om hem af te zetten, maar de Senaat besloot dat dit niet nodig was, Bill mocht zijn term uitzitten. Echter, zijn reputatie was hierna wel zo goed als vernietigd.
Grappig is dat in de komende presidentsverkiezingen een van de grote kandidaten Bill’s vrouw, Hillary is. En zij schijnt er ook flair voor te hebben! Laten we maar hopen dat zij niet last gaat hebben van losse handjes.
9. Iran-contra affaire, met Ronald Reagan
Ronald Reagan werd geboren in 1911, en stierf 2004. Als 40ste president van Amerika heerste hij tussen 1981 en 1989. In die periode wist hij een hoop veranderingen te brengen in het Amerikaanse Economische systeem. De term ‘reaganomics’ komt niet voor niets van zijn naam af, het staat voor een sterke reductie van staats-bemoeischap in de markt, lagere belasting en meer deregulatie. Hij overleefde bovendien een poging tot moord, en was president toen het IJzeren gordijn eindelijk uit Duitsland werd verwijderd. Daarnaast was hij deelnemer van het beruchte Iran-contra schandaal.
Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Het komt er op neer dat hij, tegen internationale verbonden in, hielp bij het financieel ondersteunen van een revolutie. Hij verkocht wapens aan Iran en gebruikte het hiermee verdiende geld om een revolutionaire groep rebellen te ondersteunen in Nicaragua. Deze groep ging onder de naam Contra. Uiteraard resulteerde dit in een enorme oproer, en uiteindelijk werden er congres-verhoren gehouden om de boel op te lossen. Hoewel sommige Amerikanen Reagan herdenken als een ‘markt-bevrijder’, staat zijn naam voor vele anderen symbool voor ‘de man die regels breekt als ze hem niet uitkomen’. Niet erg betrouwbaar als president, wellicht?
8. Watergate, met Richard Nixon als schuldige
Nixon werd geboren in 1913, en stierf in 1994. Hij was de 37ste president van Amerika en de enige in de hele geschiedenis van Amerikaanse presidenten die op eigen initiatief terugtrok. Hij leidde de Verenigde Staten tussen 1969 en 1974, gedurende welke tijd hij zich vermoedelijk schuldig maakte van zogeheten ‘dirty tricks’, achterbakse praktijken om de plannen en ideeën van zijn tegenstanders in de regering te achterhalen. In 1972 braken vijf mannen Watergate binnen en wisten deze praktijken aan het licht te brengen. Al gauw werd bekend, uit nader onderzoek, welke praktijken Richard en zijn adviseurs hadden gebruikt over de jaren heen. Nog voordat hij door de Senaat kon worden ontzet, nam Richard echter zelf ‘eerbaar ontslag’ en gaf zijn opvolger een kans om de boel op te ruimen. Het is maar om het even maar, Nixon was een republikein.
7. “Amerika kan alles”, met Lyndon Johnson
Een iets minder bekende president en ook een minder bekend schandaal, maar daarom niet minder schokkend. Lyndon werd geboren in 1908 en stierf in 1973, hij was president tussen 1963 en 1969 (werd dus opgevolgd door Richard Nixon). Lyndon was een democraat. Dat was echter niet zijn flater. Zijn flater lag in het onderschatten van de volhardende taaiheid van de Viet Cong, en een gebrek aan een duidelijke strategie om de Vietnamoorlog tot een einde te brengen. Voor het Amerikaanse leger, dat getraind was om ‘echt’ oorlog te voeren, waren de tactieken van de Viet Cong moeilijk, deze Vietnamese guerrilla strijders bleven namelijk zelden lang op één plek bivakkeren, wisten als de beste hoe ze het terrein (dicht oerwoud) in hun voordeel konden gebruiken en waren experts in plotselinge hindernissen. Het was tijdens Lyndon’s presidentschap dat de machtigste natie van de wereld een lesje kreeg in nederigheid van een derde wereld land met slechts inferieure wapens en militaire ondersteuning. Geen prettige les voor de oorlogszuchtige Amerikaan van die tijd…
6. Bay of Pigs invasie, gedurende John F Kennedy’s presidentschap
John F Kennedy, geboren in 1917 en vermoord in 1963, is wellicht het bekendst vanwege zijn dood, hetgeen een gevolg was van een succesvolle aanslag op zijn leven. Als 35ste president van Amerika was hij leidinggevende tussen 1961 en 1963. Als democraat heeft hij veel goede zaken voor Amerika bewerkstelligt, maar ook een aantal zaken die minder de schoonheidsprijs verdienen. De Cuba Crisis ken je ongetwijfeld, maar de invasie van de Bay of Pigs?
Dit is een zinloze poging van Cubaanse verbanningen, gesteund door Amerika, om Cuba terug te heroveren. John’s voorganger Eisenhouwer had reeds vóór John’s tijd een plan van aanpak goedgekeurd, het verbreken van diplomatische relaties. John volgde deze actie met een volgende, namelijk de financiële ondersteuning van de verbannen Cubanen. Echter, het kwam neer op een zodanige nederlaag voor Amerika dat de hele Kennedy Administratie er nog maanden lang het schaamrood op de wangen van kreeg.
5. Teapot Dome schandaal, tijdens Warren G Harding’s periode
Warren was geboren in 1865 en stierf 1923, we gaan nu dus iets verder terug in de tijd. Hij was president tussen 1921 en 1923 (de Roaring Twenties, een tijd van economische groei en voorspoed in Amerika), en hij was, zoals dat vaak zo is tijdens voorspoedige tijden, een republikein. Als 29ste president was hij vrij populair tijdens zijn presidentschap, maar na zijn dood daalde die populariteit snel, toen aan het licht kwam welke schandalen hij allemaal op zijn naam had. Eén van die schandalen is de teapot dome.
Wellicht is het niet eerlijk om dit schandaal geheel aan Warren toe te schrijven, gezien het niet echt door zijn directe doen was veroorzaakt. Hoe dan ook, het gebeurde in de periode dat hij zijn land moest leiden, en derhalve draagt hij gedeeltelijk verantwoordelijkheid. Het probleem lag in het aannemen van steekpenningen door zijn secretaris-generaal Albert Fall, in ruil voor vergunningen voor de oliemaatschappij Mammoth Oil Company in het Teapot Dome reservaat. Hij verdiende aan penningen zo’n 100.000 dollars, een bedrag dat niet zo daverend hoog klinkt, maar in die tijd een enorm kapitaal was.
Gelukkig voor Harding kwam dit schandaal pas aan het licht toen hij zelf reeds het vaantje had gestoken. Ongelukkig genoeg werd het schandaal aan zijn naam gekoppeld, en is zijn reputatie als redelijke president dus wel redelijk naar de haaien.
4. President Cleveland’s seksschandaal, hetgeen hem een presidentschap opleverde!
Grover Cleveland, geboren 1837 en gestorven 1908, was een Democratische president met het volgnummer 22 (en later, 24). Hij was derhalve president tussen 1885 en 1889, en even later tussen 1893 en 1897. In 1884, in zijn eerste campagne voor presidentschap, had hij een relatie met een weduwe genaamd Maria C Halpin. Tot dusver geen malheur. Echter, de weduwe in kwestie beweerde bij hoog en bij laag dat Grover de vader was van haar kind, en dat was in die tijd natuurlijk uit den boze, want ze waren niet getrouwd.
Hij ontkende echter niets, maar besloot in plaats daarvan het kind financieel te ondersteunen. Merkwaardig genoeg hielp zijn open houding tegenover het incident hem aan stemmen, en werd hij juist gewaardeerd voor zijn eerlijkheid, in plaats van verafschuwd vanwege zijn losse handjes. Nummer tien in de lijst had hier lering uit kunnen trekken…
3. De Eaton Affaire, Andrew Jackson en zijn beste vriend
We gaan weer verder terug in de tijd, naar de zevende president van Amerika, Andrew Jackson. Andrew werd geboren in 1767 en stierf omstreeks 1845, hij was president tussen 1829 en 1837. Wat had Andrew op zijn kerfstok?
Eigenlijk vrij weinig, hij-zelf was onschuldig in de zaak, hij nam het echter op voor de verkeerde persoon. Hij was overigens persoonlijk niet vlekkeloos, hij was ‘per ongeluk’ gehuwd met een vrouw die eigenlijk nog altijd getrouwd was met een ander. Hij wist er zelf natuurlijk niets van af, maar zij wel.
Maar dit was niet de ‘Eaton Affaire’ (ook wel bekend als de Petticoataffaire), dat betrof namelijk zijn oorlog-secretaris-generaal John Henry Eaton. John Eaton huwde met de recentelijk verweduwde Margaret Timberlake, wiens man zijn eigen leven had ontnomen. Vermoedelijk was de man depressief geweest, maar het gerucht ging natuurlijk al snel dat Margaret’s eerste man zelfmoord had gepleegd vanwege haar ‘overspel’ met Eaton. Bijna het hele cabinet keerde zich tegen Eaton in deze affaire, behalve Andrew Jackson. Dit bracht natuurlijk onmin in de gelederen en het kabinet ging bijna ten onder aan de frictie veroorzaakt door deze (vermoedelijk onjuiste) geruchten.
2. Star Route Schandaal, met James Garfield
James Garfield was de 20ste president van Amerika, geboren in 1831, en gestorven in 1881. Als president tussen maart 1881 en, tja, helaas voor hem september datzelfde jaar, had hij niet lang de macht van de natie ter beschikking. Hij werd vermoord, maar niet vóórdat hij zijn eigen capaciteiten moest bewijzen in de Star Route schandaal. Het schandaal in kwestie betrof een grove corruptie in het post systeem. De post werd in die periode rond gebracht door private bedrijven, en die bedrijven verdienden grof geld met het sjoemelen met de bedragen die ze als betaling voor bestelling eisten. Wellicht vanwege zijn eigen nederige afkomst vond James dit onacceptabel, ondanks het feit dat veel van zijn partijleden vermoedelijk een leuke zakcent verdienden in dit soort ongure praktijken. Hij maakte er korte metten mee, vlak voordat zijn moordenaar korte metten met hem maakte.
1. Thomas Jefferson’s slavin
In een tijdperk waar slavenhandel nog niet was afgeschaft, kwam Thomas Jefferson aan de macht. Geboren in 1743 en gestorven in 1826, was hij president van (destijds iets kleiner) Amerika, tussen 1801 en 1809. Hij is het meest beroemd als een van de ‘Founding Fathers’, de voorvaderen van Amerika. Tevens was hij een van de belangrijkste schrijvers van de Declaratie van Onafhankelijkheid, een document dat nu nog altijd ten grondslag ligt aan de Amerikaanse grondwet. Hij was niet de eerste, maar de derde president van Amerika, met enkel John Adams en George Washington als voorgangers om van te leren. Geen wonder dat hij het niet helemaal precies deed zoals het hoorde.
Hij werd ervan beschuldigd een intieme relatie te hebben gehad met een slavin, Sally Hemings. Dit was, in die tijd, totaal ondenkbaar voor een man van zijn status (voor welke man dan ook, overigens, die vrij en blank was). Om de zaak nog erger te maken, wist zij ook nog eens een kind van hem te krijgen. Foute boel, natuurlijk. Hij ontkende de beschuldigingen glashard en wist zijn presidentspositie te volbrengen. Echter, lange tijd na zijn dood bleef men speculeren, en toen het eindelijk mogelijk was werd er DNA onderzoek gepleegd, hetgeen aantoont dat er ‘vermoedelijk’ wel degelijk een gepassioneerde uitwisseling tussen genen heeft plaatsgevonden tussen Thomas en Sally. En wie zou daar tegenwoordig ook enig probleem mee hebben? Maar in die tijd…
Tot dusver tien schandalen waarbij Amerikaanse presidenten betrokken waren. Uiteraard is de lijst aan mogelijke flaters veel langer dan de tien hier genoemde incidenten. We hebben slechts een kleine greep uit een grote verzameling gedaan. Ten slotte, presidenten, het zijn net échte mensen, en als zodanig dus ook volledig in staat tot het maken van fouten.
bron: listverse
[adsenseo]