Top 10 Bob Marley Liedjes

Bob Marley groeide in de jaren zeventig met zijn toegankelijke en maatschappijkritische muziek uit tot de King of Reggae. Na zijn dood in 1981 is zijn faam alleen maar groter geworden. Marley’s beeltenis is op miljoenen T-shirts, posters en vlaggen terug te vinden, terwijl zijn platen blijven verkopen. Wat zijn de tien beste Marley liedjes die het bewustzijn verruimen?

10. Is This Love

Bob Marley & The Wailers staan bekend om hun politieke liedjes. Toch vergeten veel van de hits het persoonlijke niet. ‘Is This Love’ is een van de mooiste liefdesliedjes van de groep waardoor het in 1978 uitgroeide tot een internationale hit. Het liedje is hierna vaak gecoverd, onder andere door Rihanna.

9. Trench Town Rock

Voordat Marley international bekendheid kreeg scoorde hij al hits in zijn thuisland Jamaica. Zijn vroege werk met de legendarische producer Lee “Scratch” Perry wordt door reggae-puristen zeer hoog gewaardeerd. ‘Trench Town Rock’ van de compilatie African Herbsman (1973) is een prachtig liedje over de kracht van muziek en hoe het de luisteraar even alle ellende kan laten vergeten. ‘Trench Town Rock’ is ook het openingsnummer van Live! (1975), het album waarmee The Wailers definitief doorbraken.

8. Sun is Shining

‘Sun is Shining’ uit 1971 is een echt Marley-liedje uit zijn beginperiode. De opkomende zon belooft veel goeds en toch is de toon van het liedje ingetogen, alsof de hitte op de zanger drukt. Marley zou ‘Sun is Shining’ voor het album Kaya (1978) opnieuw opnemen waardoor het grotere bekendheid kreeg. Vooral in dance is het nummer door de jaren heen talloze malen geremixt.

7. Stir It Up

Voordat Marley wereldberoemd werd, zorgden een aantal covers van zijn nummers al voor naamsbekendheid. De onverwachte versie van ‘I Shot the Sheriff’ door Eric Clapton gooide hoge ogen en in 1973 scoorde Johnny Nash een grote hit met ‘Stir It Up’. Marley had het uiterst relaxte liefdesnummer zes jaar eerder geschreven voor zijn vrouw Rita. Na zijn doorbraak groeide het uit tot een echte Marley evergreen en in 1979 bereikte het de tweede plaats in de Nederlandse top 40.

6. Exodus

‘Exodus’ is het titelnummer van het album dat over het algemeen als Marley’s beste werk wordt gezien. Het jaar daarvoor was Marley aan een moordaanslag ontsnapt en hij besloot om uit Jamaica te vertrekken. Hij ging in Londen wonen waar hij Exodus opnam. Het titelnummer is een prachtig voorbeeld hoe Marley reggae verder uitdiept en nog relaxter laat klinken. Bovendien kan hij zijn eigen vertrek uit Jamaica thematisch mooi combineren met de uittocht van de slaven uit Afrika.

5. No Woman, No Cry

‘No Woman, No Cry’ staat voor de grote doorbraak van Bob Marley. Het is niet toevallig dat de live-versie van het nummer het bekendst is. Live! uit 1975 is een document van de triomfantelijke tournee die The Wailers datzelfde jaar door Europa maakten (pas een jaar later zou de groep voor het eerst in Nederland spelen.) De boodschap van ‘No Woman, No Cry’ wordt vaak verkeerd begrepen alsof Marley stelt dat het leven zonder vrouwen beter zou zijn. Maar op Jamaicaanse wijze wilde hij eigenlijk tegen de vrouw in het liedje zeggen dat ze niet moet huilen omdat alles uiteindelijk wel goed komt. Ook ‘No Woman, No Cry’ is door menig artiest gecoverd, met name de versie van The Fugees bleek erg succesvol.

4. Three Little Birds

Het is opvallend dat ‘Three Little Birds’ van het album Exodus opeens in 2011 in de top 2000 verschijnt. De verklaring is dat het nummer een tweede leven was begonnen in de Amsterdam Arena. Ajax snakte al jaren naar een kampioenschap en op het dieptepunt in 2009 werd ‘Three Little Birds’ tijdens de rust over de speakers gespeeld. Het hele stadion zong het refrein, met de troostende “Every little thing is gonna be alright” boodschap, spontaan mee en zo ontstond een vast ritueel. Marley gebruikte Three Little Birds vaak als bijnaam voor zijn drie achtergrondzangeressen.

3. Redemption Song

‘Redemption Song’ heeft een unieke plek in het oeuvre van Marley aangezien hij zichzelf op dit nummer alleen begeleidt met een akoestische gitaar. Marley wist in 1979 dat hij ongeneeslijk ziek was en het ingetogen ‘Redemption Song’ vormt zoiets als een definitief statement. Wat ‘Redemption Song’ zo speciaal maakt is hoe Marley ondanks zijn aangekondigde einde toch een hoopvolle boodschap weet te brengen. Want zoals hij stelt: het zingen van liedjes over vrijheid is het enige wat hij heeft.

2. Get Up, Stand up

‘Get Up, Stand Up’ is een van de populairste protestliedjes uit de popmuziek. Marley schreef het in 1973 samen met Peter Tosh nadat hij bij optredens in Haïti onder de indruk raakte van de armoede in het land. ‘Get Up, Stand Up’ heeft een hypnotische opbouw die perfect past bij de boodschap van het nummer. Het nummer kreeg door de jaren heen een prominente plek tijdens optredens, meestal als afscheidsnummer. ‘Get Up, Stand Up’ is ook het laatste nummer dat Marley live zong, dit gebeurde op 23 september 1980 in Pittsburgh.

1. Could You Be Loved

Bob Marley & The Wailers bereikte in Nederland nooit de eerste plek in de hitlijsten. Drie nummers haalden het net niet, waaronder ‘Could You Be Loved’ in 1980. Het aanstekelijke nummer is sneller dan de meeste Marley-nummers en maakt gebruik van het Braziliaanse instrument cuíca. Deze trommel zorgt voor het karakteristiek wrijvende geluid dat je vooral tijdens het refrein hoort. De tekst is weer een typisch voorbeeld van hoe Marley de luisteraar op het verkeerde been zet. De titel suggereert dat het een liefdesliedje is maar ‘Could You Be Loved’ gaat over kritisch nadenken, op je hoede zijn en tegelijkertijd voorzichtig te zijn met het veroordelen van andere mensen. Sinds 1999 keert ‘Could You Be Loved’ jaarlijks terug in de top 2000.