The Lord of the Rings trilogie van J.R.R. Tolkien is uitgegroeid tot een van de populairste boeken aller tijden. Fantasy, het genre dat na Tolkien ontstond wordt vaak gekenmerkt door fantasierijke werelden met tovenaars, elfen en draken. Wat zijn de tien beste boeken in de stijl van The Lord of the Rings?
10. The Well at the World’s End
Als je van The Lord of the Rings houdt is het een goed idee om een van de inspiratiebronnen van Tolkien te lezen. De Britse schrijver William Morris schreef in 1896 een boek gebaseerd op middeleeuwse legendes. Daarbij zou hij zich ook qua taalgebruik door dat tijdperk laten inspireren. Een koning heeft vier zoons die de wereld intrekken. Ralph, de jongste, beleeft allerlei spannende avonturen. Vreemd genoeg werd dit boek nooit in het Nederlands vertaald.
9. Elric of Melniboné
Michael Moorcock is een Britse schrijver die talloze sciencefiction- en fantasyboeken heeft geschreven. Een van zijn bekendste personages is Elric, een albino die als koning over een krachtige zwaard met de naam Stormbringer beschikt. Moorcock gebruikt de gemankeerde held Elric in verschillende trilogieën en stripverhalen. Het eerste boek van de serie is in het Nederlands vertaald als Storm over Melniboné
8. Het Rad des Tijds
Robert Jordan schreef in 1990 het eerste boek in een reeks die inmiddels uit vijftien delen bestaat. De schrijver is altijd open geweest over het feit dat het begin van The Eye of the World is gebaseerd op de Shire, het land waar de Hobbits in Tolkiens boeken leven. Wie niet genoeg krijgt van In de Ban van de Ring kan veel plezier beleven aan dit boek dat in het Nederlands werd vertaald als Het Oog van de Wereld.
7. The Ill-Made Mute
De Australische schrijfster Cecillia Darth Thorton is van huis sociologe maar werd bekend als schrijfster van Fantasyboeken waaronder The Crownthistle Chronicals. In 2001 debuteerde ze met The Ill-Made Mute dat in het Nederlands De Vreemde Vondeling heet. Een stomme vrouw die haar geheugen is kwijtgeraakt gaat op zoek naar een geneesmiddel tegen de vergiftiging die haar gezicht vervormt. Op haar reis ontmoet ze de ridder Thorn waar ze hopeloos verliefd op wordt. De Vreemd Vondeling is het eerste deel van de Bitterbynde trilogie.
6. The Magicians
The Magicians van Lev Gossman is onderdeel van een recente trilogie die een aantal bekende Fantasyelementen op originele wijze combineert. De hoofdpersoon van De Magiërs is een slimme maar in zichzelf gekeerde jongen die dol is op Fantasyboeken uit zijn kindertijd. Op een dag wordt deze Quentin uitgenodigd om les te volgen aan een geheime tovenaarsschool in New York. Een droom lijkt uit te komen maar de magie en de avonturen die hier bij horen vallen zwaarder dan Quentin dacht.
5. Eragon
Eragon van Christopher Paolini is het eerste deel uit de serie Het Erfgoed. De titelheld is een jonge individualist die graag in de bergen jaagt van de fantasiewereld Alagaesia. Op een dag wordt Eragon opgeschrikt door een explosie. Hij vindt in de krater vervolgens een blauwe steen dat een drakenei blijkt te zijn. In het geheim brengt hij de draak met de naam Saphira groot. Dan krijgt Eragon bezoek van de kwaadaardige Ra’zac en begint een uitzonderlijk avontuur waarbij hij op onverwachte wijze hulp ontvangt.
4. A Wizard of Earthsea
De Amerikaanse sciencefictionschrijfster Ursula K. Le Guin is tijdens haar carrière steeds meer Fantasyboeken gaan schrijven die zeer invloedrijk zijn gebleken. Haar eerste stap in het genre, Machten van Aardzee, zou uitgroeien tot een cyclus van twee trilogieën. Wanneer magie in haar boeken verkeerd wordt gebruikt brengt dit de natuurlijke orde uit balans. De jonge Ged lijkt geboren om tovenaar te worden maar tijdens zijn opleiding vragen sommige mensen zich af of hij niet kwaadaardig is.
3. Game of Thrones
Game of Thrones is tegenwoordig bekend als een uiterst populaire televisieserie. De Amerikaanse schrijver George R.R. Martin startte in 1996 een cyclus met de naam Het Lied van IJs en Vuur die door Fantasyliefhebbers zeer positief werd ontvangen. In het eerste deel, Het Spel der Tronen, bouwt Martin een indrukwekkende wereld die schatplichtig is aan Tolkien. Het boek volgt het politieke gekonkel rond zeven koninkrijken waarbij magie altijd op de achtergrond aanwezig is. Het Spel der Tronen is zeer spannend en veel gewelddadiger dan de meeste Fantasy.
2. The Colour of Magic
In 1983 begon de Britse schrijver Terry Prachett aan een zeer ambitieus project dat hij Discworld (Schijfwereld) noemde. Tot zijn dood schreef hij veertig boeken over deze platte wereld die door vier olifanten wordt gedragen, die op hun beurt op een reusachtige schildpad staan. De Schijfwereld wordt bevolkt door mensen en mythische wezens zoals tovenaars, trollen en goden. Vanzelfsprekend speelt magie een grote rol. Het eerste deel De Kleur van Toverij is grotendeels een persiflage op het Fantasygenre waarin de cynische tovenaar Rinzwind wordt geïntroduceerd. Bekende wezens uit het werk van Tolkien als grote spinnen, sprekende bomen en draken maken ook hier hun opwachting.
1. The Lion, the Witch and the Wardrobe
C.S. Lewis was een goede vriend van Tolkien en zijn collega aan de universiteit van Oxford. Beide schrijvers hadden grote invloed op elkaar. Net als Tolkien zou Lewis verschillende legendes vermengen in zijn beroemde zevendelige reeks The Chronicles of Narnia. Een van de grote verschillen tussen beide schrijvers is dat Lewis veel meer christelijke symboliek gebruikt. In 1950 werd het eerste deel De Leeuw en het Land in de Kleerkast uitgebracht dat zou uitgroeien tot een zeer populair kinderboek. In dit verhaal worden vier kinderen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar het platteland. In hun nieuw woning vinden ze op een dag een grote klerenkast die toegang biedt tot het magische land van Narnia. In Narnia heerst dankzij de heerschappij van de Witte Heks al een eeuw winter. De kinderen besluiten om samen met de leeuw Aslan Narnia te bevrijden.
3 reacties
The lord of the flies het grootste deel van de titel is hetzelfde, btw wie leest er nou nog boeken hahahahaha
Haha
Ha
Hahaha
ik lees boeken….. haha ha hahaha
Nog andere goede fantasy series zijn The Stormlight Archive van Brandon Sanderson waarvan al 2 delen van elk bijna 1000 pagina’s zijn verschenen in het Engels. Die serie is echt heel goed en zou uiteindelijk 10 delen moeten gaan tellen. Een andere goede trilogie van Brandon Sanderson is The Mistborn Trilogy (wel in het Nederlands verschenen). Bij die trilogie zijn nog aanvullende boeken verschenen dus die is best ook wel lang.
Meer info op: http://besteboeken.be/beste-fantasy-boeken