Hoewel er steeds meer op internet wordt gespeeld en zelfs op de mobiele telefoon, gaat er niets boven een bord op tafel. De keuze is reuze; er bestaan wel honderden verschillende bord-/gezelschapsspellen! Elk jaar komen er weer nieuwe bij. Dit zijn de tien absolute klassiekers:
10. Kolonisten van Catan
Sinds 1995 is ‘Kolonisten van Catan’ op de markt. Het gaat om een bordspel voor drie tot zes spelers vanaf ongeveer 10 jaar oud. Je bent er als snel 75 minuten zoet mee. Alles draait erom de meest welvarende kolonist te worden. Dit bereik je door straten, dorpen en steden te bouwen en te handelen met je medespelers. Als één van de spelers 10 overwinningspunten bij elkaar heeft gesprokkeld, dan is het spel afgelopen. Inmiddels is er een aantal uitbreidingen aan de originele versie gedaan. ‘Kolonisten van Catan’ heeft een aantal prestigieuze prijzen gewonnen.
9. Risk
foto: Marc Majcher / Flickr
In 1957 heeft de Franse Academy Award winnaar Albert Lamorisse ‘Risk’ bedacht. De oorspronkelijke naam luidde ‘La Conquête du Monde’. Het spel is een klassieker onder de strategiespellen. Ook hier gaat het om het veroveren van de wereld! Aan het begin van het spel krijgt iedereen een opdracht. Degene, die als eerste zijn opdracht weet te vervullen, wint. Natuurlijk is een goede strategie belangrijk, maar je moet ook wel wat geluk met dobbelen hebben. ‘Risk’ speel je met twee tot maximaal zes spelers. De aanbevolen leeftijd is 10 jaar. Voor dit spel moet je zeker 90 minuten aan tijd uittrekken.
8. Pictionary
‘Pictionary’ wordt sinds 1985 gespeeld. Je hebt er minimaal vier spelers van tenminste acht jaar oud voor nodig. In minder dan vijf minuten staat alles klaar voor zeker één uur speelplezier. Leuk aan ‘Pictionary’ is dat je het in teamverband speelt. Als je raadt wat je teamgenoot heeft getekend, ga je een paar stapjes vooruit. Hoe minder getalenteerd de tekenaars, hoe leuker het spel! ‘Pictionary’ is ook leuk om met jong en oud samen te spelen.
7. Dammen
Het oudste spel, dat archeologen hebben gevonden en dat op ‘dammen’ lijkt, is een lemen bord van 5.000 jaar oud verdeeld in ruiten. Dit spel werd gespeeld met kegelvormige stenen. Nog altijd zijn de meningen verdeeld of dit het eerste damspel genoemd mag worden. Het Engelse ‘dammen’, ontstaan in de 12e eeuw, vertoont in elk geval wel veel overeenkomsten met het spel zoals wij dat kennen. Alleen is het aantal damvelden inmiddels tot 100 uitgebreid. ‘Dammen’ is makkelijk te leren. Door veel te oefenen kun je er heel goed in worden. Je wint dit spel door alle stenen van je tegenspeler te slaan door er overheen te springen.
6. Rummikub
Ben je graag strategisch bezig? Dan is ‘Rummikub’, ook wel ‘Rummy’ genaamd, een spel voor jou. Overigens komt er ook wel wat geluk bij kijken. ‘Rummikub’ is in de jaren ’30 in Israël ontwikkeld. Je kunt het spelen met twee, drie of vier spelers. Het gaat erom zo snel als mogelijk alle blokjes op tafel te leggen door het vormen van rijen en setjes. Leuk om te weten is dat het oorspronkelijk als kaartspel met twee stel kaarten werd gespeeld. Je begrijpt dat dit behoorlijk wat ruimte in beslag nam! Hiervoor in de plaats kwamen de kleine steentjes. Sinds 1986 wordt in Wijk aan Zee jaarlijks het Nederlands Kampioenschap ‘Rummikub’ gespeeld.
[criteo]5. Ganzenbord
Als je voor het geluk geboren bent, dan speel je vast graag ‘Ganzenbord’. ‘Ganzebordspellen’ dateren uit de 15e eeuw. Het verhaal gaat dat Francesco de Medici een ganzenbordspel naar Filip II van Spanje stuurde. Niet veel later werd het spel gespeeld in Engeland en Frankrijk. In 1640 werd het aan de Nederlandse tafels gespeeld. ‘Ganzenbord’ is leuk om met de allerkleinste spelliefhebbers te spelen. Het gaat erom jouw gansje zo snel mogelijk thuis te brengen. Onderweg kom je de nodige gevaren tegen. De put passeren zonder erin te vallen, is waarschijnlijk de grootste hindernis die genomen moet worden.
4. Twister
‘Twister’ speel je niet aan tafel, maar op de grond. Het spel is uitgevonden door Charles Foley en in 1966 op de markt gebracht. In eerste instantie bracht ‘Twister’ de nodige ophef teweeg; critici vonden het maar een onfatsoenlijk spelletje. Juist daarom sloeg ‘Twister’ snel aan! Het spel bestaat uit een plastic vloerkleedje, waarop grote gekleurde cirkels staan, en een draaischijf. Deze is weer in vier vakken verdeeld. Elk vak staat voor een lichaamsdeel, namelijk linker- en rechtervoet, linker- en rechterhand. De spelleider draait en instrueert de spelers zo over het kleed. Je kunt ‘Twister’ met een onbeperkt aantal deelnemers spelen, maar bij meer dan vier wordt het wat krap.
3. Mens erger je niet
Onderwijsgek / Wikicommons
Hoewel ‘Mens erger je niet’ vrij simpel is, is het tot het eind toe spannend! Gooi met de dobbelsteen en breng je vier pionnen veilig thuis over het bord. Hoewel ‘Mens erger je niet’ voornamelijk een geluksspel is, kun je het spel middels tactische keuzes beïnvloeden. Dit is aan de orde als je twee of meer pionnen op het bord hebt staan. Zo kun je er dan voor kiezen om je pionnen zo ver mogelijk van vijandelijke pionnen af te houden. Of om achter een vijandelijke pion aan te gaan. Vaak verschilt de voorzijde van de achterzijde van het bord; de ene zijde is geschikt voor twee of vier spelers, de achterzijde voor twee, drie of zes spelfanaten.
2. Triviant
Het spel ‘Triviant’ is ontwikkeld door twee Canadese journalisten. Dit bordspel kun je winnen door vragen over geschiedenis, sport, cultuur, amusement en andere categorieën te beantwoorden. Elke categorie wordt met een kleur aangeduid en is goed voor een partje. De partij, die als eerste alle partjes heeft verzameld, wint ‘Triviant’. Naast de oorspronkelijke versie, zijn er ook versies voor verschillende leeftijdsgroepen en specifieke aandachtsgebieden. Je kunt ‘Triviant’ spelen in teams, maar ook één tegen één. In principe kun je het met een oneindig groot aantal spelers doen.
1. Monopoly
Horst Frank / Wikicommons
Het feit dat ‘Monopoly’ een van de best verkochte bordspellen ter wereld is, levert dit spel de eerste plek in deze top 10 op. Sinds 1935 zijn er ruim 200 miljoen exemplaren van ‘Monopoly’ over de toonbank gegaan. Regelmatig verschijnen er speciale edities. Zo hebben veel landen een versie, waarin straten van hun eigen hoofdstad zijn opgenomen. Ook is er een kindervariant ontwikkeld voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud. Het doel van het spel is om een monopolie op te bouwen door zoveel mogelijk straten, stations en nutsbedrijven te kopen. Deze kun je verhuren aan iedereen, die in jouw straat verblijft. Speel de andere spelers bankroet en loop binnen!
[adsenseo]
7 reacties
Waar staat schaken
waar is schaken!?
Schaken en kaarten
kaarten is geen bordspel
Wat een ver-schrik-ke-lij-ke lijst. Ik ben dol op bordspellen, maar niet op deze. Catan op 10 is de enige die niet old-school is, en de enige die te pruimen is. Voor old-school ontbreekt inderdaad schaak, en ik kan het niet laten om dan ook ‘go’ te noemen (het. beste. spel. ooit.) Maar de lijst zou erg opfleuren met moderne klassiekers zoals Puerto Rico, El Grande (gaat dat spelen!) of het Stenen Tijdperk. En als ik dan nog meer tips van net iets onbekendere spellen mag geven: Morgenland, Maharadja en het wat lichtere Cartagena. Have fun!
Dammen moet op n3 staan en schken op 6
echt een perfecte lijst ben het er helemaal mee eens en [schaken is een poepspel het is maar goed dat het daar niet in staat