Of je ze nu lekker vindt op niet, we hebben allemaal wel eens een ‘broodje aap verhaal’ geconsumeerd. Je weet wel, zo’n verhaal dat je hoort en op jouw beurt – zonder erbij na te denken – weer doorvertelt aan anderen. Hieronder vind je 10 opmerkelijke broodje aap verhalen.

De hond met de bebloede bek

evil dog

Een van de oudste verhalen, is de volgende. Bij thuiskomst treffen de ouders de hond met een bebloede bek bij hun zwaargewonde kind aan. Het was hun duidelijk dat het dier hun zoon had aangevallen. Ze besloten het dier af te laten maken. Na zijn dood ontdekten de ouders dat de oren van de hond waren dicht geniet! Er gaat ook een variant de ronde waarin de ouders een dode rat vinden in de kamer van hun kind. Toen viel het kwartje op z’n plaats; de hond was bebloed omdat hij de rat had gepakt. Welke versie van het verhaal jou mogelijk ook bekend is, de kans is groot dat deze is afgeleid van de legende van ‘Guinefort van Bourgondië’ uit de Middeleeuwen.

Hondje in de magnetron

hond magnetron

Ook in het volgende broodje aap verhaal is de hoofdrol weggelegd voor een hond. Vanaf de jaren ’70 wordt op menig verjaardag gesproken over dat hondje in de magnetron. Het verhaal gaat als volgt; een oudere dame in de Verenigde Staten droogde haar hondje na het wassen in de oven. Op een gegeven moment verving ze de oven door een magnetron. Nu moest het hondje hierin drogen. Dat ging fout, het arme dier explodeerde. Vervolgens klaagde de vrouw de fabrikant van de magnetron aan. Met succes! De fabrikant werd veroordeeld voor het betalen van een hoge boete en moest op de gebruiksaanwijzing van het apparaat aangeven dat je hierin geen honden kunt drogen. Volgens ingewijden is dit broodje aap verhaal ontstaan om de aandacht te vestigen op twee vooroordelen aan het adres van inwoners van de Verenigde Staten. Allereerst denken zij nooit zelf na. Ten tweede slaat dit volk uit alles een geld; te pas en te onpas klagen zij mensen en bedrijven aan.

Ventilatordood

Ventilatordood

In Zuid-Korea schrikt men nog regelmatig op van een verhaal, waarin mensen de dood vinden door te slapen in een afgesloten ruimte met een werkende ventilator. Er zijn ook versies bekend waarin mensen het overleven, maar de daad moeten bekopen met misselijkheid en gezichtsverlamming. Je kunt je voorstellen dat dit verhaal een ongekend grote angst voor ventilatoren teweeg heeft gebracht. Precies om deze reden zou het verhaal ook bedacht zijn door de overheid van Zuid-Korea. Tijdens de energiecrisis in de jaren ’70 wilde men het energiegebruik door particulieren aan banden leggen. Ook wilden tegenstanders van de toenmalige president Park Chung-hee zijn plannen voor modernisering en een onafhankelijke economie dwarsbomen.

Coca-Cola

Rondom het merk Coca-Cola doen zoveel broodje aap verhalen de ronde, dat wel wordt gesproken van ‘cokelore’. Zo kun je een spijker oplossen in cola. Het kan nog erger; ooit viel er een werknemer in een tank vol cola en loste geheel op! Later vond men alleen nog zijn gebit terug. Deze eigenschap maakt cola dan ook heel geschikt om je fiets van roest te ontdoen. Heb je een taai stukje vlees te bakken? Leg dit dan even in de cola, daarna is het lekker mals.

Eten op straat

eten op straat
foto: Sigismund von Dobschütz / Wikicommons

We blijven nog even in de verhalen rondom eten en drinken. Als je ooit een reis door Azië hebt gemaakt, dan weet je dat de werkwijze in de straatstalletjes verre van schoon is. Het volgende broodje aap verhaal maakt duidelijk hoe onveilig dit voedsel zou zijn. Een studente besteedt al haar tijd aan haar studie. Ze gunt zichzelf nog geen half uur om te koken. Elke dag eet ze bij een stalletje op straat. Na enige tijd krijgt ze last van enorme buikpijn. Het duurt niet lang of de studente meldt zich bij een dokter. Hij voelt haar gezwollen buik en stuurt haar door naar het ziekenhuis. Hier wordt ze direct geopereerd. Het bleek dat haar spijsverteringskanaal was opgevreten door wormen. Het meisje is overleden op de operatietafel.

De wraak van de kangoeroe

Evil-Kangaroo

Tijdens hun reis door Australië begaan twee toeristen uit Europa een onbezonnen daad. Zo besluiten zij om met hun gehuurde pick-up truck eens lekker te scheuren door het ruige binnenland. Niet nadat ze de nodige blikken bier achterover hadden gegooid! In beschonken toestand rijden ze een kangoeroe aan. Hoewel het tweetal in eerste instantie flink geschrokken is, neemt het bier al snel de overhand. Ze pakken het beest van de weg, zetten het tegen een boom en trekken de kangoeroe een jasje aan. Als ze teruglopen om een fotocamera uit de auto te halen, gaat de kangoeroe er – in zijn jas –vandoor. Hij neemt de paspoorten, het geld én de autosleutels van de toeristen mee. Welgeteld vier dagen later worden de twee mannen – meer dood dan levend – gevonden door de Australien Rescue Services.

Ticket naar de Hellepoort

hellepoort

Heb je wel eens gehoord van de Hellepoort? Het gaat om de toegangspoort naar een plek, die wordt gezien als het tegenovergestelde van de hemel. Hier zaait dood en verderf! Toen een delegatie Sovjet-Russische wetenschappers in 1970 een ongekend diep gat liet boren op het schiereiland Kola, zou men tijdens het boren de Hellepoort hebben bereikt. Althans, zo liet de Noorse leraar Aage Rendalen in 1990 weten op een christelijk Amerikaans radiostation. Het leek hem wel een leuke grap. Hoewel Rendalen diverse keren heeft verklaard dat het om een verzinsel gaat, doet dit broodje aap verhaal het tijdens een verjaardag nog altijd goed.

HIV-besmetting

hiv

Het volgende broodje aap verhaal beschrijft de nachtmerrie van alle ouders. Een meisje gaat op vakantie naar Spanje en beleeft daar een vakantieliefde. Als ze afscheid van elkaar nemen, geeft de jongen haar een cadeautje. Het meisje belooft hem dat ze het bij thuiskomst openmaakt. Eenmaal thuis komt ze tot de afschuwelijke ontdekking dat er een dode rat in het pakje zit! Erbij een briefje waarop de jongen het volgende heeft geschreven: “welkom bij de aids club”. Er worden ook varianten verteld, waarin iemand in een disco met een naald wordt geprikt. Om op dit soort feesten door te gaan; eind 2005 kwam de Groninger HIV-zaak in het nieuws. Onder invloed van drank en drugs, werden deelnemers geïnjecteerd met HIV-besmet bloed. Overigens hadden de slachtoffers op dat moment geen idee wat hen overkwam. Weken later meldden ze zich met vage klachten bij hun dokter…

De gebraden baby

baby oven

De ouders van een baby hadden een oppas ingeschakeld om naar een feestje te gaan. Halverwege de avond belde de moeder even naar huis om te vernemen of alles goed ging met haar kindje. De oppas meldde dat ze de kip in de oven had gezet. Hoewel de moeder dit een vreemde uitspraak vond, besteedde ze er verder geen aandacht aan. Plotseling realiseerde ze zich dat er geen kip in de koelkast lag! Eenmaal thuis troffen de ouders de oppas laveloos aan op de bank. In de oven lag hun vijf maanden oude dochtertje.

De illegale moeder

illegale moeder

Opmerkelijk aan het laatste verhaal is dat hierin de hoofdrol is weggelegd voor allochtonen. Een gezin van Turkse origine haalt hun oma op van Schiphol. Nadat ze thuis wat hebben gedronken, valt oma dood neer. Verschrikkelijk! Het gezin besluit om oma op eigen houtje naar Turkije te vervoeren. Men heeft gewoonweg geen zin in alle administratieve rompslomp en kosten. Zo gezegd, zo gedaan. Oma wordt in een rol vloerbedekking gerold en op het imperiaal van de auto bevestigd. Nadat ze terugkomen van een sanitaire stop bij een wegrestaurant, ontdekt het gezin dat de vloerbedekking is gestolen.

Thumbnail foto: Malene / Wikicommons