Bruce Willis staat voor de gewone man op het witte doek. Hij houdt van een dolletje, wordt vroeg kaal en is altijd in voor actie. In zijn vrije tijd houdt hij van zingen maar je moet het niet overdrijven. Wat zijn de tien beste films van deze olijke actieheld?

10. Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom

Omdat Willis naam maakte als actieheld blijft elke andere rol verbazen. Laat het aan regisseur Wes Anderson over om hem als vriendelijke maar sullige politieagent Duffy Sharp te casten. Sharp is een van de personages die twee weggelopen pubers probeert te vinden voordat een hevige storm begint. Met zijn grijze haar en bril past Willis perfect in de goedmoedige sfeer van de film.

9. Sin City

Sin City

Sin City (2005) is een prachtig vormgegeven misdaadfilm die uit verschillende verhalen bestaat. In de aflevering That Yellow Bastard speelt Willis een politieveteraan, Hartigan, die een kindermoordenaar probeert tegen te houden. Het probleem is dat deze Junior de zoon is van een machtige senator die hem probeert te beschermen. Wanneer Junior de elfjarig Nancy ontvoert, houdt Hartigan het hoofd koel. Dat kun je wel aan Willis overlaten.

8. Looper

Looper

Looper (2012) is een inventieve misdaadfilm waarin tijdreizen een belangrijke rol speelt. In de toekomst werkt Joe (Joseph Gordon-Lewitt) voor een misdaadsyndicaat. Het is in de toekomst onmogelijk geworden om lichamen van slachtoffers te verbergen. Criminelen sturen mensen die ze uit de weg willen ruimen met een illegale tijdmachine terug naar het verleden waar Joe ze vermoordt. Op een dag verschijnt echter de oude Joe (Bruce Willis) klaar om door zijn jongere versie te worden vermoord. Dat is het begin van een duizelingwekkend avontuur.

7. Unbreakable

Unbreakable

Door de jaren heen zijn er veel superheldenfilms uitgebracht maar waarschijnlijk geen een is zo origineel als Unbreakable (2000). Willis speelt de onopvallende veiligheidsbeambte David die op een dag in de trein zit die op hoge snelheid verongelukt. Op miraculeuze wijze weet hij het ongeluk te overleven. Op een dag neemt een excentrieke eigenaar van een stripboekwinkel contact met hem op. Deze Elijah is er van overtuigd dat David over superkrachten beschikt en ze verder moet ontwikkelen.

6. 12 Monkeys

12 Monkeys

Bijna de complete mensheid wordt in 1996 door een virus weggevaagd. De overlevenden besluiten in 2035 om iemand terug te sturen zodat hij achter de oorsprong van het virus kan komen. De gevangene James Cole (Willis) wordt aangewezen voor de missie. Terug in de tijd wordt hij al snel gearresteerd en in een psychiatrische inrichting opgesloten. Daar zal hij iemand tegenkomen die veel meer weet over het dodelijke virus. Maar wat betekent de terugkerende droom van James waarin hij wordt achtervolgd op een vliegveld?

5. The Fifth Element

The Fifth Element

Deze speelse sciencefictionfilm van Luc Besson is een kleurrijk sterrenensemble. Willis speelt, hier met geblondeerd haar, Korben Dallas chauffeur van een zweeftaxi. Op een dag valt een mysterieuze vrouw door het dakraam van zijn taxi. Hij besluit deze Leeloo in veiligheid te brengen. Het begin van een interplanetair avontuur want Leeloo is een puzzelstukje in een wapen tegen het kwaad. Met zijn gebruikelijke charme weet Willis haar langs allerlei schurken te loodsen.

4. Armageddon

armageddon

De rampenfilm Armageddon hield de gemoederen in 1998 flink bezig. Critici haatten de film maar het publiek bleek dol op de actiefilm die alle remmen los gooit. Explosies klinker harder dan ooit te voren, de Amerikaanse vlaggen wapperen in slow-motion en stoerheid wordt afgewisseld met ongegeneerde sentimentaliteit. Een meteoor bedreigt de Aarde. De enige manier om er aan te ontsnappen is om er op te landen en kernbommen te plaatsen. Daarvoor is echter een specialistisch boorteam nodig. Een klus voor Harry Stamper (Willis) en zijn zooitje ongeregeld (onder andere Steve Buscemi en Owen Wilson.) De rol van Harry, stoer en opofferingsgezind, is Willis op het lijf geschreven.

3. The Sixth Sense

The Sixth Sense

In de originele bovennatuurlijke film The Sixth Sense speelt Willis een zeer ingetogen rol. Op een dag wordt de succesvolle psychiater Malcolm Crowe door een patiënt neergeschoten die vervolgens zelfmoord pleegt. Eenmaal bijgekomen lijkt er een afstand in de relatie met zijn vrouw te zijn gekropen. Hij stort zich op de zaak van het jongetje Cole. Nadat hij zijn vertrouwen heeft gewonnen vertelt Cole dat hij dode mensen ziet. Uiteindelijk leidt dit tot een van de beroemdste verrassingen uit de filmgeschiedenis.

2. Pulp Fiction

Pulp Fiction

Dit meesterwerk van Quentin Tarantino wordt vaak gezien als de beste film van de jaren negentig. Op slimme wijze laat de regisseur verhaallijnen in elkaar overlopen. Een van de hoofdrolspelers is Willis als de bokser Butch. Butch is aan het einde van zijn carrière en maakt een afspraak met de imponerende gangster Marsellus Wallace. Tegen betaling belooft hij om in zijn volgende gevecht te verliezen. Butch heeft echter andere plannen. Wanneer zijn vriendin het horloge van zijn vader is vergeten in te pakken moet Butch toch nog langs zijn oude appartement. Daarbij komt hij een aantal oude bekenden tegen wat resulteert in een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen.

1. Die Hard

Die Hard

Bruce Willis zal altijd worden geassocieerd met zijn iconische rol als John McLane in Die Hard (1988). Willis had al naam gemaakt met komedieserie Moonlighting maar met deze actieklassieker zou hij in een keer een wereldster worden. De politieagent McLane reist naar Los Angeles om te proberen de relatie met zijn vrouw te redden op het kerstfeest van haar bedrijf. Wanneer hij arriveert neemt een groep terroristen de wolkenkrabber in. Onder leiding van de meedogenloze Hans Gruber (Alan Rickman) gijzelen ze alle aanwezigen om vervolgens de kluis van het bedrijf onder handen te nemen. McLane die zich in eerste instantie heeft verstopt wordt al snel achtervolgd door de terroristen. Er ontstaat een spannend kat-en-muisspel met heel veel explosies. De film was zo succesvol dat er nog vier Die Hard-films volgden.