Top 10 Niet Hollywood Films van 2013

Steeds meer films komen bovendrijven die niet in het ‘beloofde land’, de Verenigde Staten in dit geval, gemaakt zijn. Er bestaat wereldwijd een groot publiek van films die net even wat anders zijn dan de doorsnee Hollywoodfilm. Voor de duidelijkheid: Hollywoodfilms kunnen ook onderhoudend, verrassend en intelligent zijn, maar de grote blockbusters zijn dikwijls toch van een andere orde dan de films in het volgende rijtje. De verfrissende films van ‘buitenlandse’ origine vonden in 2013 gretig aftrek, en daartoe was alle reden.

10. Something in the Air (Après mai) – Frankrijk

apres mai

Een film over een man die zijn eigen talenten en idealen ontdekt in het roerige Frankrijk van de vroege jaren zeventig. De studentenbeweging maakt een turbulente periode door. De kunstzinnige hoofdrolspeler ontdekt zijn eigen plek in het verhaal. Regisseur Olivier Essayas heeft op een prachtige wijze vorm weten te geven aan het gevoel van de jaren waarin een hele generatie het roer om wilde gooien. Gilles, de hoofdrolspeler, wordt langzaam meegetrokken in de ontwikkelingen, terwijl hij zich liever bezighoudt met de kunstzinnige kant van het bestaan. De protesten worden gevaarlijker en de jonge mensen om hem heen voelen het begin van een revolutie aankomen …

9. The Attack – Frankrijk

The Attack

Regisseur Ziad Doueiri heeft een bijzonder fraaie film weten te maken over het Palestijns-Israëlisch conflict en alles wat daar bij komt kijken voor de gewone mens in de straat. Een Palestijnse chirurg werkt in Tel Aviv en heeft vele Joodse vrienden. Amin’s leven wordt echter volledig op zijn kop gezet bij een bomaanslag waar 19 mensen de dood vinden, waaronder zijn vrouw. Het kan zelfs nog erger, zijn vrouw blijkt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, of toch niet? Amin gaat zelf op onderzoek uit en vindt zichzelf in de meest benarde situaties.

8. Wadjda – Saoedi-Arabië

Wadjda

Het is de eerste film ooit die werd gedraaid in het streng-Islamitische Saoedi-Arabië. Wadjda vertelt het verhaal van een elfjarig meisje die ervan droomt om een fiets te bezitten. Vrouwen hebben het moeilijk in het strenggelovige land en alleen al daarom is het bijzonder om te zien dat Wadjda is geregisseerd door een vrouw, Haifaa al-Mansour. Vrouwen mogen in Saoedi-Arabië alleen fietsen als ze volledig bedekt zijn, en door een man worden begeleid. Hoe al-Mansour aan de toestemming kwam om de film te mogen opnemen, wil ze niet zeggen. Behalve de historische waarde van Wadjda is ook het verhaal steengoed neergezet. Een film die beklijft.

7. Beyond the Hills (După dealuri) – Roemenië

beyond the hills

Een film die ruim tweeënhalf uur duurt: dat is Beyond the Hills. Cristian Mungiu, de regisseur verwierf met zijn eerdere film 4 maanden, 3 weken & 2 dagen al de nodige faam, maar met Beyond the Hills overtreft hij zich nogmaals. In het drama wordt de aandacht gelegd op twee vrouwen uit een weeshuis, Voichita en Alina. De vriendinnen zijn samen in het huis opgegroeid en kennen elkaar goed. Alina gaat naar Duitsland en komt uiteindelijk weer terug. Voichita heeft ondertussen onderdak gevonden in een klooster. Het verhaal gaat over het geloof en de rol die dit inneemt in het dagelijkse leven en hoe belemmerd het kan werken bij relaties tussen mensen. De vriendschap wordt veelvuldig op de proef gesteld.

6. Drug War (Du Zhan) – Hong-Kong

drug war

De doodstraf; dat is wat je krijgt als je met meer dan vijftig gram meth wordt opgepakt in China. Timmy Choi heeft tonnen van het spul vervaardigd en is opgepakt nadat er in zijn laboratorium een gewelddadig incident plaatsvond. Captain Zhang is een politieofficier die Timmy ervan probeert te overtuigen om informant voor de politie te zijn. Het is de enige manier om de doodstraf te ontlopen. In minder dan 72 uur moet de hele operatie zijn afgerond, er is geen tijd te verliezen om het overkoepelende kartel aan te pakken. Voor Timmy is het een moeilijke beslissing om mee te doen. Verraad hij zijn oude compagnons of sterft hij toch aan de galg? Een film over de gespannen relatie tussen topcriminelen en de politie.

5. Bastards (Les Salauds) – Frankrijk

Les Salauds

Een film geïnspireerd op de typische film noir uit vroegere tijden. Daarnaast spelen ook de recente seksschandalen een belangrijke rol in het verhaal van Bastards. De Franse film verhaalt over macht, geld en aantrekkingskracht. Al die factoren die iemand succesvol maken of juist helemaal kapot kunnen maken. Een zeekapitein probeert zijn zus en nicht te bevrijden nadat zijn zwager zelfmoord heeft gepleegd. De vrouw van de zeekapitein heeft haar ziel aan de duivel verkocht en in de echte wereld komen bizarre taferelen aan bod die in de hedendaagse maatschappij maar wat graag onder de tafel worden geschoven. Bastards levert commentaar op de huidige ontwikkelingen in de – vooral Franse – maatschappij.

4. A Touch of Sin (Tian zhu ding) – China

Tian zhu ding

In het huidige China tiert de corruptie welig. A touch of Sin probeert die cultuur bloot te leggen. Vier verschillende personages proberen er elk op hun manier het beste van te maken in het moderne China. Dit valt echter niet mee en algauw komen ze in de meest uiteenlopende milieus terecht. Een boze mijnwerken besluit om het recht in eigen hand te nemen, een migrant komt erachter dat een vuurwapen heel wat dingen kan opleveren, een jonge receptioniste pikt het verschrikkelijke gedrag van de klanten niet meer en een jonge fabriekswerker vertrekt van de ene baan naar de andere. Uiteindelijk rest de vraag waarvoor ze leven en hoe het allemaal beter kan. Het huidige China ondergaat een metamorfose, maar daarbij horen ook normen en waarden, iets wat met de grote economische groei volgens de filmmakers nog weleens verloren gaat.

3. Blue is the Warmest Color (La Vie d’Adèle) – Frankrijk

La Vie d'Adèle

Een vijftienjarig meisje komt in een liefst drie uur durende film tot de ontdekking dat de liefde niet vanzelfsprekend is. Ze valt in eerste instantie op ene knappe jongen in de klas, maar een eigenaardige erotische droom speelt haar parten. Een meisje met blauw haar speelt in die dromen een belangrijke rol. Algauw komt het meisje met de blauwe haren echt in het leven van Adele en gebeuren er dingen die de puber niet voor mogelijk had gehouden. Een intens liefdesverhaal waar de vonken er bij tijd en wijle vanaf vliegen.

2. No – Chili

No

Het is 1988 als de Chileense dictator Augusto Pinochet onder internationale druk bezwijkt: hij staat een – bepaald soort – verkiezingen voor. De bevolking mag ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden op de vraag of Pinochet moet aanblijven. Na jarenlang met harde hand de scepter te hebben gezwaaid, heeft Pinochet alle vertrouwen in de verkiezing. Uiteraard heeft de dictator daar ook flink wat middelen voor. Oppositieleiders willen echter iets heel anders. De jonge reclameman Rene Saveedra helpt bij het opzetten van een campagne waarbij alles in het werk wordt gezet om de bevolking ‘nee’ te laten stemmen. Hoewel alle factoren tegen lijken te zijn, begint er toch iets van hoop te groeien onder de tegenstanders van het regime. Met een stoutmoedig plan weten Saavedra en zijn team verder te komen dan gedacht. Chili kan op die manier eindelijk de strenge dictatuur achter zich laten. Pinochet zou later trouwens worden vervolgd voor zijn misdaden tegen de menselijkheid.

1. The Hunt (Jagten) – Denemarken

Jagten

In het Deens wordt de film ook wel Jagten genoemd en daar is ‘The Hunt’ in Nederland dan ook bekend mee geworden. Een aangrijpende film over een man die ervan wordt verdacht een meisje te hebben misbruikt. Acteur Mads Mikkelsen speelt de rol van Lucas met verve. De gescheiden leraar heeft zijn leven net weer een beetje op orde als er in zijn kleine dorp een leugen over hem wordt verspreid. Er breekt in het dorp collectieve hysterie uit. Lucas moet er alles aan doen om zijn reputatie en zijn leven op orde te krijgen. Met veel spannende gesprekken en emotionele scenes is The Hunt een film waar je voor thuisblijft. Het Deense Drama speelt zich voor je ogen af en zet je aan het denken over de manier waarop je mensen behandeld. Een film over het leven en de waardigheid die iedereen zou moeten bewaren, onder alle omstandigheden.

    1. Anoniem januari 3, 2014
    2. daniel juli 20, 2015
    3. ANONIEM oktober 8, 2015

    Jouw Reactie?